szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábban beharangozott béremelés 60 százaléka érkezik az októberi bérrel, a pedagógus-életpálya teljesen csak a következő négy évben áll majd fel – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A PDSZ szerint becsapták a tanárokat.

Igazságosabb lesz a bérrendszer, minőségibb és kiszámíthatóbb a köznevelés – mondta szerdai, a peadagógusok béremelését beharangozó sajtótájékoztatóján Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Az úgynevezett életpályamodell megalkotásakor megígért teljes béremelésnek a 60 százalékát kapják meg szeptembertől, majd a következő 4 évben minimum 5, de akár 10 százalékos béremelés is lesz. Teljesen csak 2017 szeptemberére lesz meg.

A miniszter szerint több mint 150 ezer pedagógusnál pozitív lesz a változás, átlagosan 34 százalékos bérnövekedést prognosztizálnak, ezt a tanárok októberi fizetésükkel kapják meg. Arra a kérdésre, hogy ki nem számíthat béremelésre, a miniszter azt mondta: 1450 pedagógusnak van „kiemelkedő bére”, ezek „extrém túlórapénzekkel”, vagy munkáltatói jutalmakkal magyarázhatók Balog Zoltán szerint. Mint mondta, ilyenek nem lesznek az új rendszerben.

©

A tanárokat, tanítókat az új rendszerben négy kategóriába sorolják: pedagógus 1-2, mestertanár és kutató tanár. A bértábla ezeket tartalmazza majd, a minősítést pedig egy háromtagú bizottság végzi , amelynek egyik tagja az iskolaigazgató lesz. A pontos minősítési szempontok még készülnek, de a 4-es kategória a miniszter szerint hasonlít majd a felsőoktatási minősítésekhez.

Nem erről volt szó

„A pedagógusok joggal érezhetik úgy, hogy becsapták őket, hiszen még múlt vasárnap is teljesen más információkat közölt a várható béremelés mértékről és idejéről” – reagált a bejelentésre Mendrey László, a korábban sztrájkot is kilátásba helyező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szerinte egészen mostanáig azt ígérte a szaktárca, hogy a pedagógus 1 minősítést és az ezzel járó összeget mindenki megkapja már szeptembertől, a most vázolt modellben viszont a béremelést évekre szétaprózva elhúznák.

„Ez alátámasztja a kételyeinket, hogy egy kampányízű programról van szó, ami mögött valójában nincs pénz, hiába állították az ellenkezőjét” – mondta Mendrey. Hozzátette, jelenleg 122 ezer pedagógus van a pályán, ezért a 150 ezer pedagógust érintő pozitív változásról beszélő miniszternek még az óvodapedagógusokat is bele kellett vennie az életpályamodellbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra