szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhagyná a kereszténydemokrata Rubovszky György a büntetőeljárási törvény módosításából a kiemelt jelentőségű ügyben fogva tartott gyanúsítottaknál a védő nélküli fogva tartási időt.

Rubovszky György - amint az Országgyűlés honlapján pénteken közzétett módosításokból kiderül - a javaslatból elhagyná azt a pontot, amely arra vonatkozna, hogy kiemelt jelentőségű ügyben fogva tartott gyanúsítottat hetvenkét órán belül ki kell hallgatni, és ha a kihallgatásra az őrizet első negyvennyolc óráján belül kerül sor, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő. A KDNP-s politikus szerint az alkotmány és az alaptörvény rendelkezéseibe ütközik az őrizetbe vétel határidejének a meghosszabbítása, valamint a védelemhez való jog csorbítása. 

Lázár János pénteki nyilatkozatában azt mondta, hogy a tervezett 48-ról 24 órára csökkenhet a védővel való fogvatartotti érintkezés korlátozásának időtartama, amit több, a büntetőeljárásjogot érintő módosítással együtt szeretnének bevezetni. A Fidesz frakcióvezetőjének közlése szerint nyitottak az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokra, és - áttekintve a nemzetközi gyakorlatot is - változtatni fognak az eredeti indítványon: nem 48, hanem 24 óra lesz a védővel való érintkezés korlátozásának időtartama, "de korlátozható lesz a bűncselekmény felderítése, a nyomozás sikeressége és az állam büntetőigényének érvényesítése érdekében".

Azt, hogy bizonyos kiemelt esetekben megtiltják a fogvatartottaknak, hogy egy ideig a védőügyvédjükkel találkozzanak, az alkotmányügyi bizottság kedden több másik a büntetőeljárásjogot érintő módosítással együtt nyújtotta be, amellyel többek között megalkotnák a kiemelt jelentőségű ügy kategóriáját. Ezek egyik sajátossága az lenne, hogy az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat. Rubovszky György kereszténydemokrata politikus kivenné a tervezetből azt a részt is, amely szerint kiemelt jelentőségű ügyben elrendelt őrizet legfeljebb százhúsz óráig tarthat, s az őrizet első negyvennyolc órájában a terhelt nem találkozhat védőjével. 

A KDNP-s képviselő indokolása azt rögzíti, hogy a hatályos alkotmány és az elfogadott alaptörvény kimondja, hogy a lehető legrövidebb ideig tartható fenn az őrizetbe vétel. Vagy szabadon kell bocsátani az őrizetest, vagy bíróság elé kell állítani. Rubovszky György indokolatlannak tartja az általános szabálytól történő eltérést, s mint írta ugyancsak a hatályos alkotmány, valamint az elfogadott alaptörvény biztosítja a védelem jogát az egész eljárásban, ennek a korlátozása is mellőzendő.

A kormánypárti képviselő szintén elhagyná azt a passzust is, amely szerint kiemelt jelentőségű ügyben a tanú vallomása poligráf alkalmazásával is vizsgálható. A kereszténydemokrata politikus szerint a poligráf alkalmazása a gyanúsított vallomásának vizsgálata során csak akkor lehetséges, amennyiben a gyanúsított ahhoz hozzájárul. Teljesen indokolatlan a tanú vallomásának vizsgálata során ennek a szigorú módszernek a bevezetése - írta módosítása indoklásában.

A javaslatok ellen már felszólalt az ügyvédi kamara, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet, a a Magyar Demokratikus Charta, valamint a teljes parlamenti ellenzék, most viszont ezzel a kormánypárti KDNP is felszólalt az ügyben.

A témában Cser-Palkovics András is benyújtott egy módosító javaslatot pénteken, amely szerint a Fidesz kibővítené az úgynevezett "kiemelt ügyek körét" a büntetőeljárási törvényben a bűnszervezetben részvétellel, a bűnszervezetben elkövetett bármely bűncselekménnyel, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével. Cser-Palkovics András, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke a kiemelt jelentőségű ügyek eljárási szabályait alkalmazná az el nem évülő bűncselekmények esetében is, így a háborús bűntetteknél, az emberiség elleni bűncselekményeknél, az emberölés súlyosabban minősülő eseteinél, az emberrablás és az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak súlyosabban minősülő eseteinél, valamint a terrorcselekményeknél.

Ahogyan azt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken adott nyilatkozatában is elmondta, a kiemelt jelentőségű ügyeknél az őrizetbe vételi szabályokat úgy módosítanák, hogy az őrizet első huszonnégy órájában a fogvatartott és a védő érintkezése a konkrét ügy egyedi körülményei alapján az ügyész rendeletére megtiltható lenne. Eredetileg azt tervezték, hogy a terhelt az őrizet első negyvennyolc órájában nem találkozhatna védőjével. Cser-Palkovics András szerint a módosítás az Európában elfogadott gyakorlatnak megfelelően változtatja meg a törvényjavaslatot.

Ennek megfelelően kiemelt jelentőségű ügyben a gyanúsítotti kihallgatás tervezett formája is megváltozna úgy, hogy ha a kihallgatásra az őrizet első huszonnégy óráján belül kerül sor, és a terhelt és a védő érintkezését az ügyész a konkrét ügy egyedi körülményei alapján megtiltotta, a védő a gyanúsított kihallgatásán sem lehet jelen. Az eredeti elképzelések szerint az indítvány úgy szólt volna, hogy ha a kihallgatás az őrizet első negyvennyolc óráján belül történik meg, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő.

A módosító indítvány indoklásában Cser-Palkovics András a strasbourgi bíróság egy döntésére hivatkozik, amelyben a testület kimondta: ahhoz, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog kellően gyakorlati és hatékony maradjon, a terheltnek rendelkezésére kell, hogy álljon az ügyvédi segítség a rendőrségi kihallgatás legelejétől fogva, ha csak a konkrét ügy egyedi körülményei alapján igazolható, hogy kényszerítő okok állnak fenn ezen jog korlátozására. A fideszes politikus pontosítaná emellett a kiemelt jelentőségű ügyek személyi körét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Valószínűleg a világ legapróbb hajóját sikerült elkészíteniük holland tudósoknak

Valószínűleg a világ legapróbb hajóját sikerült elkészíteniük holland tudósoknak