szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádiratban leírtakat támasztotta alá a Kecskeméti Törvényszéken azt a tanú, aki a szentendrei HÉV utastájékoztatójáról beszélt a Hagyó-perben. A szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszerét 2007 végén átadták, de még 2008 közepén sem üzemelt rendesen, az alkalmatlan kijelzők mellett a rendszer programja sem működött hibátlanul – összegezte a tanú. A rendszert a CC Soft Kft. készítette.

A tanú 2004 óta dolgozik a BKV-nál, most beruházási és műszaki fejlesztési főosztályvezetőként. A vádban szereplő időszakban is a beruházási osztályon dolgozott.

A tanú elé tárták azt a 2008. július 16-án írt levelet, amelyet a gyakori meghibásodással működő utastájékoztató miatt írt a BKV jogi igazgatójának. A levélben arra várt választ, hogy "a vállalkozót a tartósan hibásan működő rendszer cseréjére hogyan lehetne kötelezni".

A tanú vallomásban azt mondta: a CC Soft eredménytelenül próbálta a rendszert javítani, ezért írt levelet a jogi igazgatónak. Az átadás után egy évvel is próbaüzemben működött az utastájékoztató, mert nem tudta biztosítani a 30 napos folyamatos működést.

"A CC Softtal kapcsolatos kommunikációról le voltunk tiltva" – mondta a tanú.

Homonnai János ügyész indítványára a bíróság a tanú elé tárta az utastájékoztató rendszer 2007. decemberi 6-i teljesítésigazolását, amelyen Balogh Zsolt műszaki vezérigazgató-helyettes, későbbi megbízott vezérigazgató, negyedrendű vádlott és a tanú szignója szerepelt.

A tanú hangsúlyozta, hogy a teljesítésigazolásokhoz érdemi köze nem volt, azokat először Balogh Zsolt írta alá. Az ügyész kérdésére elismerte: először a beosztottnak, azaz neki kellett volna igazolnia a teljesítést, és csak utána a felettesének.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta, hogy ő írta volna alá először a 2007. december 6-i teljesítésigazolást. A bíróság Balogh Zsolt elé tárta a 2007. december 6-i eredeti, nem fénymásolt teljesítésigazolás egy példányát, amelyen csak a negyedrendű vádlott aláírása szerepelt. Balogh Zsolt megtekintette a dokumentumot, de nem válaszolt a bíró aláírásra vonatkozó kérdésére.

A tanú hozzátette: Balogh Zsolt tudta, hogy a CC Soft Kft. által elkészített rendszer nem képes az eredményes próbaüzemet teljesíteni, ennek ellenére aláírta a teljesítést.

Az utastájékoztató rendszer kiépítését a CC Soft Kft. nyerte közbeszerzési eljáráson, mivel a legalacsonyabb összegű ajánlatot nyújtotta be, a legrövidebb elkészítési határidővel.

A perben kiderült, hogy a CC Soft Kft. később felemelte a vállalási összeget, a vállalt határidőt nem tudta tartani, és nem tudott hibátlanul működő rendszert kiépíteni.

A korábbi tárgyalási napon az egyik műszaki szakértő "házi barkácsolásnak" nevezte az utastájékoztató rendszer egyes elemeit. Elhangzott az is, hogy a pályázatban szereplő 70 ezer órás üzemidejű elektronikus kijelzők helyett LCD televíziókat helyeztek ki.

A vádirat szerint a cég 85 millió forintos ajánlattal nyerte el a közbeszerzést, ezt később nettó 99 millió forintra emelték. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2007. november 30-án megtörtént, de eredményes próbaüzem a mai napig nem volt.

A vádirat szerint Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítésigazolást nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még 2007 karácsonya előtt történjen meg.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig majdnem 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A bíró a bizonyítási eljárást október 22-én tanúkihallgatással folytatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait