szerző:
Szegő Iván Miklós

Az önkormányzati választásokon elsöprő sikert aratott a Fidesz-KDNP, de néhány agglomerációs településen, illetve Budapesthez közeli városban meglepetések érték a pártot, amikor a helyi erős emberekkel szemben próbálták a pártközpont jelöltjeit átpasszírozni.

Elsősorban akkor szembesült nehézségekkel a fideszes pártközpont a hvg.hu adatelemzése és vizsgálódása szerint, amikor egyébként dinamikusan fejlődő Pest megyei településeken igyekezett a saját jelöltjével leváltani az ott jobbára bebetonozott vezetőket. Gödöllőn, Veresegyházon, Százhalombattán, Budaörsön a régóta, többnyire a rendszerváltás óta hatalmon lévő polgármesterek őrizték meg pozíciójukat. Ezeken a településeken látványos fejlődés ment végbe a rendszerváltás óta, ilyenkor feltehetően az országos pártpolitika kevésbé tudja befolyásolni az embereket.  

Gödöllő „szép” példa arra, hogy a korábbi egyezségek ellenére, Gémesi Györgyöt mégsem támogatta a Fidesz a polgármesteri székben, jóllehet Gémesi korábban az MDF-en belüli küzdelmekben egyértelműen a Fideszhez közelálló politikusnak mutatkozott. Cserébe azt várta, hogy a Fidesz ne indítson most ellenjelöltet, ám ez nem így történt. A választók viszont megmutatták a kormánypártnak, hogy nem akarnak változást a polgármesteri poszton.

Veresegyházon még a vádemelés sem változtatott

Nemcsak Gödöllőn maradt hoppon a kormánypárt: a közeli Veresegyházon a 45 éve tanácselnökösködő-polgármesterkedő Pásztor Bélával szemben nemcsak ellenjelöltet állítottak, hanem teljesen véletlenül ügyészségi vádemelésről érkezett hír a választások előtti utolsó munkanapon. Pásztort ez sem zavarta, kétharmados fölénnyel védte meg polgármesteri címét. Ez egyébként nem is annyira erős eredmény tőle, hiszen volt már rá példa, hogy 83 százalékot kapott a választáson. (Pásztor 1965-ben lett tanácselnök Veresegyházon, azóta megnégyszereződött a település lélekszáma, és komoly fejlődésnek indult minden jövedelmi mutatót tekintve is az időközben várossá avanzsáló település.)

Esztergom elesett

Pásztor Béla 45 éve áll Veresegyház élén
©

Előfordult azonban az is, hogy a Fidesz egy helyben kevésbé népszerű jelöltet akart bebetonozni, sikertelenül. Esztergomban hosszú évek óta vitatott tevékenységet folytat Meggyes Tamás polgármester. Ő már az országgyűlési választásokon sem szerepelt túl fényesen egyéniben, és érdekes volt az Esztergomba vezető úton az óriásplakát, amelyen Orbán Viktorral együtt szerepelt. Vagyis - ellentétben más jelöltekkel - itt a Fidesz már tavasszal jelezte, hogy Meggyest támogatja a pártelnök is, akárcsak Edelényben a sikertelenül induló Daher Pierre-t. (A Borsod megyei Edelényben Molnár Oszkár nyerte az egyénit végül, hiába volt ott is közös „orbános” plakátja a tört magyarsággal kampányoló Dahernek a város elején, a bevezető útnál.) Molnár amúgy most is befutott polgármesternek Edelényben, ami mutatja, hogy a helyi erőkkel szemben a helyhatóságokban nehéz dolga van a pártközpontoknak.

Daher és Orbán a tavaszi választások előtt - azért mindig Molnár Oszkár nyer Edelényben
©

Esztergomban is az történt (Komárom-Esztergom megyéről van szó ez esetben, de Budapesthez viszonylag közeli városról azért), Meggyes Tamást hiába támogatta a Fidesz, a városi összefogás a hosszas botrányok után ellenzéki sikert eredményezett, méghozzá elsöprő többséggel, megbukott az eddigi polgármester.

Régi polgármester Település

Eredmény

(ahol nem tüntettük fel, nyert a jelölt)

Wittinghof Tamás (ex-SZDSZ) Budaörs 60%
Pásztor Béla (1965-től tanácselnök, 1990-től független polgármester) Veresegyház 65%
Vezér Mihály (ex-SZDSZ, ÉSZKE) Százhalombatta 56%
Gémesi György (ex-MDF, Gödöllői Lokálpatrióta Klub) Gödöllő 73%
Meggyes Tamás (Fidesz) Esztergom 36% - megbukott
Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz) Sződliget 29% - megbukott
Molnár Oszkár (ex-SZDSZ, ex-Fidesz, független) Edelény 56%
Ivády Gábor (ex-Fidesz, ex-MDF, jelenleg LMP) Ivád 55%
Romhányiné Dr. Balogh Edit (független) Abony 45%

Váci furakodások

Vácon a bedöglött mélygarázs-építkezéssel bajlódó szocialista polgármester, Bóth János – akiről a kampány végnapjaiban durva Youtube-hangfelvételeket is nyilvánosságra hoztak, és akit korábban fel is függesztett a képviselőtestület tisztségéből – megbukni látszik. (A végeredmény szerint már meg is bukott, ám a jelöltek közötti csekély különbség miatt a szavazatok újraszámlálását fontolgatják.)

Ám ebből nem feltétlenül a Fidesz profitál: a kormánypártból kiváló renitensek jelöltje, a KDNP által is némileg támogatott Fördős Attila az esélyes most a polgármesteri címre. A hivatalos Fidesz-jelölt, az evezős világbajnok Pető Tibor- úgy tűnik - csak harmadik lesz a versengésben.

Molnár Oszkár, Edelény régi-új polgármestere
©

Vácon egyébként régóta megosztott a Fidesz, a helyi alapszervezetet fel is oszlatták, és többek szerint a sződligeti (ex)polgármesternő, Bábiné Szottfried Gabriella vette át a vezényletet a váci Fideszben. Bábiné azonban most megbukott Sződligeten, csak második lett a helyi erők támogatásával, a Tiszta Forrás jelöltjeként induló Juhász Béla Róbert mögött. Így most ő a térség országgyűlési képviselője a tavaszi választások után, de az önkormányzatokban meggyengült a befolyása.

A váci Fideszen belüli küzdelmek azonban még bonyolultabbak: a „zendülők” a képviselőtestületi tagságért vívott küzdelemben sorra elvéreztek ugyanis. Így Tomori Pál (KDNP) és Ferjancsics László (Vácért Lokálpatrióta Egyesület) sem került be az új testületbe, noha ők Fördőssel együttműködtek valamilyen szinten az elmúlt időszakban, például a korábbi képviselőtestületben. Mindez azt jelenti, hogy a zendülő jobboldali Fördősnek most a Fidesz-többségű új váci képviselőtestülettel kell majd a következő időszakban megbirkóznia, Vác irányítása így továbbra is nehézkes lesz, mert a városban elég hektikusan változik az egyes képviselők álláspontja és politikai hovatartozása.

Wittinghof és Vezér maradt

Budaörsön a Fidesznek nem volt sok esélye Wittinghof Tamással szemben, aki ugyan nem egészen pontosan az első szabad választások óta polgármester, hanem kicsivel később vette át az irányítást SZDSZ-esként a rendkívül dinamikusan fejlődő városban, de azért gyakorlatilag két évtizede határozza meg Budaörs helyi közéletét. Wittinghof most 60 százalékot kapott Budaörsön.

Abonyban is a Fidesz és a KDNP eltérő jelölteket támogatott, akárcsak Vácon, itt azonban a nevető harmadik, egy független jelölt, az eddigi polgármester, Romhányiné Dr. Balogh Edit futott be 45 százalékos támogatottsággal.

A Pest megyei Biatorbágyon a fideszes Tarjáni István viszont úgy nyert, hogy indult ellene KDNP-s, tehát általános szabálynak nem mondhatjuk, hogy csak az egységes Fidesz-KDNP lenne képes a siker elérésére. Ugyanerre példa a Pest megyei Alsónémedi is, itt ugyan a KDNP-s Tóth Éva 34 százalékot szerzett, a fideszes jelölt, Vincze József mégis 43 százalékkal nyert.

Százhalombattán a korábban sok párt által támogatott, SZDSZ-Fidesz jelöltként is többször megválasztott, de időnként állítólag az MSZP-től sem távol álló Vezér Mihály 56 százalékot szerzett egy helyi szervezet, az ÉSZKE révén, a Fidesz jelöltje második, az MSZP-é harmadik lett a Budától délre eső, de olajfinomítója miatt rendkívül gazdag településen.

Ivády sikere - az LMP egyetlen polgármestere

Érden viszont a Fidesz egyértelmű győzelmet aratott, ott 55 százalékot kapott a fideszes T. Mészáros András. Érd nem használta ki sokáig a rendszerváltás után a gyarapodó lélekszámból adódó fejlesztési lehetőségeket, de mostanában itt is számos közlekedési beruházás történt, és az M6-os kiépülésével ez a város is dinamizálhatja gazdaságát.

Nem járt nagy sikerrel Ivádon - a Heves megyei kistelepülésen - a Fidesz: a 2002 óta a polgármesteri posztot betöltő, korábban fideszesként és MDF-esként is feltűnt Ivády Gáborral szemben indítottak jelöltet, de csak 45 százalékig jutottak. Így most Ivády az LMP színeiben a párt egyetlen polgármestere lett az önkormányzati választásokon, 55 százalékos támogatottsággal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Az MSZP összeomlása egyelőre elhalasztva

Olyan csekély elvárást fogalmaztak meg önmagukkal szemben a szocialisták, hogy vasárnapi – amúgy katasztrofális – vereségük tisztes helytállásnak tűnik. Az LMP nem került döntési pozícióba Budapesten, a Jobbik fővárosi pártvezetésével szemben a vidéki szervezetek pozíciója erősödött. A Fidesz számára pedig minden adott az érdeksérelmekkel is járó döntések meghozatalához. A Political Capital választási szakértője az önkormányzati választásokról.

hvg.hu Itthon

Botka: lehet rajtunk gyakorolni a nemzeti együttműködést

Botka László nyerte az önkormányzati választások talán legizgalmasabb csatáját. A rendkívül erős szegedi kampány után a két jelölt népszerűsége nagyjából egyezett a városban, mégis nagy meglepetést okozott Botka meggyőző szereplése. Különösen annak fényében volt meglepő a markáns előny, hogy a választás előtt egy nappal a helyi Jobbik polgármesterjelölt bejelentette, hogy visszalép a fideszes B. Nagy László javára.

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

Fegyvert és éles lőszereket találtak egy német autóban Röszkén

Fegyvert és éles lőszereket találtak egy német autóban Röszkén

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján