szerző:
hvg.hu

Az MSZP szerint az unió végrehajtó szervezete, az Európai Bizottság világossá tette, hogy a Velencei Bizottság véleménye alapján alakítja ki saját álláspontját, a magyar kormány pedig hazudik.

"A Kormányszóvivői Iroda és Prőhle Gergely államtitkár magyarázzák a magyarázhatatlant. Persze, ez dolguk is, ha a kormányt hazugságon fogták. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Velencei Bizottság titkára magánlevelekkel traktálja a magyar kormányt és diplomáciát. És azt sem, hogy egy nagykövet levélben sürgeti a gyors megoldást a magyar külügyminiszternél egy magánlevél miatt" - közölte pénteken Bárándy Gergely szocialista képviselő.

"Hazug kommunikáció"

Közleménye szerint "az IMF egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a valutaalaphoz az Európai Unión keresztül vezet az út". "Az unió végrehajtó szervezete, az Európai Bizottság pedig világossá tette, hogy a Velencei Bizottság véleménye alapján alakítja ki saját álláspontját. A helyzet elég egyértelmű" - véli Bárándy Gergely.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy "fejezze be a hazug kommunikációt, ismerje be, hogy megtévesztette a magyar embereket, s az államcsőd elkerülése érdekében tegye lehetővé a tárgyalások megkezdését a valutaalappal". "Módosítsa a kifogásolt rendelkezéseket nem csupán a tárgyalások megkezdése, hanem a jogbiztonság visszaállítása érdekében is" - kérik a kormánytól.

Bárándy Gergely
©

"A Velencei Bizottság eddig semmilyen formában nem értékelte a magyar kormány által az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatot, hiszen a Velencei Bizottság nem is ülésezett március 16-a óta" - reagált közleményben pénteken Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

"Non paper"

Az atv.hu írt csütörtökön arról, hogy az Európai Bizottsággal egyeztetve "öt pontban összegzett, egyértelmű és nem alkuképes feltételt" fogalmazott meg a magyar bírósági reformmal kapcsolatban a Velencei Bizottság; a kifogást pedig úgynevezett "non paper" útján közölték. A kormányszóvivői iroda csütörtökön erre reagálva azt közölte: a Velencei Bizottság eddig semmilyen formában nem értékelte azt az igazságügyi törvénymódosítási csomagot, amelyet a bizottság ajánlásait figyelembe véve terjesztett a kormány az Országgyűlés elé. A sajtóhírekben is megemlített "non papert" Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára adta át budapesti látogatását követően, mint nem hivatalos véleményét azzal kapcsolatban, mely kérdésekben tartaná tanácsosnak a vonatkozó magyar törvények kiigazítását - közölte a kormányszóvivői iroda.

"A Velencei Bizottság eddig tehát semmilyen formában nem értékelte a magyar kormány által az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatot, hiszen a Velencei Bizottság nem is ülésezett március 16-a óta" - mutatott rá a kormányszóvivői iroda, hozzáfűzve azt is, hogy a javaslatokkal és az azokra adandó válasszal kapcsolatban konkrét határidő sehol, semmilyen formában nem merült fel. Az Európa Tanács főtitkára hivatalosan a magyar kormánynak nem is jelezte ezeket a "kívánalmakat"; ennek a dokumentumnak semmilyen hivatalos státusza nincs - hangsúlyozták.

Megjegyezték továbbá, hogy Thomas Markert nem az Európai Unió, hanem az Európa Tanács titkárságának tisztségviselője, az Európai Unió nevében nem áll módjában nyilatkozni. Zárásul megismételték: a kormány már több alkalommal közölte, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások megkezdésének pontos feltételeit nem kapta meg. Ezek pontosítását az Európai Uniótól, illetve magától az IMF-től várja.

Nagyon kritikus vélemény

Thomas Markert korábban a bíróságokról és a bírákról szóló törvénnyel kapcsolatban kijelentette: ezzel kapcsolatban nagyon kritikus volt a véleményük, álláspontjuk szerint ez a jogszabály nem felel meg az európai normáknak. A magyar féltől kapott tájékoztatás alapján az Országos Bírói Hivatal elnökének jogállásával kapcsolatban megállapította: a tervezett változtatások csak csekély mértékben szűkítik a tisztség betöltőjénél összpontosuló jogköröket, és ugyancsak csekély mértékben növelik az illető személy parlament előtti felelősségét. 

Eközben érintetlenül hagyják a hosszú - kilenc éves - hivatali időt, fenntartva azt a lehetőséget is, hogy parlamenti egyharmad birtokában meg lehet akadályozni új személy megválasztását. Thomas Markert szerint a Velencei Bizottság úgy véli, helyesebb lenne pluralista testület kezébe adni a most egyetlen személy kezébe helyezett jogköröket, és ebben a testületben nem csupán bíráknak, hanem másoknak - így a civil társadalom képviselőinek is - helyet kellene kapniuk.

A Velencei Bizottság titkára kitért arra is: a jogi szakértői testület szerint az ügyek más bíróságokhoz való áthelyezését célszerű lenne inkább automatizmusokhoz kötni, és nem helyes meghagyni az önkényesség eshetőségét nyitva hagyó diszkrecionális mérlegelési jogot.
Markert közlése szerint azonban a Velencei Bizottság tevékenysége a most véleményezett magyar törvények vonatkozásában elvben befejeződött, hiszen a testület csak felkérésre foglalkozik ügyekkel. Az, hogy a magyar kormány által végrehajtandó módosításokról mi lesz majd a véleménye a testületnek, csak akkor merülhet fel, ha e tekintetben újabb felkérés érkezik a Velencei Bizottsághoz - mondta a titkár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen