szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az esetlegesen a levegőbe kerülő szennyeződés Japán térségében marad, a következő 5-7 napban pedig nagy valószínűséggel az óceánba kerül.

Magyarországon a japán Fukushima Daiichi atomerőműben történt baleset továbbra sem jelent kockázatot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ezt támasztja alá az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is, amely szerint a jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az esetlegesen a levegőbe kerülő szennyeződés Japán térségében marad, a következő 5-7 napban pedig nagy valószínűséggel az óceánba kerül - áll a közleményben. 

A tájékoztatás szerint  Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kedden találkozott a japán nagykövetség képviselőivel, hogy megvitassák az atomerőmű-baleset INES 7-es minősítésűre emelését és az ezzel kapcsolatos további teendőket. Ez a besorolás a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán a legmagasabb fokozatúnak számít.

A találkozón részt vett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. Japán részről megköszönték az eddigi magyar és uniós felajánlásokat. Tájékoztatást adtak arról, hogy folyamatosan ellenőrzik a környezetbe kikerült anyagok sugárzásának mértékét, az adatok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak. A nagykövetség első beosztottja beszámolt az élelmiszerkereskedelemben bevezetett korlátozásokról, kiemelve, hogy Magyarországra nem érkezhet az érintett területről származó élelmiszer.  

Magyarországon 10 helyszínen mérik a radioaktív izotópok levegőben található koncentrációját, és mintegy 150 mérőállomáson a háttérsugárzást. A naponta frissített eredmények a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelennek - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!