Orbán még mindig betiltatná a szombati Jobbik-tüntetést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kúria elnökéhez fordult a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus ellen tervezett jobbikus tüntetés ügyében. Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja ugyanis a pénteki bírósági döntését, amely alapján végül mégis megtarthatják a demonstrációt – derül ki a kormányfő péntek délutáni közleményéből. A Jobbiktól később azt közölték, hogy megrendezik a szombati "kegyeleti megemlékezésüket", amelyet a bíróság jóváhagyott.

A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan a bírósági döntés, amellyel engedélyezik a szombati anticionista tüntetést.

„Álláspontom egyértelmű: bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye. Az ilyen rendezvények engedélyezése sem a magyar emberek értékrendjével, sem az alkotmány betűjével, sem annak szellemével nem fér össze” – fogalmaz közleményében Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra kérte a Kúria elnökét: vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak. A belügyminisztert is utasította, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az alkotmányellenes rendezvény megakadályozására – tette hozzá. (A Miniszterelnökség közleménye Legfelsőbb Bíróságról ír, holott az alaptörvény, illetve a nyomában született bíróságokról szóló törvények az LB-t átnevezték Kúriának. Ez az átnevezés, illetve átszervezés volt az egyik indoka Baka András legfőbb bíró idő előtti menesztésének is - a szerk.)

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken helyezte hatályon kívül a BRFK korábbi döntését, így legálisan tüntethet a Jobbik szombat délelőtt a vasárnap kezdődő Zsidó Világkongresszus ellen – ez derül ki a demonstrációt szervező Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő közleményéből.

A rendezvényt április 29-én tiltotta be a rendőrség, miután Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát. Ezt a döntést bírálta felül döntésével a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Az engedélyezett tüntetést az eredeti helyszíntől távolabb, a Vértanúk terén tartják meg, ahol beszédet mondana Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, 1956-os elítélt, valamint Hegedűs Lorántné és Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselők.

A világkongresszus elleni tüntetést egyszer már kénytelenek voltak lefújni a szervezői. Eredetileg Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész szervezett „anticionista népgyűlést” a Szabadság téri Hazatérés Temploma elé. A tüntetéshez csatlakozását jelezte a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének elnöke, Jeszenszky Sándor is, aki a közelmúltban az Adj gázt!-nevű tüntetésével és az internetre kikerült pornóképeivel vált ismertté. A református egyház válaszul vizsgálatot indított Hegedűs ellen, és a hatóságokat a tüntetés betiltására kérte. Ezzel egy időben egy zsidó jogvédő szervezet is feljelentést tett Hegedűs ellen közösség elleni izgatás gyanújával. Hegedűs hamarosan visszavonta felhívását, majd a felesége vette át a demonstráció szervezését.

A Jobbik sem tágít

A független magyar bíróság döntései mindenkire kötelezőek, de úgy látszik, Orbán Viktor miniszterelnök észak-koreai mintát követ, vagy az emberi jogokat számtalanszor megsértő izraeli példákból meríti a jogállamiságról alkotott nézeteit – így reagáltak a Jobbiktól a miniszterelnök közleményére.

„A független magyar bíróság által jóváhagyott, törvényes módon bejelentett, először a rendőrség által is tudomásul vett – utólag épp Orbán Viktor utasítására törvénytelenül betiltott – rendezvényt nem tilthatja be a Fidesz elnöke, ahogy a Jobbikot sem félemlítheti meg csak azért, hogy kedvében járjon a Zsidó Világkongresszuson részt vevőknek. A nemzeti párt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően megrendezi a bíróság által is jóváhagyott kegyeleti megemlékezést” – tették hozzá a közleményben.