szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Július 21-én Berlinben találkozik a német kormány több miniszterével Navracsics Tibor – értesült a hvg.hu.

A kétoldalú magyar-német kapcsolatok lesznek a fő témái Navracsics Tibor külügyi-, és külgazdasági miniszter berlini látogatásának – értesült a hvg.hu. A miniszter július 21-én, hétfőn utazik Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, és Angela Merkel egyik legközelebbi munkatársával, Peter Altmeier kancelláriaminiszterrel is találkozik.

Liz Mohn
©

Egy informátorunk szerint „jelenleg nincs olyan ügy, ami különösebben irritálná a magyar-német kapcsolatokat”, így Navracsics Tibornak nem kell bírálatokra számítania német részről, az előzetes egyeztetéseken a leginkább a német Bertelsmann kezében lévő RTL Klubot leginkább érintő reklámadó sem merült fel témaként. Forrásunk ennek ellenére nem zárta ki, hogy valamilyen formában előkerül a reklámadó a megbeszéléseken, mivel „a Bertelsmannak híresen jó az érdekérvényesítő képessége a német kormánynál”.

Az RTL-t jelenleg bírtokkló Mohn család feje, a néhai Reinhard Mohn özvegye Angela Merkel közeli jó barátja, évek óta támogatja a kancellár politikáját, kampányait, amit Merkel viszonoz is, szinte nincs olyan Bertelsmann-rendezvény, fogadás, amit ne tisztelne meg jelenlétével. Ugyanakkor Liz Mohn vagyona révén szerteágazó kapcsolatrendszerrel bír a német társadalmi és gazdasági eliten belül is, nagyon jó érdekérvényesítő képeséggel rendelkezik. Andreas Rudas, az RTL Group regionális igazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: „a Bertelsmann nem csupán egy médiabirodalom, hanem annak integráns része a Bertelsmann Alapítvány, a demokráciához, a progresszív értékekhez erősen elkötelezett think-tank. Minden értelemben aktívan odafigyelnek arra, ami itt most történik”. Liz Mohn az alapítvány egyik vezetője. 

Az ősz folyamán ugyanakkor Steinmeier várhatóan viszontlátogatást tesz Magyarországra a Magyar-Német Fórum ülése keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!