szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldotta a Mátyás-templom két régi és négy új harangját vasárnap a budai Várban.

Az eseményen megjelent Schmitt Pál köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester és Nagy Gábor Tamás, a főváros I. kerületének polgármestere. A harangok megáldása után Erdő Péter ünnepi, latin nyelvű szentmisét tartott. A szertartáson egyebek mellett arról beszélt a zsúfolásig telt templomban, hogy a harangokban az egyházi hagyomány az apostolok és hithirdetők jelképét látja.

A latin nyelvű misézést 2007-ben engedélyezte újra XVI. Benedek pápa. Korábban a II. vatikáni zsinat nyomán megreformálták a misézést, és az anyanyelvi szertartást részesítették előnyben. Sokan a 2007-es pápai intézkedést a konzervatív áramlatok erősödéseként értelmezték a katolikus egyházon belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky mellől leghűségesebb hívei is kifarolnának

Vidnyánszky mellől leghűségesebb hívei is kifarolnának

Véget vetnének a fővárosi Nagybani Piacnál feltorlódó végtelen furgonsornak

Véget vetnének a fővárosi Nagybani Piacnál feltorlódó végtelen furgonsornak

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó