szerző:
hvg.hu

Nem tartja valószínűnek az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának egyik fideszes tagja, hogy a testület tagjai közül bárki is a büntetőtörvény visszamenőleges módosításával akarná „megfogni” az államadósság megugrásáért felelősnek tartott Gyurcsány Ferencet. Igaz, "számtalan más megoldásra látna lehetőséget". Ahogy a bizottság jobbikos tagja is.

„Mindent el tudok képzelni a Nemzeti Együttműködés Kormányáról, de nincs alkotmányos lehetőség arra, hogy visszamenőlegesen nyilvánítsanak valamilyen magatartást bűncselekménnyé” – mondta a hvg.hu-nak Schiffer András. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának LMP-s tagja annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy Szijjártó Péter a köztévében talányosan arról beszélt: felkéri a parlament alkotmányügyi bizottságát, hogy állapítsa meg, milyen jogi lépések szükségeltetnek ahhoz, hogy az "államadósság megnövekedésért felelős egykori kormánytagok politikai felelőssége jogi felelősséggé váljon"; ha pedig erre nics mód, akkor a "bizottság vizsgálja meg, hogyan lehet rá módot találni".

Az LMP frakcióvezetője azt mondta, ha a bizottság visszamenőleges törvénymódosítást kezdeményezne az ügyben, akkor a kormányzat azt a határvonalat lépné át, amely a demokrácia és a diktatúra között húzódik. Az LMP-s politikus szerint az államadósság helyett a kormány inkább a Margit híd, a 4-es metró és egyéb korrupciógyanús beeruházások ügyében kellene, hogy vizsgálódjon, „ezekkel ugyanis még mindig adós”.

„Az államadósság kérdése nem büntetőjogi, hanem gazdaságpolitikai kérdés. Egy elhibázott gazdaságpolitika miatt nem a bíróságnak, hanem a választóknak kell ítéletet mondania. Anélkül, hogy az egyébként elhibázott orbáni gazdaságpolitika miatt bilinccsel fenyegetnék bárkit is, a választók majd ki fogják mondani az ítéletet anélkül, hogy bárki is büntetőeljárást indítana” – fogalmazott Schiffer. A politikus emlékeztetett arra, hogy az alkotmányügyi bizottság nem a miniszterelnök tanácsadó szerve.

Schiffer optimizmusa azon nyugszik, hogy a Btk.-t ugyan eddig még visszamenőlegesen nem módosították, ám például a kétmillió fölötti végkielégítéseket sújtó különadót is visszamenőlegesen szabták ki, s hiába semmisítette meg azt az Alkotmánybíróság, a kormánypártok újra elfogadták, sőt az "okvetetlenkedő" Ab hatáskörét is megnyirbálták.

Nemcsak a büntetőjogi felelősség jöhet szóba

„Sem a jelentést, sem a felkérést nem láttam még. Így kicsit idő előttinek tűnik, hogy erre reagáljak” – mondta a hvg.hu megkeresésekor Gruber Attila, a bizottság egyik fideszes tagja. Mint mondta, csak akkor tudja megmondani, hogy az erkölcsi felelősségen túl szóba jöhet-e egyéb felelősség, ha elolvasta az eseti bizottság által készített záródokumentumot. Gruber hangsúlyozta, hogy a „mostani tudásával” nem szűkítené le ezt a kérdést pusztán büntetőjogi kategóriára. „Itt mindenki vért akar látni, rabláncokat, vesszőt és derest, de polgárjogi felelősségről senki nem beszél. Pedig adott esetben meg lehet állapítani polgári jogi felelősséget, például anyagi kártérítést. Ami tényleg érdekes, hogy vajon tudunk-e e tekintetben normális módon gondolkodni. Nem hiszem, hogy bárki is visszamenőlegesen bűncselekménnyé akar nyilvánítani valamit, ami korábban nem az volt” – fogalmazott a fideszes politikus. „Ha a büntetőjogi lehetőségekről beszélünk, akkor érdemes megnézni a mai jogszabályokat a hazaárulástól a lopásig. Utána a nagy kérdés az, hogy elévülési kérdések mennyire kötik majd meg a jogalkalmazók kezét. Nem a bizottság fog ebben ítélkezni, hanem az ügyészség és a rendőrség” – tette hozzá.

Trükköztek-e a számokkal? Szijjártó Péter "vérszagot érez"
©

Gruber szerint „van annek egy sármja”, hogy miniszterelnökön, pénzügyminisztereken kérnek számon egy ilyen dolgot. „Ennek a jelentősége számít inkább. Az, hogy ebben a bizottságban valamennyi frakcióból nagy tapasztalattal rendelkező jogász, ügyvéd kollegák vannak delegálva. Fontos, hogy ne politikai boszorkányüldözésnek tűnjön az egész.  Erkölcsileg egyértelműen elitélendő az ország adósságspirálba kergetése. Izgalmas kérdés, hogy egy képviselőkből álló szakmai csapat jól meg tudja-e ezt ítélni. Mi inkább szakmai véleményt fogunk erről mondani” - állította a Fidesz politikusa.

Steiner Pál megdöbbent

„A legnagyobb döbbenettel tudok erre reagálni, mind politikai, mind közjogi szempontból ez teljesen nonszensz” – reagált megkeresésünkre Steiner Pál, a bizottság MSZP-s tagja. Mint mondta, az európai jogrendszer sarkalatos alapelve, hogy a jogalkotónak előre meg kell mondania, mi az a cselekmény, amit büntetni rendel. „Ha ezt az alapelvet a Fidesz át akarná lépni, azzal visszamenőlegesen 300 évre kiírná magát Európából” – közölte.

Steiner szerint Szijjártó ötlete „akkora butaság, hogy nem is lehet vele szakmailag komolyan foglalkozni”. Az MSZP-s politikus nem tartja kizártnak, hogy a kormánypárti többségű bizottság képes lesz olyan döntést hozni, amelyik megfelel Szijjártó Péter szája ízének. „Én már az alaptörvény elfogadásánál is azt mondtam, hogy ez már Kadhafi Zöld könyvének a szintje. Az emberek előbb-utóbb a legteljesebb engedetlenséggel fognak válaszolni arra a felfogásra, hogy a Fidesz sutba vág mindent, ami egy jogszabály előkészítésénél kívánatos” – közölte az ellenzéki politikus.

Gaudi-Nagy üdvözli a kezdeményezést

Gaudi-Nagy Tamás, a bizottság jobbikos tagja örül Szijjártó Péter kezdeményezésének. „Üdvözlöm az állami vagyon és a nemzet jelenlegi helyzetét előidéző személyek büntetőjogi felelősségének vizsgálatát. Amit meg kell vizsgálni, az az, hogy mi ennek a jogszabályi kerete” – közölte a politikus. Szerinte a visszaható hatály a büntetőjogban főszabályként nem alkalmazható. „Felmerülhet a btk, államelleni vagy vagyonelleni bűncselekmények körében, de ezt meg kell vizsgálni. Biztos, hogy készséggel fogok ebben részt venni. Eddig nem láttuk ilyen kormányzati akaratot. Rendet kell tenni, a múlt felelőseit felelősségre kell vonni, a koncepciós eljárásokat meg kell szüntetni!” – tette hozzá. „Ha a bizottság elé kerül, akkor nem hajtanám el ügyrendi kérdésekre hivatkozva ezt a kérdést” – mondta.

Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e új törvényt hozni Gyurcsány Ferencékre szabva, a jobbikos politikus azt mondta, hogy szerinte a jelenlegi Btk.-ban meg lehet találni a gyanúsítás alapját, „hűtlen kezelés és társai környékén”. „Társadalmi érdek és jogállami elvek ütköznének, ebben a helyzetben az embernek a belső meggyőződésére kell hallgatni, ezt pedig csak abban az időben és térben lehet eldönteni” – válaszolta Gaudi-Nagy arra a kérdésünkre, hogy ha a Fidesz a jelenlegi jogalkotási gyakorlat kevésbé dicsőséges momentumaira emlékeztető módon hozna új törvényt Gyurcsányék ellen, azt támogatná-e.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Államadósság: Szekeres Imre szerint a kormány félrevezette az embereket

Az MSZP-s Szekeres Imre szerint a kormány félrevezette az embereket, amikor bejelentette nemrég az államadósság 4 százalékos csökkentését. Tavaly egy félév alatt 3 százalékkal növelték ugyanis az adósságot, és most csak ezt kompenzálják – állítja a szocialista párt gazdaságpolitikai kabinetvezetője, aki közölte kedden azt is: az államadósság növekedését vizsgáló albizottság szerinte semmibe veszi a tényeket.

Napi merítés

"Szemfényvesztés Orbán államadósság-csökkentése"

Orbán Viktor kormányfő kedden bejelenthette, megnyertük az első csatát az államadóssággal folytatott háborúban. Csökkentettük 1345 milliárd forinttal. A szemfényvesztés nem könnyen érhető tetten, de nem is nagyon nehezen - írja a Magyar Narancs szerkesztőségi cikke.

MTI Itthon

Orbán: az államadósság ellenség

A kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, és ezzel megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és kijelentette: Magyarország ezzel fordulóponthoz érkezett.

Czeglédy-per: Az összes büntetőügyes bíró elfogultságot jelentett be a Szegedi Törvényszéken

Czeglédy-per: Az összes büntetőügyes bíró elfogultságot jelentett be a Szegedi Törvényszéken

Brüsszel miatt fontolgathatja a kormány a fizetések megpiszkálását

Brüsszel miatt fontolgathatja a kormány a fizetések megpiszkálását

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Magyar top foci: két csapatnyi idegenlégiós érkezett a téli átigazolási szezonban

Magyar top foci: két csapatnyi idegenlégiós érkezett a téli átigazolási szezonban

Akár 11 fok is lehet, de esni fog

Akár 11 fok is lehet, de esni fog

A Ferrari a világ legerősebb márkája

A Ferrari a világ legerősebb márkája