szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Akár három évvel is csökkenhet az országgyűlés átlagéletkora a két újonnan bekerülő párt révén. Mindez annak az eredménye, hogy szinte új generációk juthatnak be a mostani választás nyomán a magyar parlamentbe.

A HVG hetilap a választások első fordulója után összeállította azt a listát, amelyen az új parlamentbe bekerülő honatyák neve szerepel. A hetilap azt feltételezte, hogy a Fidesz az összes egyéni körzetben nyer a második fordulóban. Ennek alapján 265 fideszes, 57 szocialista, 48 jobbikos és 16 LMP-s képviselőre számít a HVG.

Mindezek alapján a hvg.hu kiszámolta, hogy milyen lehet a most összeálló parlament átlagéletkora, mekkora lesz a nők aránya, és az egyes frakciókon belül hogyan alakulnak ezek a ráták. Vizsgáltuk még a diplomások arányát is, de ez csak jelzésértékű eredményeket produkálhatott, hiszen az adatok ezen a téren nem egészen egyértelműek.

A parlamentbe bekerülő pártok előre becsülhető belső arányai

 

Fidesz

MSZP

Jobbik

LMP

Az egész parlament

Átlagéletkor

48 év

49 év

39 év

38 év

47 év

Férfiak aránya

92%

91%

94%

70%

91%

Diplomások aránya

88%

98%

79%

86%

88%

Forrás: hvg.hu-számítás a HVG alapján

A hvg.hu számításai szerint a most összeálló országgyűlés átlagéletkora - ha a hetilap által jósolt arányban jutnak be a honatyák a testületbe - 47 év lesz. Ez hozzávetőleges becslés, ugyanis 13 fideszes és négy jobbikos képviselőről nem sikerült életkori adatot szereznünk. (A végzettségről szóló adatokat tekintve pedig 12 fideszes hiányzott, továbbá két LMP-s.)

Fiatalodik a Parlament

A 47 éves átlagéletkor azt jelentené, hogy a 2006-os parlamentnél - az Országgyűlési Almanach tanúsága szerint - fiatalabb lesz a mostani, 2010-ben felálló testület, 2006-ban ugyanis 49,8 év volt ez a mutató. A mostani csökkenés - 47 évre - elsősorban a Jobbiknak és az LMP-nek a számlájára írható, hiszen e frakciók átlagéletkora jelentősen alacsonyabb az MSZP-énél és a Fideszénél.

A parlamentek átlagéletkora a rendszerváltás óta

 

1990

1994

1998

2002

2006

2010

Átlagéletkor a teljes parlamentben

46 év

46,7 év

46,2 év

46,6 év

49,8 év

47 év

Forrás: Országgyűlési Almanach, HVG és hvg.hu-számítás

Az LMP-sek átlagosan 38 évesek, a jobbikosok 39 évesek, míg a szocialisták a legidősebbek 49 évükkel. A Fidesz képviselői is jó tíz évvel korosabbak a most a parlamentbe bekerült két új párt reprezentánsainál: a legnagyobb pártnak átlagosan 48 évesek a honatyái és a honanyái.

Ami a diplomásokat illeti, az MSZP elsősége vitathatatlan - egyetlen emberüknek nincs csak diplomája, vagyis 98 százalékban felsőfokú végzettségűeket delegál a párt a törvényhozásba. A legkevesebb diplomást a Jobbik soraiban találtuk, ott minden ötödik képviselőnél olyan bejegyzéseket találtunk, amelyek vagy középfokú végzettségre utalnak, vagy pedig olyan beosztásokra, amelyekből nem feltétlenül következik a felsőfokú végzettség. (Ez persze alsó becslés, ennél valószínűleg több jobbikosnak van diplomája.)

Kevés nő lesz

A Jobbik és az LMP esetében azonban meg kell jegyezni, hogy fiatal képviselőkről van szó, akik sok esetben még tanulnak, ezért sem éri el a diplomások aránya náluk a parlamenti átlagot, a 88 százalékot. A Fidesz pontosan ezt a rátát produkálta, az LMP pedig egyetemista diákjaival együtt is megközelítette a mutatót: 86 százalékra becsültük náluk a diplomások arányát.

Ugyanakkor nagyon kevés nő jut majd be a mostani országgyűlésbe: az MSZP-nél és a Fidesznél csak minden tizenegyedik mandátum jut a honanyáknak, a Jobbiknál még ennél is ritkábbak a nők, egyedül az LMP tett ki magáért ezen a téren: náluk 30 százalékos lehet a nők aránya a frakcióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

RTL Klub: Orbán lemond a pártelnökségről

Az RTL Klub Híradójának információi szerint a választások második fordulója után új elnöke lehet a Fidesznek, ugyanis Orbán Viktor lemond. A pártelnöki posztra Pokorni Zoltán és Kövér László esélyes.

MTI Itthon

Kövér négy kétharmados törvényt módosítana

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz - mondta hétfőn Kövér László, aki szerint ezek közé tartozik a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Fideszesek az 1994-es kétharmadról

Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? - elmélkedik Török Gábor politológus.

MTI Itthon

A második fordulóban már nem lehet töredékszavazatot szerezni

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, hanem "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között