szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2001. szeptember 10-i nemzetbiztonsági kabinet üléséről nem készült szó szerinti jegyzőkönyv, csupán emlékeztető. Ebből viszont nem derül ki, miért döntöttek az F-16-osok helyett a Gripenek lízingeléséről. Az ellenzék ugyanakkor azt is kifogásolja, hogy a szerződés-módosításról minden előzetes egyeztetés nélkül döntött a Honvédelmi Minisztérium.

Az LMP-s Dorosz Dávid megkapta a Gripen-szerződés iratait, az eredeti, 2001-es szerződést, valamint az azóta kötött szerződésmódosításokat is. A képviselő a hvg.hu kérdésére elmondta: miután minősített iratokról van szó, azok tartalmáról nem adhat felvilágosítást. „Annyi tudható, hogy az iratokból világosan kitűnik: legutóbb 2011 decemberében a Honvédelmi Minisztérium minden előzetes egyeztetés, tárgyalás nélkül módosította a szerződést. Ebben 10 évvel kitolta a lízing idejét, amivel két további kormányra nézve vállalt kötelezettséget. Minimum az ellenzéki pártokkal kellett volna egyeztetni az ügyben” – közölte Dorosz. A politikus a szerződésben szereplő ellentételezésről nem beszélhetett.

Nem készült jegyzőkönyv a kabinet üléséről

Január végén feloldották a Gripenek beszerzéséről szóló feljegyzés egy részét. A 2001. szeptember 10-i nemzetbiztonsági kabineti ülésen elhangzottak majd 11 éve titkosak, most is csak azt az emlékeztetőt tárták a nyilvánosság elé, amely az ülés rövid áttekintése. „F16-osokra szólt a szakmai javalat, de mire véget ért az ülés, a Gripeneket vették meg. 10 éve lebeg az ügy felett a gyanú árnyéka, ezért kérni fogom, hogy a teljes jegyzőkönyv legyen nyilvános vagy legalábbis a C típusú átvilágítással bíró képviselők nézhessenek bele” – közölte Dorosz. A politikus közölte: egyelőre nem világos számára, ki a titokgazda a kérdésben. „Elvileg a Miniszterelnöki Hivatalnál lehet a jog, de mivel a Honvédelmi Minisztérium oldotta fel az emlékeztető titkosítását, lehet, hogy a jegyzőkönyvet is a tárca adhatja ki. Egyelőre még tárgyalásban állok a minisztériummal, valószínűleg írásbeli kérdést adok be az ügyben” – mondta az ellenzéki képviselő.

©

A Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke, Farkas Anikó ugyanakkor a hvg.hu-nak elmondta: a kabinetülésről csak emlékeztető készült, szó szerinti jegyzőkönyv nem. A z emlékeztető titokgazdája az akkori védelemgazdasági helyettes államtitkár, dr. Kárász János volt. Ezt a jogkört mindenkori jogutódja, 2010 júniusa óta a HM jelenlegi államtitkára, Márki Gábor helyettes államtitkár gyakorolta - közölte Farkas.

2026-ig a buliban

Az emlékeztetőben az áll, hogy a Gripenek beszerzéséről szóló döntésnél jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szabó János akkori honvédelmi miniszter, Matolcsy György gazdasági miniszter és több államtitkár is, köztük Hende Csaba mint az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A dokumentumban több napirendi pont szerepel, az első szerint a kabinet döntött a honvédség "harcászati repülőerejének fejlesztéséről". A kormány megvizsgálta a HM előterjesztéseit a vadászgépekkel kapcsolatban és "nemzetgazdasági, valamint biztonságpolitikai szempontokra is figyelemmel úgy döntött, hogy az ajánlatok közül a svéd kormány ajánlata a legkedvezőbb". Ezek után a kabinet felhatalmazta az illetékes minisztériumokat, hogy 10 napon belül kezdjenek tárgyalást a svéd kormánnyal 14 Gripen vadászgép bérlésére vonatkozóan.

Magyarország annak idején 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd azok magyar tulajdonba kerülhetnek. A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket - például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is. Nemrégiben újra módosították a lízingszerződést a magyar fél kezdeményezésére: a honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az átütemezéssel hatvanhárom milliárd forintot takarít meg a magyar állam, a futamidő pedig tíz évvel növekszik. Dorosz Dávid erre úgy reagált: „2026-ig benne vagyunk a buliban”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/Népszabadság Itthon

Még tíz évig fizetjük a Gripenek részleteit a svédeknek

Jóváhagyta és a múlt héten ratifikálta a svéd kormány a magyar Gripen-vadászgépek bérléséről szóló szerződés módosítását, amely szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit - írta a Népszabadság kedden.

MTI Világ

Aláírták a Gripen-szerződés módosítását Stockholmban

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást írtak alá hétfőn Stockholmban. Az átütemezés szerint az eddigi 16 800 órányi repülési időt 32 800 órára módosítják, ez a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb, mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, ezen túl a költség immár a kiképzést is tartalmazza.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Fellélegezhet a HM Gripen-ügyben?

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások, ennek nyomán kétszeresére nőhet a futamidő, és jelentősen csökkenhet a Honvédelmi Minisztérium költségvetését terhelő éves részletek nagysága a Magyar Nemzet információi szerint.

MTI Itthon

Gripen-beszerzés: feloldották a titkosítást

Feloldották a Gripenek beszerzéséről szóló feljegyzés egy részét; a 2001. szeptember 10-i nemzetbiztonsági kabineti ülésen elhangzottak majd 11 éve titkosak, most csak azt az emlékeztetőt tárták a nyilvánosság elé, amely az ülés rövid áttekintése.

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán