szerző:
Dezső András-Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő délelőtt még nem járult hozzá a Magyar Művészeti Akadémia elnöke ahhoz, hogy közzétegyük a vele készített Mikrofonállvány-videointerjút, de délután Fekete György sajtófőnöke jelezte: beleegyeznek abba, hogy leadjuk az interjút. Kérésüknek örömmel eleget teszünk. Így végre nézőink megtudhatják, mit mondott az Elnök Úr a sípszók alatt.

Sokáig kérleltük a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét, hogy adjon nekünk interjút. Fekete Györgyöt végül az előre elküldött, az MMA sajtóosztályával egyeztetett kérdések győzték meg, s döntött úgy, rááll a beszélgetésre. Az interjú – egy kisebb, a most közzétett videón látható közjátékot leszámítva – rendben lezajlott, a Mikrofonállvány videorovatunkban megszokott barátságos kérdésekre Fekete György barátságosan és kedvesen válaszolt.

Másnap elküldtük az MMA sajtóosztályának a felvételt. Ekkor közölték velünk, hogy az interjú ebben a formában nem jöhet le. Kérték, hogy vágjuk ki azt a részt, amelyben Fekete György sajtófőnöke közbeszól, s az így megvágott anyagot is küldjük el nekik jóváhagyásra. (Egyúttal nehezményezték azt is, hogy a jóváhagyásuk nélkül kollégánk Facebook-oldalára kikerült egy előzetes.) Kérésüknek eleget tettünk, kivágtuk a kifogásolt részt, ugyanakkor a videóban jeleztük, hogy ezt a sajtóosztály kérésére tettük. Ezután elküldtük nekik az újravágott anyagot, majd hétfőn azt a választ kaptuk: Fekete György nem járul hozzá a videointerjú megjelenéséhez. Ezt tudomásul vettük, a videót pedig újravágtuk: Fekete György szavait kisípoltuk, hogy még véletlenül se értse félre senki. (Az MMA elnöke szerint ugyanis gyakran félreértelmezik szavait.)

Hétfő délután aztán fordulat állt be: Fekete György sajtófőnöke jelezte, jóváhagyják, hogy lejöjjön az általuk eredetileg kifogásolt interjú. Következzék tehát Fekete György Mikrofonállvány-interjúja, sípszó nélkül:

Fekete György sajtófőnöke súlyosan etikátlannak minősítette hozzáállásunkat. A készítők megjegyzése:

„Rendben fiatalember, összejön az interjú. Akkor kérem, küldje el a kérdéseit képviselő/elnök/főtitkár/főigazgató/brigádvezető asszonynak/úrnak” – ez a mondat rutinszerűen hangzik el magyar közéleti szereplők, üzleti vezetők titkárainak, sajtómunkatársainak szájából egy-egy interjúkérelemkor. Ha pedig létrejött a beszélgetés, az illető a legnagyobb természetességgel közlik, hogy „mielőtt megjelenik, látni szeretném”. Azt pedig számos magyar közéleti szereplő integritása szerves részének tartja, hogy utólag „kijavítgassa” az általa elmondottakat.

A „kijavítgatás” nyomán persze gyakran rá se lehet ismerni az interjúalany által elmondottakra: ki terjengősebbé teszi saját magát fényező részeket, ki igyekszik kigyomlálni a szövegből bármit, ami szerinte utólag rá nézve negatív lehet, a lényeg, hogy teljesen szabadon bánnak az általuk elmondottakkal. Pedig ez már itt, Közép-Európában is ciki, nyugati kollégák gyakran nem is értik, miről beszél a magyar újságíró, ha ez szóba kerül. De szlovákiai magyar kollégák is tágra meredt szemmel csodálkoztak, amikor egy beszélgetésen szóba hoztuk – ezt ott még a sajtóval ellenséges Ján Slota sem engedte meg magának. Természetesen ez alkalommal sem Fekete György vagy bármely riportalany személye ellen irányult lépésünk, a jelzett általános gyakorlatot azonban szerettük volna pellengérre állítani.

Létezik még a másik jelenség, amit a szakmában mikrofonállványként ismernek: ilyenkor a riporter szerepe jó esetben csak annyi, hogy a mikrofont tartsa, rosszabb esetben alá is kell kérdeznie. Ennek a műfajnak az egyik királya a legendás Schmitt-interjú óta Obersovszky Péter, de a Gyárfás Tamáshoz köthető Nap-keltében is számtalan hasonló produkciónak lehettünk tanúi: ezen a felvételen például Lakat T. Károly próbálja kérdezni „Te, Jóskát”, nem sok sikerrel.

Az alákérdezésnek, a szervilis vagy éppen megfelelési kényszerben szenvedő újságírásnak és az ezt elviselő, mi több, elváró magatartásnak a kifigurázása a Mikrofonállvány videorovatunk egyik küldetése. Csakhogy az alákérdezés valójában arra is egy remek újságírói eszköz, hogy rávilágítson az interjúalany karakterére. A lágy, barátságos kérdésfeltevés is szül olyan reakciókat, amelyek arról árulkodnak, hogy az interjúalany miképpen gondolkodik a világról vagy önmagáról. Mindez nem jelenti azt, hogy az interjúalanyt negatív színben tüntessük fel, nem egy interjúalanyunk például egész jó arcát mutatta az alákérdezések ellenére is.

A Mikrofonállvány-sorozat korábbi részei:

Mitől sikeres a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK?

Hiába menekül a tőke, nincs hová mennie

Ákos: a szar az nem vélemény!

Durva plágiumbotrány: Kozsó akár meg is egyezne Lady Gagával

Párttitkártól a sikeralkotmányig - Kerényi Imre hordozórakétája

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!