szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Akár három évvel is csökkenhet az országgyűlés átlagéletkora a két újonnan bekerülő párt révén. Mindez annak az eredménye, hogy szinte új generációk juthatnak be a mostani választás nyomán a magyar parlamentbe.

A HVG hetilap a választások első fordulója után összeállította azt a listát, amelyen az új parlamentbe bekerülő honatyák neve szerepel. A hetilap azt feltételezte, hogy a Fidesz az összes egyéni körzetben nyer a második fordulóban. Ennek alapján 265 fideszes, 57 szocialista, 48 jobbikos és 16 LMP-s képviselőre számít a HVG.

Mindezek alapján a hvg.hu kiszámolta, hogy milyen lehet a most összeálló parlament átlagéletkora, mekkora lesz a nők aránya, és az egyes frakciókon belül hogyan alakulnak ezek a ráták. Vizsgáltuk még a diplomások arányát is, de ez csak jelzésértékű eredményeket produkálhatott, hiszen az adatok ezen a téren nem egészen egyértelműek.

A parlamentbe bekerülő pártok előre becsülhető belső arányai

 

Fidesz

MSZP

Jobbik

LMP

Az egész parlament

Átlagéletkor

48 év

49 év

39 év

38 év

47 év

Férfiak aránya

92%

91%

94%

70%

91%

Diplomások aránya

88%

98%

79%

86%

88%

Forrás: hvg.hu-számítás a HVG alapján

A hvg.hu számításai szerint a most összeálló országgyűlés átlagéletkora - ha a hetilap által jósolt arányban jutnak be a honatyák a testületbe - 47 év lesz. Ez hozzávetőleges becslés, ugyanis 13 fideszes és négy jobbikos képviselőről nem sikerült életkori adatot szereznünk. (A végzettségről szóló adatokat tekintve pedig 12 fideszes hiányzott, továbbá két LMP-s.)

Fiatalodik a Parlament

A 47 éves átlagéletkor azt jelentené, hogy a 2006-os parlamentnél - az Országgyűlési Almanach tanúsága szerint - fiatalabb lesz a mostani, 2010-ben felálló testület, 2006-ban ugyanis 49,8 év volt ez a mutató. A mostani csökkenés - 47 évre - elsősorban a Jobbiknak és az LMP-nek a számlájára írható, hiszen e frakciók átlagéletkora jelentősen alacsonyabb az MSZP-énél és a Fideszénél.

A parlamentek átlagéletkora a rendszerváltás óta

 

1990

1994

1998

2002

2006

2010

Átlagéletkor a teljes parlamentben

46 év

46,7 év

46,2 év

46,6 év

49,8 év

47 év

Forrás: Országgyűlési Almanach, HVG és hvg.hu-számítás

Az LMP-sek átlagosan 38 évesek, a jobbikosok 39 évesek, míg a szocialisták a legidősebbek 49 évükkel. A Fidesz képviselői is jó tíz évvel korosabbak a most a parlamentbe bekerült két új párt reprezentánsainál: a legnagyobb pártnak átlagosan 48 évesek a honatyái és a honanyái.

Ami a diplomásokat illeti, az MSZP elsősége vitathatatlan - egyetlen emberüknek nincs csak diplomája, vagyis 98 százalékban felsőfokú végzettségűeket delegál a párt a törvényhozásba. A legkevesebb diplomást a Jobbik soraiban találtuk, ott minden ötödik képviselőnél olyan bejegyzéseket találtunk, amelyek vagy középfokú végzettségre utalnak, vagy pedig olyan beosztásokra, amelyekből nem feltétlenül következik a felsőfokú végzettség. (Ez persze alsó becslés, ennél valószínűleg több jobbikosnak van diplomája.)

Kevés nő lesz

A Jobbik és az LMP esetében azonban meg kell jegyezni, hogy fiatal képviselőkről van szó, akik sok esetben még tanulnak, ezért sem éri el a diplomások aránya náluk a parlamenti átlagot, a 88 százalékot. A Fidesz pontosan ezt a rátát produkálta, az LMP pedig egyetemista diákjaival együtt is megközelítette a mutatót: 86 százalékra becsültük náluk a diplomások arányát.

Ugyanakkor nagyon kevés nő jut majd be a mostani országgyűlésbe: az MSZP-nél és a Fidesznél csak minden tizenegyedik mandátum jut a honanyáknak, a Jobbiknál még ennél is ritkábbak a nők, egyedül az LMP tett ki magáért ezen a téren: náluk 30 százalékos lehet a nők aránya a frakcióban.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

RTL Klub: Orbán lemond a pártelnökségről

Az RTL Klub Híradójának információi szerint a választások második fordulója után új elnöke lehet a Fidesznek, ugyanis Orbán Viktor lemond. A pártelnöki posztra Pokorni Zoltán és Kövér László esélyes.

MTI Itthon

Kövér négy kétharmados törvényt módosítana

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz - mondta hétfőn Kövér László, aki szerint ezek közé tartozik a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Fideszesek az 1994-es kétharmadról

Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? - elmélkedik Török Gábor politológus.

MTI Itthon

A második fordulóban már nem lehet töredékszavazatot szerezni

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, hanem "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.

Most megint mindenki a Csernobilról fog beszélni

Most megint mindenki a Csernobilról fog beszélni

Elszámolt Trianon: a határok véglegesítésével kicsit nagyobb lett az ország

Elszámolt Trianon: a határok véglegesítésével kicsit nagyobb lett az ország

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába