szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Olcsó, nem saját néven lévő, eldobható telefon az egyik legjobbnak tartott megoldás egy volt nemzetbiztonsági tiszt szerint arra, ha attól tart valaki, hogy lehallgathatják. Lehallgatni ugyan csak törvényesen lehet, de titkosszolgálatok tevékenysége nehezen ellenőrizhető, így annak a vizsgálata sem egyszerű, hogy minden lehallgatást törvényesen végeznek-e. Rengeteg embert lehallgatni technikailag lehetséges, de a felvételek feldolgozása kapacitást igényel, ami véges.

Töredéke csak a lehallgatások száma ahhoz képest, amit az emberek valójában gondolnak – hangsúlyozta a hvg.hu-nak egy volt kémelhárító tiszt. „Nemcsak arról van szó, hogy csakis indokolt esetben lehet lehallgatni valakinek a telefonját, hanem drága mulatságnak is számít, és technikai eszközt, emberi erőt igényel. Amennyiben nagyon sok embert hallgatnának le, akkor sok ember kellene a keletkezett anyagok feldolgozásához.”

Az elmúlt években a kormány fokozatosan bővítette a titkosszolgálati ellenőrzés, megfigyelés alá vontak körét. Legutóbb az Alkotmánybíróság állta útját annak a törvénynek, amely lehetővé tette volna, hogy a közszolgákat, családtagjaikat, titkáraikat szúrópróbaszerűen titkosított módszerekkel bármikor megfigyeljék. Az alkotmányvédő testület még nem fejezte be a jogszabály vizsgálatát, ezért felfüggesztette a törvény augusztus 1-i hatálybalépését. A Fidesz kezdeményezte javaslat, majd a nyomában született kormányrendelet-tervezet több ezer ember, többek között tankerületi igazgatók megfigyelését tette volna lehetővé bármilyen ok vagy gyanú felvetődése nélkül. A tervezet készítői arra hivatkoztak, garancia kell arra, hogy a fontos posztok beosztottjai ne legyenek korrumpálhatók.

Az Ab által felfüggesztett rendelkezések lehetővé tennék, hogy az érintettek folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt álljanak, sőt évente kétszer 30 napig titkos információgyűjtés folyjék. Az a közszolga, aki ehhez nem járult hozzá előzetesen, az elveszthette volna az állását. Ennek egyik, mondhatni legkedveltebb része manapság a lehallgatás.

Lehallgatások számolatlanul?

Egy, a hvg.hu-nak nyilatkozó volt kémelhárító szerint most sem lehet tudni, hogy hazánkban egy évben mennyi telefonlehallgatást hajtanak végre, mivel titkos lehallgatásokat végezhet a bűnügyi felderítés, a katonai elhárítás, a hírszerzés, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a terrorelhárítás. Ezt bírósági engedély, az NVSZ és a Terrorelhárítási Központ esetében az igazságügyekért felelős miniszter hozzájárulása teszi lehetővé. A TEK és az NVSZ kivételével a lehallgatásokat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) végzi el. Az NBSZ egy szolgáltató szervezet, amely biztosítja a hátteret a titkos információgyűjtésekhez, így a lehallgatásokhoz is.

©

A titkosszolgálatok tevékenysége nehezen ellenőrizhető, így annak a vizsgálata sem egyszerű, hogy minden lehallgatást törvényesen végeznek-e. A volt kémelhárító szerint szerencsésebb lenne, ha a polgári titkosszolgálat civil, parlamenti kontroll alatt állna, de kétharmados kormányzás mellett – jegyezte meg – ennek nincs is jelentősége. Mindenesetre azt a hvg.hu által megkérdezett szakmaibeliek közül többen aggályosnak tartották, hogy a TEK és a Nemzeti Védelmi Szolgálat esetében nem kell bírói engedély a titkos információgyűjtéshez. „A bíróság mégis csak a törvényességet felügyeli, míg a miniszter nem, ő egy párt embere” – hangsúlyozták, miért van szerepe ennek a különbségnek.

A volt tiszt hozzátette: az, hogy bárkit, bármikor lehallgathatnak, nem jelenti azt, hogy meg is történik, mivel nincs akkora kapacitás, amely révén több százezer vagy több millió magyar telefonbeszélgetéseit fel tudnák dolgozni. „Összeesküvés-elméletek bőven akadnak, a realitás azonban egészen más.”

"Ha megcsalja a párját"

Az egykori kémelhárító és a volt rendőr is azt közölte a hvg.hu-val, nyomós ok kell ahhoz, hogy valakit lehallgathassanak. Leginkább az, hogy az illető bűnöző, terrorista legyen, olyan személy, aki veszélyt jelent az állam biztonságára. „A felmerült gyanú alapján a bíró harminc napra engedélyezi a lehallgatást, ami később meghosszabbítható.” A lehallgatás mehet a szolgáltatón keresztül (telefon, mobil, sms, internet) vagy saját vonalon – közölték szakmabeliek a hvg.hu-val nevük elhallgatását kérve. Elmondták, a programok megadott kulcsszavakra figyelnek fel és dobják ki azt, hogy melyik beszélgetésre érdemes figyelmet fordítani. Az úgynevezett rejtjeltiszt kezeli ezt, és a kért hanganyagokat le is gépelteti, ezt követően pedig az átirat megy a lehallgatást kérő nyomozónak.

A volt rendőr hangsúlyozta, hogy törvényesen bárkinek a telefonját le lehet hallgatni, de csak célirányosan, és ha az eljárásjogilag megalapozott. „A törvénysértő lehallgatás bűncselekménynek számít.” Szerinte a ma rendelkezésre álló technikai eszközökkel nem gond valakinek a hívásait és a beszélgetéseit bármikor, bármeddig „szemmel tartani”. A hanganyagok elemzéséhez azonban emberek is kellenek. A kapacitások pedig végesek a nemzetbiztonságnál.

„A törvények betartásához garanciák kellenek, mert fontos, hogy azokat az adatokat, amelyeket a telefonok lehallgatásával megszereztek, mire használják fel. Éppen ezért mindenképpen érvényesülnie kell a célhoz kötöttség elvének. Például, ha a hatóságok egy kábítószeres ügy miatt hallgatják valakinek a mobilját, és közben „lánykereskedelemről” értesülnek, akkor ezt az információt csak külön engedéllyel lehet felhasználni. Amennyiben a lehallgatás során értesülnek az illető magánéleti zűrjeiről, például, hogy megcsalta a párját, a személyiségi jogokra való tekintettel nem használhatják fel az így szerzett infókat” – sorolta a férfi.

Egy korábbi, a hvg.hu-nak adott interjújában Földi László, egykori hírszerző, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója arra kérdésre, hogy megcsapolható-e a például a kormányzat információs rendszer gerincvezetéke, azt válaszolta, hogy technikailag sok minden lehetséges. „A kémprogramok telepítését szinte lehetetlen bizonyítani, amennyiben a behatoló nem követ el valamilyen durva hibát. Ha léteznének magán-titkosszolgálatok, azokról elsőnek az NBH-nak kellene értesülnie, nyomozni utánuk, majd miután felderítette, le kellene lepleznie a működésüket.”

A Deutsch-család "megfigyelése" és a Nyírfa-ügy

1997-ben derült ki, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szocialista parlamenti képviselőkről az Információs Hivatalnak (IH) az ukrán szervezett bűnözéssel kapcsolatos munkája során „merültek fel” adatok, ezek gyűjtését azonban egy tavaly novemberi belső vizsgálat törvénytelennek minősítette. Az IH műveleti igazgatóját, Földi Lászlót a Fővárosi Bíróság (ma Fővárosi Törvényszék) Katonai Tanácsa bűncselekmény hiányában felmentette a jogosulatlan adatkezelés vádja alól és bizonyítottság hiányában az államtitoksértés vádja alól.
A Fidesz 1998-as kormányra kerülése után néhány hónappal Orbán Viktor arról számolt be, hogy fideszes politikusokat és családtagjaikat, többek között Deutsch Tamást és az ő rokonait is megfigyelték, lehallgatták. Igaz, később kiderült, hogy az „aktákban” szereplő céges érdekeltségekhez nem kellett titkos adatgyűjtést folytatni – azokhoz akár egy újságíró vagy magánszemély is hozzáférhetett volna.

Az egyik legnagyobb lehallgatási botrány az UD Zrt.-hez kötődött. 2008-ban az NBH feljelentése alapján házkutatást tartottak a cég vezetőinél, mert a gyanú szerint a vállalkozás internetes információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, és kormányzati szervek rendszereibe akartak behatolni. Két évvel később a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője ellen haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást megszüntette. Az ügy megmutatta egyébként, hogy a politika mennyire átszövi a titkosszolgálatokat, és a történtek hatással voltak az MDF és Fidesz belügyeire, valamint kiderült az is, hogy országgyűlési képviselőkkel folytatott beszélgetéseket is lehallgattak.

Magáncégek és eszközeik

A volt IH-vezető beszélt arról is, az eszközrendszer a kormány kezében van, ő legálisan használhat operatív eszközöket. Hatóságai, amennyiben rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, legális lehallgatásokat végezhetnek. Magáncégek is végezhetnek információgyűjtést, de nekik nem állnak rendelkezésükre ugyanazok a speciális felszerelések és eszközök, mint az NBH-nak (mai nevén AH-nak).

Alkotmányvédelmi Hivatal - a titkok háza
©

A telefonbeszélgetések során elhangzottakra persze nem csak a hatóságok kíváncsiak. Az emberek sokszor szeretnék tudni, hol jár a párjuk, vagy miről beszélget másokkal. A magánakcióhoz kereskedelmi forgalomban is kapható eszközök simán beszerezhetőek, így kapható tollkamera, lakás vagy autós kulcstartóval egybeépített kamera vagy plüss maciba illetve játékba épített „rejtett” kamerák. Kapható olyan eszköz is, még ha nem is olcsó, amely révén bele lehet hallgatni a kontrollált személy telefonbeszélgetéseibe, sms-ei ellenőrizhetőek.

Szintén említettek a hvg.hu-nak olyan táska nagyságú, profi készüléket, amellyel magáncégek, például nyomozóirodák feltűnés nélkül lehallgathatják a telefonos beszélgetéseket. A táska beszerzéséhez azonban kapcsolat és komolyabb anyagi háttér kell, ugyanis százmillió forintba kerül. A megfigyelésre, lehallgatásra alkalmas termékek egy része engedélyköteles. Amennyiben nem forgalmazható, mégis rendelkezik vele valaki, akkor haditechnikai termékkel és szolgáltatással való visszaélést követ el, amelyért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Blokkolás vagy "telefonutaztatás"

A hallgatózók ellen van egyébként megoldás, mert olyan termékek is vannak, amelyek blokkolják a kéretlen kíváncsiskodók ellen a telefonkészüléket. Egy magánnyomozó azonban a legbiztosabb és az egyik legolcsóbb megoldásnak mondta a hvg.hu-nak néhány ezer forintos, más nevére vásárolt mobiltelefonok használatát, ami bármikor eldobható. „Ha már nincs szükség a készülékre, a legjobb feltenni egy vonatra, hadd találja meg és használja valaki. Ez aztán teljesen félrevezetheti a lehallgatókat.”

A digitalizáció nagy kaput nyitott a világra, de magával hozta azt, hogy sokkal könnyebb lett belepillantani az emberek életébe. Mint a hvg.hu korábban írt róla, elterjedtek a mobilban elhelyezett kémszoftverek, lehallgatható a Skype is, sőt egy vírus képes aktiválni számítógépünk mikrofonját és web kameráját.

©


A volt NBH-s forrásunk szerint a megfigyeléstől, lehallgatásoktól tartó emberek mostanság visszatérnek a régi klasszikus módszerekhez, amelyeknél az a lényeg, hogy csak az üzenetet elküldő és megkapó személyek tudják, miről van szó. „Például van fix helyük és időpontjuk a találkozóhoz, és a telefonban ezeket nem említik meg, vagy mások előtt nem ismert postaládában elhelyezett levelek révén üzennek egymásnak.” Nemrég pedig az Izvesztyija orosz napilap arról számolt be, hogy a számítógépes kémkedés miatt az orosz titkosszolgálatok a titkos információk védelme érdekében előnyben részesítik a hagyományos írógépeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Visszatér az írógépekhez az orosz titkosszolgálat

Az orosz titkosszolgálatok a titkos információk védelme érdekében fokozottan előnyben részesítik a hagyományos írógépeket, tekintettel a számítógépes kémkedésre – írta csütörtökön az Izvesztyija.

hvg.hu Tech

Évek óta lehallgatható a Skype

Lapértesülés alapján az orosz belügyminisztérium és biztonsági szolgálat több éve képesek lehallgatni a Skype-on keresztül folytatott beszélgetéseket és megállapítani a telefonálók pontos tartózkodási helyét - írja az SG.hu. Márpedig ha az oroszországi szervek képesek rá, alighanem más országokban is hasonló a helyzet.

Vélemény

Földi László: a politika uralja a titkosszolgálatokat

Magyarországon sokan vannak, akiknek van valami a fülük mögött, eltitkolt jövedelem, ügyeskedés az adóval, ezért a nyomozások során előkerült információktól minden érintett ideges lesz, és gyakran „előre menekül” - állítja Földi László volt hírszerző, a Nyírfa-ügy főszereplője, a Defend egykori ügyvezetője, aki jelenleg az alternatív energiaforrások hasznosításával foglalkozó Bioenergia Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke.

hvg.hu Tech

Legalább 150 millió mobilon van gyárilag kémszoftver

Billentyűzetfigyelő, a telefon fizikai koordinátáinak követése, sms-olvasó: fejlesztők szerint egy „diagnosztikai szoftver” képes egy sor adatot begyűjteni, amit a készülék gazdája inkább megtartana magának. Az amerikai cég programját 150 millió okostelefonra előre telepítették – minőségbiztosítási okokból, érvelnek.

hvg.hu Tech

Belát a lakásunkba és le is hallgat minket az új vírus

A Kaspersky Lab szakértői egy újabb veszélyes, böngésző alapú sérülékenységet azonosítottak, amely a gyanútlan felhasználók életét örökíti meg, tudtuk nélkül. A legújabb sebezhetőséget kihasználó vírusok a Google Chrome böngészőjén keresztül fotózzák le az áldozatok féltett pillanatait.

hvg.hu Tech

Olcsón lehallgathatók a mobilok

Nemcsak a titkosszolgálatok milliós eszközeivel van mód a mobiltelefonok lehallgatására. Egy pár tízezer forintos, itthon is forgalmazott eszközzel, minimális műszaki ismerettel bárki lehallgathatja a közelben lévő telefonokat.

Csikász Brigitta Itthon

Megfigyeltették, hogy kirúghassák az egyetemi tanárt?

Felmondási okot kreáltathatott egy magánnyomozói engedéllyel nem rendelkező cég segítségével a Károli Gáspár Református Egyetem, hogy megválhasson egyik oktatójától - az érintett szerint. Az ügyben folyó munkaügyi perben az oktató ügyvédje arról beszélt, rejtett kamerával készített, majd manipulált videofelvétel szolgáltatott okot a kirúgásra.