szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös listát és közös jelölteket javasolt az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel, és a DK igényt tartana a közös lista második helyére. Bár csak az MSZP-vel tárgyaltak, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodáshoz szeretnének csatlakozni - hangsúlyozta. A szocialisták nem nyilatkoztak. Múlt pénteken még egészen másról beszélt a DK elnöke.

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a szocialista pártnak – jelentette be újságíróknak Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt.

A volt kormányfő az alig több mint egyórás megbeszélés után azt mondta: a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon.

A DK ugyanakkor tudomásul veszi az MSZP és az Együtt-PM szövetség múlt heti egyezségét. A szocialistákkal tárgyalnak, de az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodáshoz szeretnének csatlakozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, közölve: ha sikeresek a tárgyalások, lemondanak az önálló jelölt- és listaállításról.

Gyurcsány az ellenzéki egyeztetés után nyilatkozik
©

A DK - Gyurcsányon kívül Molnár Csaba, Bauer Tamás és Niedermüller Péter alelnökökből, illetve Vadai Ágnes elnökségi tagból álló - küldöttsége a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ehhez azt vennék alapul - folytatta Gyurcsány -, hogy közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek közösen 1,4-1,6 millió, a DK-nak pedig 100-200 ezer szavazója van.

Ebből az következik, hogy a DK a 106 körzet egytizedében, nagyjából tíz egyéni választókerületben állítana jelöltet. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor az erre vonatkozó kérdésre azt felelte: nem bonyolódtak számháborúba, mindössze azt kezdeményezték, hogy az arányos képviselet elvét alkalmazzák, mert így biztosítható, hogy a különböző pártállású szavazók preferenciája azonos súllyal essen latba.

Azt is mondta, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kérdése, hogy a DK-nak jutó körzetekről milyen arányban mondanak le. Korábban Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök is azt mondta: további pártok a szocialista párt listája és egyéni körzetei terhére csatlakozhatnak az ellenzéki szövetséghez. A szocialista pártelnök arról is beszélt, hogy egy korábbi döntés alapján 35 körzetet adhatnak át, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt.

Gyurcsány lenne a közös lista 2. helyén

Gyurcsány Ferenc - aki 2011 októberében lépett ki az MSZP-ből és alapított új pártot - elmondta: azt javasolták, hogy a két párt a nekik jutó egyéni és listás jelölteket saját döntésük alapján nevezhesse meg. A Demokratikus Koalíció emellett igényt tartana a közös MSZP-DK lista második helyére - ismertette.

Az MSZP képviselői nem nyilatkoztak a tárgyalás után. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a szocialista pártvezetőkből álló delegáció arról tájékoztatta, hogy javaslatukat az elnökség elé viszik, ott foglalnak róla állást.

A szocialista párt sajtóosztálya az újságíróknak két dokumentumot osztott ki: a közösen támogatott jelöltekkel szembeni elvárásokat, valamint az MSZP és az Együtt-PM közötti közpolitikai megállapodást, mint a tárgyalások kiindulópontját.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon múlt csütörtökön jelentette be, hogy az MSZP és az Együtt-PM külön listán indul a választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet (hetvenötben az MSZP, harmincegyben az Együtt-PM). Mesterházy Attila egyúttal bejelentette: tárgyalást kezd a DK-val, valamint Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával az együttműködésről.

Pénteken még 106 saját jelöltről beszélt

Mint arról beszámoltunk, múlt pénteken, a tárgyalások beharangozásakor még egész mást mondott Gyurcsány. Tudomásul vették, habár nem fogadták el az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki álláspontját, hogy "két lista (…) jobb, mint az egy közös lista", – mondta akkor – ezért viszont a DK számára is az a tárgyalások kiinduló pozíciója, hogy önálló listát állítanak, ami mellett mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet neveznek meg.

Arra lehet számítani, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. "Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni, (...) a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel" – jelentette ki. Mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy valóban minden körzetben elindítanak-e valakit az MSZP és az Együtt-PM jelöltjeivel szemben, ha a tárgyalásokon nem tudnak megegyezni. Leszögezte, hogy ez esetben ő fogja vezetni pártja listáját és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!