szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP sem elméletben, sem gyakorlatban nem fogja támogatni, hogy a határon túli magyarok szavazati jogot kapjanak - ismertette az MTI-vel szerdán a párt véleményét Dorosz Dávid.

Dorosz Dávid képviselő a fideszes Gulyás Gergely keddi televíziós interjújára utalt, amelyben a kormánypárti politikus arról beszélt, vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti. Később a Duna Televíziónak úgy nyilatkozott: ez nem feltétlenül jelentene általános választójogot.

Dorosz Dávid érvként azt hozta fel, hogy a modern jogtudomány szerint a szavazati jog a modern államokhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik. Kitért arra is, hogy amikor a parlamentben fél évvel korábban a kettős állampolgárságról vitáztak, a Fidesz többször is kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban nem lesz szó választójogról.

"A Fidesz akkor nem mondta el a teljes igazságot" - összegezte véleményét a képviselő, hozzátéve, már akkor is lehetett látni, hogy eközben egyes kormánypárti politikusok, például "Semjén Zsolt már akkor is kibeszéltek a sorok közül és már akkor is megfogalmazták ezt az igényt". A képviselő azt mondta, hogy akkor megbíztak a kormányban, illetve a Fideszben, ezért támogatták a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat elfogadását, de benne személy szerint már akkor is kétségeket ébresztettek ezek a nyilatkozatok, és ezért is tartózkodott a zárószavazásnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Választójogot adna a Fidesz a határon túliaknak

Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke kedd este a TV2 Tények című műsorában. Ezzel választójogot kaphatnak a határon túli magyarok - hangzott el a hírműsorban. A politikus később a Duna Televíziónak úgy nyilatkozott: ez nem feltétlenül jelentene általános választójogot.

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén