szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A meglévő lakások energiatakarékossá tétele, bérlakásépítés indítása, és az építőipari lánctartozások felszámolása - ezek a leggyakoribb szakpolitikai elemek a pártok választási programjaiban a lakáspolitikát érintő részeknél.

Az MSZP lakásprogramja szerint, ha beindul a gazdasági növekedés, akkor lehet az ország teherbíró képességéhez igazított új lakástámogatás, be kell indítani a bérlakásépítést, és bevezethető a lakbérek támogatása. Minden család hozzá juthat az energiatakarékosságra felvehető támogatott hitelhez. Egy állami alap adna erre kamatmentes hitelt, amelynek a törlesztését fedezné a megtakarított energia ára. Valamilyen támogatást biztosítanának a megújuló energiát használóknak is.

A Fidesz-KDNP az új munkahelyek teremtésénél szán kiemelt szerepet az építőiparnak, amely képes felszívni a nem felsőfokú képzettségű munkaerőt. A lánctartozást úgy szüntetnék meg, hogy az állam pontosan fizetne, a fizetési határidőt pedig jogszabály rögzítené 30 napban. A fedezetkezelő intézménye - némi átalakítással - de maradna. A ki nem fizetett alvállalkozónak nem kellene áfát fizetnie. A program szerint minősített alvállalkozói láncokat szerveznének, és piaci alapú, de kedvezményesen elérhető kockázatkezelést vezetnének be. Az építőipar elsősorban hazai anyagot használna. Amennyiben a 4 milliós lakásállomány 10 százalékát újítanák fel évente, úgy 80 ezer építőipari munkahely jönne létre.

A Jobbik lakásprogramja azzal indul, hogy országos bérlakás programot indít, a lakásokat magyar kis- és középvállalkozások építik. A fejlesztő a Nemzeti Beruházási Központ lenne. A lakásépítés központjában a családi házak állnának, ezekhez a Magyar Bank adná a kedvezményes és hosszú futamidejű hitelt. A deviza hitelt azonnal eltörölnék. A lakás-takarékpénztári támogatást a párt megduplázná. A párt ösztönözné az energiatakarékos építést, és felújítást. A nap- és talajhőt fűtésre és hűtésre is használnák. Külön foglalkozik a program a paneles lakótelepekkel. Programot hoznának létre a paneles lakások passzívvá tételére (minimális fűtési energiát igényelnek az ilyen lakások) és csökkentenék a lakótelepeken a közmű díjakat.

A termőföld védelme érdekében, amíg van egy településen "barna mező", addig nem lehetne "zöld mezőn" építkezni. A spekulatív ingatlanfejlesztést - gazdasági eszközökkel - akadályoznák meg. A szabálytalan építések megakadályozására létrehoznák az építészeti rendészetet. A körbetartozásokat úgy számolná fel a program, hogy csak tényleges termelőkapacitással rendelkező cégek indulhatnának a közbeszerzéseken, az alvállalkozói lépcsők számát pedig korlátoznák.

Az LMP bevenné az Alkotmányba a lakhatáshoz való jogot. Miután jelenleg a korábban felvett forint alapú lakáshitelekre megy el az állami támogatás zöme, több mint évi 100 milliárd forint, ezt megszüntetné a párt. Az így felszabaduló összegből pedig egy igazságosabb támogatást indítana. Ez a gyerekek számától függne és azonos lenne az új és a használt lakásra, mivel a szegényebb családok amúgy is csak használtat tudnak venni. Támogatás járna a lakbérre is. A lakás-takarékpénztári támogatást pedig csökkentené, mivel az nem éri el a szegényebb rétegeket, ugyanakkor az állam garanciát vállalna a lakáshitelekre.

Két parlamenti ciklus alatt 300 ezer közösségi (bér) lakást akar létrehozni az LMP. A lakásvesztést pedig az árverezés megnehezítésével érné el, illetve aki nem tudja fizetni a hitelt, annak a lakását egy nonprofit szervezet vásárolná meg, a korábbi tulajdonos pedig tőle bérelné, vagy lízingelné tovább azt.

A Civil Mozgalom az építéshatósági ügyintézést egy szinttel feljebb tolná, az első fok regionális-, míg a másodfok országos szinten lenne. Megszüntetné a szomszéd fellebbezési jogát, helyébe a nyilvánosságot és az ügyészi fellépést állítaná. Az új lakásoknál ma kötelező a telken belül parkolóhelyet létesíteni, ezt megszüntetné a program. A hőszigetelő anyagoknál, és a műemlék felújításoknál megszüntetné a párt a forgalmi adót.

Az MDF programja mostohán kezeli a lakáspolitikát, mindössze az ingatlanadó kapcsán kerül szóba benne. A párt nem csak a lakásokat, hanem valamennyi ingatlant megadóztatná, sávosan progresszív kulcsokkal.

A vállalkozások fejlesztését mind a hat párt szerepelteti programjában

A Fidesz-KDNP programjában egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket szán vállalkozások számára, és a nemzeti ügyek politikája egyik fontos célkitűzésének nevezi, hogy Magyarország a kelet-közép-európai régió egyik leginkább vállalkozásbarát országává váljon.

Csökkentenék az adminisztráció gerjesztette költségeket, programot indítana a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció mérséklésére, felülvizsgálnák a vállalkozások működését korlátozó előírásokat, csökkentenék az adók számát, egyszerűsítenék az adóbevallásokat, megszüntetnék a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségét.

 A Magyar Szocialista Párt (MSZP) programjában a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatását kiemelten fontos, nemzeti feladatnak tekinti. Programot indítanának a kkv-k által a hátrányos helyzetű régiókba tervezett beruházások fokozott ösztönzésére. Továbbá egységes vállalkozásösztönzési rendszert alkotnának, amely fókuszáltan kezelné a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozástámogatás kérdését. A kkv-k megerősítése érdekében támogatnák a beszállítói lehetőségek bővítését, és csökkentenék a hazai szabályozásból adódó vállalkozói adminisztrációs terhet.

A Jobbik több pontban is megfogalmazza a hazai vállalkozások támogatására vonatkozó elképzeléseit. Csökkentenék a munkabéreket terhelő elvonásokat,  a kkv-k esetében - meghatározott bevételi határig - a nyereséget terhelő adó és a magánszemély osztalékadója együttes mértékét 30 százalékra csökkentené. A Jobbik szerint az áfát nem a számla kibocsátásakor, hanem a pénzügyi teljesítéskor kellene kiegyenlíteni, visszaigényelni, továbbá egyszerűsítenék az adózási szabályokat, és ezek mindenki általi betartását az adóhivatal folyamatosan ellenőrizné. A párt a nemzeti érdekeket is szolgáló magyar bankhálózat képesítésével a magyar kkv-kat fejlesztési forráshoz juttatná.

A Lehet Más a Politika a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentené az uniós szintre. Az adminisztráció költségének és időigényének csökkentésével lényegesen javítható lenne az ország versenyképessége, akár a jelenlegi adószint mellett is.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a vállalkozói osztály létrehozását, megerősítését sarokkőként kezeli programjában. A demokrata fórum szerint a hazai kkv-k jelentős elmaradásban vannak nyugati társaikhoz képest technikai és vállalkozói tudásban, piaci és pénzügyi ismeretekben, adózási kultúrában.

Az MDF kisméretű tudásalapú kereskedőházak létrehozását javasolja, amelyek szolgáltatásokat kínálnának a kkv-knak. A tudásalapú kereskedőházak - az ITD Hungray és a gazdasági minisztérium felügyelete mellett - ágazati sajátosságokra szakosodva sikerdíjas szolgáltatásokat nyújtanának.

A Civil Mozgalom átalakítaná a vállalkozások támogatási politikáját. Szükségesnek tartja a piaci termékben megvalósuló termékfejlesztés és a munkahelyteremtés támogatását. A pályázati dokumentációkat pedig úgy egyszerűsítenék, hogy azokat maguk a vállalkozások is kitölthessék és elektronikusan benyújthassák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után