szerző:
MTI

A Kúria helyt adott Cser Ágnes felülvizsgálati kérelmének, és felfüggesztette annak a jogerős ítéletnek a végrehajtását, amely semmissé nyilvánította az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) 2010-es, Cser Ágnes elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatát.

Az ügy előzménye, hogy Fazekas Éva, az EDDSZ korábbi tagja - szabálytalanságra hivatkozva - a bíróságon támadta meg Cser Ágnes 2010. február 11-i EDDSZ-elnökké választását. Az elsőfokú bíróság megsemmisítette az elnökválasztásáról szóló kongresszusi határozatot, egyúttal Cser Ágnest mint alperest arra kötelezte, hogy a felperesnek fizessen 71 ezer forint perköltséget. A döntés ellen Cser Ágnes fellebbezett.

A másodfokú bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberben, jogerősen helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, és kötelezte az alperest, hogy a felperesnek fizesse ki a 20 ezer forint (plusz ÁFA) perköltséget. Cser Ágnes decemberi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújt be. 

Ebben - a Kúria végzése szerint - az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte, arra hivatkozva, hogy "a végrehajtás foganatosítása nagyobb hátránnyal járna, mint az annak felfüggesztéséből származó esetleges joghátrány".     Cser Ágnes beadványában azt hangsúlyozta, hogy az elnökválasztásról szóló határozat megsemmisítése a társadalmi szervezet tagságában "komoly riadalmat keltett, és a riadalom tovább gyengíti a szervezet érdekképviseleti erejét a kormányzat és más hatóságok előtt, továbbá jelentős károkat okoz az általa képviselteknek". 

A Kúria végzése szerint a felülvizsgálati kérelem benyújtásának a bírósági határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, de a határozat végrehajtását a Kúria kérelemre kivételesen felfüggesztheti. Ennek során a bíróság az alapján jár el, hogy a végrehajtást követően az eredeti állapot helyreállítható-e, vagy hogy a végrehajtás elmaradása nem okoz-e súlyosabb károsodást, mint amilyennel annak felfüggesztése járna.

A Kúria úgy ítélte meg, hogy jelen esetben az elnökválasztásról szóló határozat megsemmisítéséről rendelkező jogerős ítélet végrehajtása "súlyosabb károsodást okozna", mint amilyennel a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztése járna. A Kúria Cser Ágnes kérelmének helyt adott, és elrendelte a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye - olvasható a végzésben.

Az idén január 20-án az EDDSZ zárt ajtók mögött tartotta meg tisztújító kongresszusát. Cser Ágnes azt követően az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen 82 százalékos szavazati aránnyal ismét őt választották meg a szervezet elnökévé. Hozzátette: a választás szabályszerűségét képi és hangfelvétellel is bizonyítani tudja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard