szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Egy reprezentatív közvélemény-kutatás után választotta Pásztor Albertet miskolci polgármester-jelöltnek az MSZP, az Együtt-PM és a DK helyi szervezete – tudta meg a hvg.hu. A miskolci MSZP ezért is mondja, hogy az Együtt-PM tudtával és hallgatólagos beleegyezésével jelölték a város polgármesterének cigányozásáról elhíresült volt rendőrkapitányt, és szövetségesük utólag hagyta cserben őket. Az Együtt elnöke szerint viszont formális jóváhagyás sosem volt a részükről, és szóltak, hogy részükre elfogadhatatlan Pásztor.

Ezerfős, reprezentatív mintával dolgozó felmérést végzett az egyik országosan ismert közvélemény-kutató az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM megbízásából azzal kapcsolatban, ki lehetne Miskolcon Kriza Ákos fideszes polgármester legesélyesebb kihívója – tudta meg több, egymástól független forrásból is a hvg.hu.

Információink szerint ezen egyértelműen az MSZP városi elnöke, (tehát nem az osztrák bankszámlás) Simon Gábor, és Pásztor Albert volt rendőrkapitány bizonyult a legtámogatottabbnak minden választói rétegben. Ahogy egy MSZP-s és egy DK-s is fogalmazott, ez azt jelenti, "a helyi romák is támogatnák Pásztort”. Így, miután az Együtt-PM országos vezetése már korábban közölte, hogy Simont semmiképpen nem tudják támogatni, Pásztor Albert maradt az egyetlen opció.

Úgy tudjuk, a három, választási szövetséget kötni tervező párt helyi vezetői ezután keresték meg az egyébként jelenleg nyugdíjasként egy biztonsági cégnél tanácsadói feladatokat ellátó volt rendőrkapitányt, akivel heteken keresztül tárgyaltak, míg végül szerdán közös sajtótájékoztatón mutatták be, mint polgármesterjelöltet.

Egyesek szerint amúgy Pásztor nevét Tompa Sándor, a DK helyi elnöke (korábban több cikluson át MSZP-s országgyűlési képviselő) dobta be, miután az Együtt-PM kizárta Simon támogatását. Ezt követően rendelték meg a felmérést.

Mindenki megoldaná

A helyi MSZP-ben és a DK-ban is többen úgy látják, az Együtt-PM „elárulta őket”, hiszen az országos központ végig tudott a Pásztorral folytatott tárgyalásokról. A viszony szempontjából kulcskérdés tehát, mikor jelezte kifogásait a párt vezetése.

Miskolc: Pásztor Albert polgármesterjelölt, Miskolc volt rendőrkapitánya a baloldali pártok helyi politikusainak sajtótájékoztatóján július 2-án. Az MSZP és a DK szerint Pásztor Albertet a helyi romák is támogatnák
©

A helyzet rendezése egyébként elvileg mindkét fél szándékában áll: az MSZP még biztosan leül az Együtt-PM-el tárgyalni a közös jelöltről, ám Pásztoron kívül más jelöltben nem gondolkodnak. Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy mindenképpen szeretnék feloldani az ellentétet, és tárgyalni róla az MSZP-vel, bár nekik továbbra is elfogadhatatlan számukra Pásztor személye.

És a DK elnöksége is napirendre tűzi még a kérdést, ők  szeretnék személyesen Pásztort is meghallgatni. "A helyi szervezetek a pártközpontok tudta nélkül jelentették be a jelölést, más kérdés, hogy a jelek szerint az MSZP, és mi tiszteletben tartjuk az autonómiájukat, míg az Együtt-PM nem" - mondta egy DK-s vezető a hvg.hu-nak, hozzátéve: sokan azt kérdezik, miért nem egy rendes tanárt, vagy orvost jelöltek, ám azt szerinte figyelembe kell venni, hogy Miskolcon 75 százaléka van a Fidesz-Jobbik koalíciónak, "itt nincs olyan 'tanár vagy orvos', aki el merne indulni, mert egykettőre tönkreteszik az egzisztenciáját. Miskolc speciális hely, Pásztor Albertet viszont nem tudják tönkretenni, és a támogatottsága is mellette szól, meg persze a helyiek indokai is. Ezeket mindenképpen figyelembe vesszük a döntésnél" - mondta forrásunk.

Gyurcsány Ferenc - akinek nyilván meghatározó szava van a pártban - ugyanakkor egyértelműen kiállt Pásztor mellett a hétvégén. "Pásztor rossz mondatokat mondott öt éve. Pontosabban nem mondott ki még néhány fontos mondatot. Olyanokat például, hogy azért, mert bizonyos bűncselekményeket a korábbi hónapokban kizárólag cigányok követtek el, még nem gondolja, hogy a cigányok bűnözők. ... Az egykori rendőr, a mai polgármesterjelölt rosszul nyitott ki egy ajtót. De ki kellett nyitni, mert szürkület van idebent. Pásztor tisztességes demokrata. És mert nekem is voltak rossz mondataim, inkább őt, az egész embert nézem, mintsem sokáig gargalizálnék ügyetlen és sokakat bántó mondatain. Merjenek hinni neki!" - írta a Galamuson.

Mint ismert, a rendőrkapitány 2009-ben azt mondta, a városban a közterületi bűncselekmények elkövetői romák. Szavai nyomán komoly felháborodás tört ki, Draskovics Tibor belügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben (addig Pásztort más beosztásba helyezték), majd arra jutottak, hogy nem követett el jogsértést. A végeredmény valószínűleg nem volt független attól, hogy a városban szimpátiatüntetést rendeztek Pásztor mellett, amin a helyi szocialisták is részt vettek. Akkor egy miskolci szocialista képviselő azt mondta lapunk munkatársának, ők készek akár az MSZP országos vezetésével is szembemenni, és a végsőkig kitartani Pásztor ügyében, mert a rendőrkapitányt tisztességes embernek tartják, aki ráadásul osztatlan népszerűségnek örvend a városban, így politikai öngyilkosságot is jelentene, ha egy szocialista kormány váltaná le.

Több forrásból származó információink szerint most hasonló helyzet érlelődhet az Együtt-PM-ben is. Az Együtt helyi szervezete ugyanis továbbra is támogatná Pásztort. „Hetekig kérleltük, hogy vállalja a jelöltséget, ebben a helyi Együtt – a PM-nek egyáltalán nincs itt embere – ugyanúgy részt vett, mint mi, és a DK, most nagyon fel vannak háborodva ők is” – mondta több helyi szocialista forrásunk is, igaz, az Együtt részéről helyben senki nem akart erről beszélni. Szigetvári Viktor erről azt mondja, megérti, ha a helyi képviselőiknek problémát okoz a helyzet, de mindenképpen leülnek velük tárgyalni, hogy feloldják az esetleges feszültségeket.

Szóltak

A jelölésről Szigetvári Viktor azt mondta a hvg-nak: „amikor a múlt héten közölték velünk, hogy akkor ők helyben Pásztort támogatják, és megkaptuk a húsz egyéni képviselőjelölt listáját, én csak annyit mondtam, a listát elfogadjuk, Pásztor személyét megfontoljuk, és később döntünk róla. A hétvégén tudtunk először az ügyben tárgyalni, és végül szerdára született meg a döntés, hogy nem fogadjuk el. Valóban az utolsó pillanatban, de még a hivatalos bejelentés előtt szóltunk”. Az amúgy nem vetődött fel, hogy az Együtt-PM esetleg saját polgármesterjelöltet indít.

A helyi szocialisták szerint ugyanakkor Pásztor „valóban nagyon szerencsétlen, és elfogadhatatlan” 2009-es mondatai nem adnak okot arra, hogy most ne támogassák. „Ha valaki Budapesten szeretne pár száz szavazatot szerezni azzal, hogy bedönti Miskolcon a nyerési esélyeinket, az olyan mértékben sz…ja le a miskolciakat, és minket is, hogy nincs vele dolgunk” – dohogott egy képviselő. Más arról beszélt, „amikor Pásztor először beszélt nyíltan ezekről a problémákról, a Jobbik még kis párt volt, aztán mindenki igyekezett besöpörni az egészet a szőnyeg alá, és tessék, ma már a Jobbikkal kell küzdenünk”.

Pásztor Albert a HVG interjúján 2009-ben
©

Többen emlékeztettek arra is, hogy 2009-ben az SZDSZ miskolci szervezete is kiállt Pásztor mellett, azaz - mondják -  ha az akkori liberális-jogvédő pártnak jó volt, akkor a hasonló elveket valló Együtt-PM-nek vajon miért nem az. T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ miskolci elnöke akkor az MTI-nek úgy fogalmazott: "ismerjük a kapitány úr munkáját, tiszteljük korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását." Szerinte Pásztor hiába igyekezett felhívni az illetékesek figyelmét korábban is a helyi problémákra, „sok visszajelzést, segítséget nem kapott azoktól, akik ma ítélkeznek felette”, pedig „ezt nem Budapestről kell megítélni, Miskolcon kell élni, és megtapasztalni ezeket a viszonyokat”.

Mint az Index akkori cikkéből kiderül, a helyi roma vezetők is eltérő véleményeket fogalmaztak meg, míg a borsodi cigányvajda kiállt Pásztor mellett, a Roma Rendőrök Országos Egyesülete kritizálta a rendőrkapitányt. A Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke szerint Pásztor kijelentése szerencsétlen volt, a mezőkövesdi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője viszont arról beszélt, nem Pásztornak, hanem Draskovics Tibornak kellene azonnal lemondania, "hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét". Bordás Géza, a megyei cigánykisebbségi önkormányzat elnöke pedig arról beszélt, a kijelentés nyomán „elszabadulhat a pokol” a megyében – ez utóbbi legalább nem következett be.

A Népszabadságban pénteken ismertetett levél szerint Pásztor meghívta magához Miskolcra Szabó Tímeát, és Szigetvári Viktort is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!