Nyílt levelet írt az idelátogató Barrosónak az Oktatói Hálózat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság leköszönő elnökét csütörtökön díszdoktorrá avatják, ennek alkalmából az Oktatói Hálózat nyílt levélben írta meg neki a magyar felsőoktatás helyzetét.

A magyar felsőoktatás válságos helyzetére hívja fel José Manuel Barroso, az EB leköszönő elnökének figyelmét a magyar felsőoktatási oktatókból álló Oktatói Hálózat egy nyílt levélben, amit a Corvinus Egyetemen csütörtökön díszdoktorrá avatandó politikusnak küldtek.

A levélben kifejtik, hogy a magyar kormány az elmúlt öt évben reálértéken nagyjából a felére csökkentette a felsőoktatás költségvetési támogatását és súlyosan korlátozza az egyetemi autonómiát, fenyegeti a Magyar Akkreditációs Bizottság független működését is, a pénzügyi megszorításokat követő kényszernyugdíjazások és elbocsátások miatt lényeges veszteségeket szenvedett el az oktatói állomány.

A levélben kitérnek arra, hogy a felsőoktatás irányításában átláthatatlanok a jogkörök és felelősségek, az európai Horizont 2020 programban megpályázott felsőoktatási támogatás 90 százalékát pedig a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szándékozik fordítani.

A levélírók szerint a kormány párhuzamos felsőoktatást és kutatóhálózatot épít ki saját céljainak szolgálatára, és ennek a stratégiának a részeként hozták létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Testnevelési Egyetemet is, a Magyar Nemzeti Bank pedig a teljes évi felsőoktatási költségvetés közel másfélszeresét, 200 milliárd forintot adott át vagyonként saját alapítványainak, hogy annak hozamaiból „unortodox” gazdaságpolitikai szemléletű képzéseket hozzanak létre.

Barrosót megszólítva az oktatók azt írják, a jelenlegi magyar kormány nem segíti, hanem eltorlaszolja a társadalmi felemelkedés lehetőségeit azáltal, hogy vállaltan a középosztály erősítésére törekszik, a leszakadó társadalmi rétegekről lényegében lemondott, a tankötelezettség felső határát 16 évre csökkentette le, valódi felzárkóztatási programok, megfelelő családtámogatás és ösztöndíjrendszer helyett szegényellenes politikát folytat és bátorítja a romák iskolai szegregációját.

A magyar kormány oktatáspolitikája nyomán a levél szerint 30 százalékkal csökkent a felsőoktatási intézményekben tanulni kezdő hallgatók száma, ami mindenekelőtt a hátrányos helyzetű fiatalok esélyeit rontja, a kormány egyébként pedig szavakban és tettekben is leértékeli a tudást és a szakértelmet, döntéseit széleskörű konzultációk, szakértők bevonása nélkül, a nyilvánosság kizárásával hozza.

Az Oktatói Hálózat ezért arra kéri Barrosót, hogy vesse latba tekintélyét azért, hogy az Európai Unió az eddigieknél határozottabban álljon ki saját elvei mellett, és lépjen fel minden olyan esetben, amikor a magyar kormány az európai értékek ellenében cselekszik.