Tetszett a cikk?

Hiába utazott a fővárosba 110 demonstráló a két borsodi erőműből, sem az amerikai tulajdonosok, sem az USA nagykövetségének alkalmazottjai nem álltak velük szóba. A kétségbeesett demonstrációra az után került sor, hogy az AES Borsodi Energetika Kft. tiszapalkonyai és berentei hőerőművében június 2-án leállt a termelés, a 200 dolgozó pedig három hónapja nem kapja meg a munkabérét.

„Annyira nem méltattak bennünket egyik helyszínen sem, hogy az előre bejelentett időpontban bárki átvegye a tiltakozó petíciónkat” – közölte tudósítónkkal Tóth Lajos, a dolgozókat képviselő szakszervezet bizalmija. A munkások azért jöttek Budapestre, hogy bérüket követeljék az amerikai cég vezetőitől.

Az AES Borsodi Energetikai Kft. 1996-ban vásárolta meg az államtól a két borsodi erőművet. A tiszapalkonyai szén, a berentei biomassza elégetésével termelt áramot. A cég vezetése április elején jelezte csoportos létszámcsökkentési szándékát a munkaügyi központ felé. Ennek okaként a villamos energia nagykereskedelmi árának csökkenését és a szigorodó, nagyobb költséggel járó környezetvédelmi előírások betartását nevezték meg. Június 2-án teljesen leállt a termelés.

Szorít a hitel, fizetés nincs

A szakszervezeti főbizalmi szerint kollégáinak 80 százaléka rendelkezik jelzálogjoggal terhelt hitellel, a bankok pedig nem lesznek elnézőek. Családjában is vannak anyagi gondok, ő lakásfelújításra vett fel kölcsönt, amit fizetni kell, ám két gyermekének iskolakezdése lenullázta a kasszát. Az embereknek elfogyott a tartaléka és nem tudják, mihez kezdjenek, miközben nem szeretnék veszni hagyni a nekik járó végkielégítést sem. Az AES egyébként – tette hozzá – 150 millió forinttal tartozik alkalmazottjainak.

Az AES dolgozói a székház előtt
©

Fekete Ildikó, az üzemi tanács elnöke még viszonylag szerencsés, mivel férje állandó jövedelemmel rendelkezik. Miskolcon élnek és egy gyermekük van, de a családi kasszából mégis hiányzik a három hónapi fizetése. Az ő helyzete azonban – teszi azonnal hozzá – nem általános a jelenlévők között, mert a többség nagy bajban van.

Soltész Zoltán Sajószentpéterről járt dolgozni a közeli munkahelyre. Felesége közel egy éve munkanélküli és csak segélyt kap. Vállalta közben a tanulást, talán egy új szakmával el tud majd helyezkedni. Két gimnazista lányuk iskoláztatása is pénzbe kerül, és mivel kazántechnikusként sem volt magas a fizetése, nem igazán tudtak tartalékot képezni. Ma már ott tartanak, hogy a szülőktől kapott támogatásból élnek. Ha 17 év munkaviszony után leszámolna, nem kapná meg a több havi végkielégítést. Arról nem is beszélve, hogy a környéken nem egyszerű munkahelyet találni.

A dolgozók azonban hiába keresték fel az AES székházát és az amerikai követséget is, egyik helyen sem fogadták őket, kénytelenek voltak visszaindulni Miskolcra. Viszkok József, a kijelölt vagyonfelügyelő sem biztatta semmi jóval a dolgozókat. A BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt. alkalmazottját nem sikerült utolérnünk, ám a cég központjában megtudtuk, hogy hétfőn tartanak csődegyezségi tárgyalást az adós társaság, a hitelezők, valamint a vagyonfelügyelő részvételével. Azon néhány részlet tisztázódhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Közel a csőd, megszorítások Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza képviselő-testülete csütörtöki ülésén egy átfogó intézkedési tervet tárgyal, mely a város fizetőképességének fenntartása érdekében komoly megszorításokat tartalmaz.

MTI Karrier

Több mint hat hónap után hazamennek a kiskunfélegyházi sztrájkolók

Éjfélkor befejezik a sztrájkot a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárának munkásai, mert véglegessé vált hogy a céget felszámolják, a munkások pedig a bérgarancia alap terhére kapják meg elmaradt fizetésük egy részét - közölte Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke.

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet