Origo: két törvényt vonatna vissza Orbánnal Barroso

Origo: két törvényt vonatna vissza Orbánnal Barroso

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/Origo

Személyes hangvételű levélben szólította fel az Európai Bizottság elnöke a Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására - értesült az Origo.

"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében, amely az Origo birtokába került. Szijjártó Péter a levél létezését elismerte, de a tartalmáról nem akart beszélni.

A lap azt írja, Barroso szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvény nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhetnek az uniós alapszerződéssel és a különböző EU-ajánlásokkal is. Még ha el is fogadja a parlament, akkor is módosítania kell majd őket ezek miatt.

Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert ezek miatt szakították meg a múlt heti IMF-fel közös tárgyalásokat a magyar féllel. Mint kiemeli: "Egyetértek önnel abban, hogy figyelembe kell vennünk a szélesebb kontextust, az európai pénzügyi rendszer turbulenciáit. Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai azonban elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Ezért egy esetleges programnak ennek megfelelően kell megoldásokat tartalmaznia" - írja Barroso a portál szerint.

©

Mindez megerősíti a hvg.hu korábbi információját, miszerint többpontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. Mindezt a Fideszben és a kormányban úgy értékelik információink szerint, hogy az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását.