szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egymás ellen küzdött az MSZP és az Együtt 2014–PM egy olyan kerületben, ahol korábban sem tudott győzni baloldali jelölt, ahol még a civil jelölteket is többre tartották még pár éve, mint a pártok jelöltjeit. A Bajnai Godron fémjelezte mozgalom sikerként ünnepli a második helyezést, viszont a Fidesz úgy tudott győzni, hogy még növelte is a támogatói számát 2010-hez képest. Az MSZP-ben igyekeznek „túllépni” a negyedik hely jelentette fiaskón.

„Csatatérré tették a várost, uszítanak, hazudnak, hergelnek”, „a terepen élesben folyik a Fidesz gyűlöletkampánya”, az Együtt 2014 helyi képviselője „jobbikos előterjesztést támogatott”, a szocialisták többször „együtt szavaztak” a fideszes városvezetéssel – ezeket vágta egymás fejéhez a vasárnap Dunakeszin tartott időközi választás kampányában a Fidesz, az MSZP és a független jelöltet támogató Együtt 2014. A Budapest északi határában található 40 ezer fős településen a pártok olyan éles küzdelmet folytattak az elmúlt hetekben, mintha egy parlamenti mandátum lett volna a tét. Pedig a választás eredménye egyáltalán nem befolyásolta a képviselő-testület erőviszonyait, ahol a 14 helyből eleve 9 a kormánypárté.

A vasárnapi voksoláson a város 7. számú egyéni választókerületében a 3065 választásra jogosult szavazópolgár mindössze 36,9 százaléka jelent meg. Többségük – szám szerint 563-an – a Fideszre szavazott. A második helyen a függetlenként indult, de a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 és az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarország (PM) támogatta Oláh Noémi végzett. Az MSZP-t megelőzve a jobbikos Bernát Kristóf 168 voksot, a szocialista Feketéné Miczki Melinda 153 szavazatot kapott. (Az időközi választásokra azért volt szükség, mert a városrész fideszes képviselője, Fodor Sándorné márciusban elhunyt.)

Bár a szavazás előtt mind az Együtt, mind az MSZP a Fidesz „leváltására” építette a kampányát – azaz országos jelentőséget tulajdonított a voksolásnak –, a kampány menete arra utal, hogy a két ellenzéki párt egymással versengett. Több alkalommal is utaltak rá a kampányban: arra keresik a választ, kié az elsőbbség az ellenzéken belül, illetve ki képes hatékonyabban megszólítani a kormányból kiábrándult szavazókat. Végül Oláh és Feketené együtt sem volt képes annyi választópolgárt mozgósítani, mint Benkő egyedül.

Dunakesziből váltanák le az „Orbán–Simicska-rezsimet”

Oláh második helyét az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért eredményként éli meg, hiszen a helyi közéletben évek óta jelen lévő Oláh 2010-es szerepléséhez képest 2,5-szer több szavazatot kapott. Az eredmény kihirdetése után az Együtt és a PM sikerként ünnepelte a második helyet, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, ez „az első lépés a korszakváltás felé”, „egyre hatékonyabban tudjuk megszólítani azokat, akik meg akarnak szabadulni az Orbán–Simicska-rezsimtől”.

Együtt vagy egymás ellen?
©

Igaz, akkor az LMP színeiben indult, és egyike volt a párt számos önkormányzati jelöltjének, most viszont a két szervezet rengeteg energiát ölt a kampányába: még a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon is a támogatására szólított fel. A helyiek munkáját az LMP-ből kilépett országgyűlési képviselő, Dorosz Dávid, illetve a március 8-án az Együtt 2014–PM egyik kampányfelelőse (az LMP 2010-es kampányfőnöke), Karácsony Gergely segítette.

Az MSZP támogatottsága 2010-hez képest ugyanakkor csökkent: míg három évvel ezelőtt Feketéné 19 százalékot ért el, most 13 százalékot szerzett – 72 szavazattal kapott kevesebbet. Pedig a parlament második legnagyobb pártja is rengeteg energiát ölt a felkészülésbe: a kampányzárón Mesterházy Attila pártelnök volt a fő szónok, de több országgyűlési képviselő is ellátogatott a településre élesen támadva a Fideszt.

Az MSZP viszont évek óta teret veszít a városrészben, a trend nem most kezdődött. A legjobb eredményüket 2006 őszén érték el: 32 százalékkal a második helyen végeztek a Fidesz mögött (43 százalék). Ám az akkori kampányba az SZDSZ is besegített, közösen támogatták a jelöltet. A városrész hagyományosan jobbra húz: 1998-ban egy kisgazda jelölt nyert, aki a pártból kilépve, egy civilszervezet színeiben 2002-ben újrázni tudott, majd Fodorné győzött kétszer is.

Egy neve elhallgatását kérő, országos MSZP-s politikus szerint Pest megye északkeleti részében (így Fóton és Dunakesziben) nincs túl jó állapotban a párt, a „káderállomány” kontraszelektált, egyes erőcsoportok kisajátították az erőforrásokat. Egy másik elnökségi forrás szerint a párt országos vezetése is óvatlan volt: bár az új alapszabály szerint már nagyobb beleszólásuk van a jelöltek kiválasztásába, most engedték, hogy a helyiek egy olyan politikust indítsanak, aki 2010-ben is – ahogy forrásunk fogalmazott – "leszerepelt", ráadásul nem helyi, hanem fóti.

Együtt egymás ellen

A Bajnai-féle mozgalom és az MSZP ugyan hivatalosan a Fideszt tartotta a fő vetélytársnak, a kampányban gyakran egymás ellen küzdöttek, egymástól próbáltak szavazatokat elhozni. Az egyik E2014-es forrásunk felrótta, hogy az MSZP azt hangoztatta: a képviselő-testületben ülő volt LMP-s képviselő támogatta egy jobbikos indítvány napirendre vételét. Erre viszont az MSZP-sek szerint Oláh támogatói azzal vágtak vissza, hogy összegyűjtötték, a két szocialista hányszor támogatta a fideszes városvezetés előterjesztéseit – az E2014–PM azt hangsúlyozta, hogy ezek mind megszorító intézkedések voltak.

„Az utolsó percig volt egy olyan forgatókönyv, hogy közösen állítunk jelöltet. Nem az MSZP-n múlott, hogy ez nem jött össze” – mondta a hvg.hu-nak a szocialista pártban időközi választásokért felelős Molnár Zsolt kampányfőnök. Molnár ugyanakkor azt hangsúlyozta, az MSZP-ben túltették magukat az eseten, mert nem akarnak az Együtt 2014-gyel több vitát, amely esetleg rombolhatná a későbbi együttműködést.

A PM-ből származó forrásunk szerint viszont az MSZP azért ragaszkodott a külön induláshoz, mert abban reménykedtek, hogy 3-ra tudják növelni a képviselőik számát, és így frakciót alakíthattak volna a városban. Az Együtt–PM szövetségben ugyanakkor elismerik, tekintettel voltak arra is, hogy korábban a független, civil jelöltek jól szerepeltek a választásokon. (2002-ben a választókerületben a Lokálpatrióta Kör nyert – igaz, egy volt kisgazda politikussal –, 2010-ben pedig 20 százalékot szerzett a Dunakeszi–Alag Közhasznú Egyesület jelöltje.)

A kampányban a Fidesz is az MSZP-t támadta elsősorban: szombaton az MSZP helyi elnöke azt nyilatkozta, "mocskolódó szóróanyagot" osztogatnak Dunakeszin, a feltartóztatott fiatalok pedig elismerték, hogy fideszesek. Korábban pedig azért panaszkodott a párt, hogy a plakátjaikat letépdesik, a város pénzén felállított plakátokra pedig nem engedik kitenni az MSZP kampányanyagait. Erre viszont Dióssi Csaba, a Fidesz dunakeszi csoportjának alelnöke azt közölte a hvg.hu-val: Fidesz-tag senkit sem akadályozott meg abban, hogy plakátokat helyezzen el. Dióssi szerint a plakátok elhelyezéséről szóló megállapodásról először a január 31-i képviselő-testületi ülésen egyeztettek a pártok, ám végül a kezdeményezéshez sem az MSZP, sem az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért nem csatlakozott, csak a Jobbik.

Magyarázatok

Bár Oláh második helyét az Együtt 2014 sikerként könyvelte el, a Fidesz vasárnap úgy tudott győzni, hogy még növelte is – 104-gyel – 2010-hez képest a támogatói számát. Karácsony Gergely a hvg.hu-nak azt mondta, helytelen a 2010-es eredményekkel összevetni a mostani helyzetet, mert akkor a városrészben indult egy független, de jobbra húzó jelölt, aki a Fidesztől vett el voksokat. Most viszont a független jelölt korábbi támogatói feltehetően a Fideszre voksoltak. Karácsony szerint a 2010-es megyei közgyűlési pártokra leadott szavazatokat kell figyelembe venni, és ahhoz képest szerinte a baloldali pártok most jobban szerepeltek.

„Persze örülünk annak, ha egy időközin győzni tudunk – mint Dunaföldváron, Sopronban vagy Szolnokon sikerült –, de egy-egy ilyen önkormányzati választást a helyén kell kezelni” – mondta a szocialista Molnár Zsolt. Szerinte a választók érzékelték, hogy a vasárnapi voksolásnak nincs tétje, úgyis a Fidesz jelöltje fog győzni, ezért nem is mentek el szavazni. Molnár úgy vélte, éppen ezért lett volna szükség az összefogásra a baloldalon, mert ez szerinte lelkesítő lett volna a még mindig jól mozgósító Fidesszel szemben. Ugyanakkor elismerte, hogy Oláh jó választás volt: „független fiatal lány, aki szembe mer szállni a Fidesszel” – mondta.

Nemcsak Molnár, a PM-ben is voltak, akik a hvg.hu-nak az alacsony részvételt jelölték meg problémaként. Csakhogy 2010-ben sem volt magas a rendes önkormányzati választáson a részvétel: akkor a 7. egyéni választókerületben 40,9 százalékos volt a szavazói hajlandóság, most vasárnap csak 74-gyel többen szavaztak, mint három évvel ezelőtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Majdnem közös jelöltet állított az ellenzék Dunakeszin

A Párbeszéd Magyarországért (PM) és az Együtt 2014 egyetért abban, hogy Magyarországnak egy olyan új alkotmányra van szüksége, amelyet a teljes politikai közösség a magáénak tud vallani - mondta az Együtt 2014 társalapítójával, Juhász Péterrel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A két szervezet ezt megelőzően kezdte meg egymással a demokrácia és a jogállamiság témaköreit érintő szakpolitikai egyeztetéseket.

MTI Itthon

A Fidesz jelöltje nyert Dunakeszin

Benkő Tamás, a Fidesz jelöltje győzött a dunakeszi 7-es számú egyéni választókerületben tartott időközi képviselő-választáson, amire a korábbi képviselő halála miatt került sor - közölte a voksok összeszámlálását követően a település jegyzője.

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás

A Sziget még egy taxiscéggel leszerződött

A Sziget még egy taxiscéggel leszerződött

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Didereghetnek éjszaka az alföldiek

Didereghetnek éjszaka az alföldiek

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Letartóztattak egy embert a Krétán megfojtott kutatónő ügyében

Letartóztattak egy embert a Krétán megfojtott kutatónő ügyében