szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az érvényes építési engedélyt, amely Haris György cégének lehetővé tette volna, hogy a Marczibányi téri egykori lőtér helyén nagyszabású rendezvényközpontot építsen.

A hazai jogalkalmazásban példátlan, de legalábbis szokatlanul környezetbarát ítéletet hozott ma Miskolczy Ambrusné, a Fővárosi Bíróság Közigazgatási kollégiumának bírója. Jogerősen hatályon kívül helyezte ugyanis azt az építési engedélyt, amelynek alapján Haris György vállalkozó rendezvényközpontot épített volna a Marczibányi téri egykori lőtér területén.

Új normák

A bíróság teljesen új, a legkorszerűbb európai normákat és alkotmányos elveket figyelembe vevő eljárás lefolytatására kötelezte az építési hatóságot. Továbbá arra is, hogy fizessen 350 ezer forint perköltséget a felperesnek, a helyi lakók alkotta Zöld Nyíl Egyesületnek.

©

Haris 2006-ban vásárolta meg a korábban az 1998-ban meggyilkolt médiamogul Fenyő János által tulajdonolt egykori lőteret a második kerületi önkormányzattól, ahová rendezvényközpontot, házasságkötő termet, luxuséttermet, -apartmanokat és -lakásokat terveztetett. A területen műemlék épület is található, ezért a per alperese a másodfokú építési hatóságként eljáró Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt. Az ő oldalán avatkozott be az építtető cég.

Megelőzés és megőrzés

A II. kerületi önkormányzat annyira sietősen adta áldását a tervre, hogy a környék szabályozási tervét csak két hónappal később fogadta el. Rendezett ugyan egy lakossági meghallgatást, ahol a helyiek elmondták súlyos aggályaikat a lakókörnyezet nyugalmát veszélyeztető éjszakai mulatozással, megnövekedett autóforgalommal kapcsolatban, ezeket azonban a helyhatóság elengedte a füle mellett, a szakhatóság pedig még csak említést sem tett róla jóváhagyó végzésében.

Pedig, mint arra Pataki Károly igazságügyi szakértő a mai tárgyaláson rámutatott, a közigazgatási eljárásról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a hatóság döntése előtt köteles a tényállást tisztázni, ennek pedig az adott esetben igencsak fontos eleme a kalkulálható esti-éjszakai zajszennyezés, a környék lakóinak életminőségének várható megváltozása.

Az igazságügyi szakértő szerint a hatóság két környezetvédelmi alapelvet is megsértett a kérelem elbírálásakor. Az egyik a megelőzés elve – azaz nem lehet azt mondani, hogy épüljön csak meg az a rendezvényközpont, aztán majd megmérjük, mekkora zajt csap. A hatóságnak minden esetben előre és megalapozottan számba kell vennie a lehetséges környezeti ártalmakat. A másik – az Alkotmánybíróság által is védendőnek nyilvánított kötelezettség – a kedvező környezeti állapot megőrzésének az elve, amely esetünkben azt jelenti, hogy egy viszonylag csendes lakókörnyezetet nem szabad kitenni ettől idegen, erős környezeti ártalmaknak – amilyeneket például egy mulatóhely generál.

©

Nem szükségszerű a környezetrombolás

A bíróság teljes mértékben magáévá tette Pataki érveit. Miskolcy Ambrusné ítélete szakít azzal a hazai hatósági, ítélkezési gyakorlattal, amely az egészséges környezethez való jogot szűken értelmezi, egyedül csak a tudomány mai állása szerint gyakran elavult hazai jogszabályokon alapul, és a döntéseket nem a tágasabb, emberségesebb alkotmányos elvek és európai direktívák alapján hozzák.

Szokatlanul egyértelmű határozottsággal utasította el a bíróság az alpereseknek azt a közkeletű felvetését is, miszerint a civilizáció fejlődése óhatatlanul együtt jár a környezet romlásával. Elfogadva a szakértő véleményét, hogy ezzel a demagóg állítással nem lehet lesöpörni a környezetet védők érveit, a bíró leszögezte: nem a civilizáció, hanem a rossz hatósági döntések károsítják a környezetet.

Az eljárásba egyébként beavatkozó félként bekapcsolódott a környezetvédelmi főfelügyelőség is – érdekes módon nem a polgárok oldalán, hanem befektető Harisék oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!