szerző:
MTI

Október 10-re elnapolta az ítélethozatalt a nyírmihálydi polgármester ellen folyó büntetőperben a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az ügyben tartott pénteki tárgyaláson. Nyisztor Ferencet (független) és négy társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint Nyírbogát és Nyírmihálydi önkormányzata 2002-ben nyújtott be pályázatot a belvízmentesítési munkák elvégzésére, az elnyert támogatásból, valamint kisebb részben a községek önerejéből finanszírozott munkálatokat pedig a másodrendű vádlott Dibáczi Zoltán nyírbogáti vállalkozó végezte el.

Az illetékes hatóságok átvették a beruházást, egy feljelentés alapján indított nyomozás azonban megállapította, hogy a megnyert pályázatok önereje hiányos volt, és több hibát találtak a pályázat elszámolásában. A gyanú szerint a beruházás műszaki átvételét végző ellenőr hamis műszaki és felmérési naplókat, a vállalkozó pedig hamis számlákat állított ki.

A nyírmihálydi önkormányzat esetében 14,5 millió, míg a nyírbogáti vonatkozásában 17 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése a vád. Az első fokon eljáró bíróság Nyisztor Ferencet és az ügyben érintett három vádlottat felfüggesztett, míg Dibáczi Zoltánt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. A fellebbezések után az ügy a megyei bíróságra került, és az a júniusban megtartott első tárgyaláson újabb bizonyítást tartott szükségesnek.

A pénteki tárgyalásra tanúként idézték Simon Miklóst, Nyírbogát Fidesz-KDNP-s polgármesterét, országgyűlési képviselőt, akit az elsőfokú bírósági eljárásban – érintettsége ellenére – nem hallgatott meg a bíróság. A polgármester mentelmi jogát nem függesztették fel, nem volt gyanúsított. Az önkormányzati vezető vallomásában elmondta, hogy a belvízvédelmi pályázati lehetőségre ő hívta fel Nyisztor Ferenc figyelmét, a kivitelezésre pedig szintén ő ajánlotta ki a másodrendű vádlottat. Közlése szerint a helyi vállalkozó korábban a beregi térségben végzett hasonló munkákat, tevékenységével kapcsolatban semmilyen probléma nem volt.

A polgármester kijelentette, hogy a pályázat benyújtását a község képviselő-testülete támogatta, a döntésről pedig hivatalos eljárásban tájékoztatták az illetékes közigazgatási szervet. Simon Miklós hozzátette: Nyírbogát esetében a beruházást több hatóság ellenőrizte, ezek azonban semmilyen szabálytalanságot nem észleltek.

A megyei bíróság a perbeszédeket követő tanácskozás után október 10-re halasztotta az ítélethozatalt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

Jövőre már ez szívja le az EU-ban elfogyasztott összes áram 2-3%-át

Jövőre már ez szívja le az EU-ban elfogyasztott összes áram 2-3%-át

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Csányi: "Ez a győzelem az egyik legnagyobb élményem"

Csányi: "Ez a győzelem az egyik legnagyobb élményem"

Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre

Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre