szerző:
MTI

A Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott kormányfüggő médiarendszert tervez meg - nyilatkozza Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-képviselője a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

Az MTI-hez eljuttatott interjúban a szakember kifejti, hogy szerinte az új rendszer minden szerkesztői tevékenységet engedélyezési és tartalmi ellenőrzés alá von, és ezt az "alkotmánysértő" gyakorlatot az új hatóság nyíltan az uralkodó párt és kormány egyoldalú politikai kinevezettjeként űzi majd. 

Haraszti a médiafelügyelet és a hírközlési hatóság összevonásáról, valamint az új közszolgálati közalapítvány kialakításáról szólva kijelenti: ezek nem feltétlenül rossz lépések, viszont a közmédiumok - vezérigazgatóik révén - egy "kormányzati médiapiramis négy oldallapjává" válnak, és valójában még a különállásuk sem marad meg, hiszen a vagyonukat összevonják a "felettes szervnél". Pontosan így jár az önállónak mondott Médiatanács, az ORTT utóda is, amikor a telekommunikációs hatóságon belülre kerül - hívja fel a figyelmet Haraszti Miklós. 

 

Haraszti Mikls
©

Haraszti szerint néhány technikai természetű "igazgatási vonalat" valóban össze kell vonni, de egyúttal az alkotmányos sajtószabadságot is érvényesíteni kell. Szerinte a rádiók és televíziók frekvenciához jutása kérdésében a digitalizáció hozta csatornabőség korszakában már "nincs alkotmányos indoka a hatóság mély bevonódásának". 

Szerinte a televíziózás terén is ki kellene mondani azt, ami a nyomtatott sajtóban már elfogadottnak számít, tehát hogy nincs akadálya a tartalmi széthúzásnak, akár a pártos szembenállásnak. Ehhez képest az új tervezet a kiegyensúlyozottság követelményét terjesztené ki minden médiumra - jelzi Haraszti. 

A médiavilág "sokközpontúságához" fűződő jog sérülése miatt a közélet sokközpontúsága is sérülhet, mert a médiacsomag kihagyja az alkotmányból a "tájékoztatási monopóliumok elleni" küzdelem kötelezettségét, továbbá kimarad a véleményszabadságra és a pluralizmusra való utalás - mutat rá Haraszti. 

További baj szerinte a tervezettel, hogy a digitális csatornabőség korában, amikor a közmédián túl alkotmányosan már nem indokolható a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye, a terv ezt a homogenizáló befolyást kiterjeszti minden médiumra. Ráadásul nem is kiegyensúlyozottságot követel, hanem valami homályos "megfelelő tájékoztatást" nevez ki a közönség jogának - mondja Haraszti Miklós. 

A készülő új törvény - mint kifejti -  az internetet is olyan eszközökkel szeretné felügyelni, mint a hagyományos médiumokat, az újságírók jogaival foglalkozó rész pedig nem ad nagyobb védettséget a médiamunkásoknak. 

Az összesen öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők múlt pénteken nyújtották be. A két képviselő egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódjaként hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű - a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló - előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ellenzék nélkül küldték tovább a fideszes médiacsomagot

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

MTI Itthon

Fideszes képviselők is módosítanák a médiacsomagot

Kővári János és Révész Máriusz fideszes képviselők azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg 9 évre.

MTI Itthon

Médiacsomag: augusztustól indulhat az új rendszer

A Fidesz szerint azért van szükség a közmédiumok működésének újraszabályozására, mert bebizonyosodott: a régi rendszer megbukott. Cser-Palkovics András a pénteken, fideszes képviselők által az Országgyűléshez benyújtott átfogó médiacsomagról az MTI-nekazt mondta: augusztustól elindulhat az új rendszer, amely teljesen átszabja a közmédiumok működését; a javaslat nem az alkalmazotti körről, hanem a szervezetek működőképesebbé tételéről szól.

MTI Itthon

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet, és a közszolgálati média szervezetrendszere a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett javaslatok nyomán, amelyek létrehozzák többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, annak médiatanácsát, a hírközlési és médiabiztos tisztségét, a Közszolgálati Kódexet és az annak betartását ellenőrző Közszolgálati Testületet, továbbá a Közszolgálati Közalapítványt és a négy közmédium különálló, egyszemélyes nonprofit részvénytársaságait.

MTI Itthon

Öt javaslatból álló médiacsomag a Ház előtt

Öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők pénteken. Kezdeményezik a többi között a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

MTI Itthon

Lendvai: a Fidesz médiadiktátumot tervezett

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz médiával kapcsolatos törvényjavaslatai három célt szolgálnak: az einstandolást, a fideszes káderek bebetonozását és a paritás megszüntetését, valamint a közmédiumok és az MTI politikai irányítását.

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól – üzente az államtitkár

Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól – üzente az államtitkár

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Árokba borultak a lopott autóval, amint kiszabadították őket, meglógtak volna

Árokba borultak a lopott autóval, amint kiszabadították őket, meglógtak volna

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről