szerző:
MTI

Csaba László közgazdász egy nemzetközi örökségvédelmi konferencián kedden úgy fogalmazott: a magyar építészeti örökség jelenleg nem része sem a nemzeti tudatnak, sem az országimázsnak, ennek a jövőben meg kell változnia.

A Magyar Tudományos Akadémia, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia által rendezett kétnapos műemlékvédelmi konferencián megtartott előadásában a közgazdász úgy fogalmazott: "aki nem csak repülőgépről látja az országot, az ismeri a hazai műemlékek súlyos helyzetét".

Az épített örökség jelentős része magán- és egyházi személyek számára épült, ráadásul az ország területén szétszórva található, nincs bekapcsolva annak vérkeringésébe - ismertette a helyzetet a Debreceni Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Central European University professzora, kiemelve egy részletes és pontos műemléki kataszter elkészítésének fontosságát.

Mint Csaba László felidézte, 1945 után számos műemlék elpusztult "a múltat végképp eltörölni" jelszó jegyében, de a megmaradó épületek sorsát is megnehezítették a rögtönzött döntések és a "lelakás" jelensége: végig az volt ugyanis jellemző a korszakra, hogy a felújításokat a "közelgő" gazdasági fellendülés idejére hagyták. A rendszerváltást követő két évtized döntéshozói azt várták, hogy a piac oldjon meg mindent - tette hozzá a közgazdász. Mint megjegyezte, egy dinamikusan fejlődő gazdaságban ez részben megvalósítható, Magyarországot azonban az erős adóprés, a stratégiák, a jogbiztonság hiánya, a gyenge állam és a gyenge piac jellemezte.

Csaba László szerint a másik várakozás az idegenforgalomtól remélte a műemlékvédelem problémáinak megoldását, pedig ebbe egyrészt nem minden helyszín tud bekapcsolódni, másfelől nincs elég "minőségi turista": az ország még mindig jellemzően a tömegturizmus célpontja, és ez is leginkább a budapesti és a balatoni régióra koncentrálódik. A professzor úgy vélte, a 2010-es kormányváltás utáni hónapokat a rögtönzés jellemezte és valódi stratégia az Új Széchenyi Terv, illetve a Széll Kálmán Terv bejelentése után sem látható, noha a költségvetési kiadások visszafogására valóban szükség volt.

Az örökségvédelem területén Csaba László egy sok tekintetben minimalista stratégia megalkotását javasolta, melyben meg kellene határozni a mindenképpen fenntartandó "minimális épített örökséget", és egy kombinált, az állami-önkormányzati szektor, a magánbefektetők, illetve az európai uniós források felhasználását egyaránt biztosító modellt kidolgozni. Mint a közgazdász kiemelte: egy-egy műemléki beruházásnál a fenntarthatóságot építészeti és pénzügyi értelemben egyaránt vizsgálni kell. Meglátása szerint így a jól kidolgozott projektek esetében elérhető a brit példa, azaz az évi 10 százalékos hozam.

Csaba László hangsúlyozta: a terület megújításának egyik leglényegesebb eleme, hogy az épített örökségnek az országimázs részévé kell válnia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!