szerző:
Kálmán Attila - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Alig múlt harmincéves, máris kalandos előéletet tudhat maga mögött a pénzhamisítási botrányba keveredett politikus. Ha igaz, amit a pártja állít, három éve hazudja magát a Fidesz ifjúsági tagozati elnökének, és építgeti zavaros üzleti kapcsolatait a posztszovjet térségben. Ám az sem világos, hogy miből él Veress Áron, aki előszeretettel mutatkozott vezető fideszesekkel.

Ellentmondásos információkat kaptunk a hamis euróval lebukott Veress S. Áronról ismerőitől és barátairól. Az egyik rokona szerint a Fidesz ifjúsági tagozatának elnökét biztosan megvezették, sőt, miután lebukott, mindent azonnal elmondott a rendőröknek: azért bukkantak további 297 hamis százeurósra és öt húszeurósra a lakásán, mert ő vezette nyomra a nyomozókat. Más ismerősei szerint viszont Veress ügyletei évek óta zavarosak.

Az Index szerdán számolt be arról, hogy Veresst a Keleti pályaudvaron érték tetten a múlt héten, amint hamis pénzt próbált átváltani. A "partner" azonban észrevette, hogy a bankjegy hamis, és ezt azonnal jelezte a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek, akik elfogták Veresst, majd a lakásán is házkutatást tartottak, és újabb hamisnak tűnő bankjegyeket találtak. Az ifjú politikus azt mondta vallomásában, hogy egy moldáv férfitól kapta a hamis bankjegyeket, sajnálja, hogy csőbe húzták.

A Fidesz szerdán kiadott egy közleményt, mely szerint a fiatal politikust már 2012-ben kizárták a pártból, ennek viszont ellentmond, hogy Veress az elmúlt két évben több rendezvényen is az ifjúsági tagozat vezetőjeként tűnt fel, előadásokat tartott.

A keleti partner csőbe húzta?

Egy névtelenséget kérő rokona szerint a „moldávnak” nevezett férfi tényleg létezik, neki Veress már hónapokkal ezelőtt beszélt róla. Rokona úgy tudja, a férfi nem moldáv, hanem német származású, de Moldovában voltak különféle befektetései. Veress egyébként anyja révén maga is német származású, Facebook-oldala szerint a budapesti Thomas Mann Gimnáziumban érettségizett, majd az aacheni Rajna–Pfalzi Műszaki Egyetemen is tanult. Rokona szerint a német férfival Veress Moldovában ismerkedett meg: az ifjú politikust arra kérte, segítsen neki, mert Magyarországon is szeretne befektetni. A család úgy tudta, hogy palackozóüzemet akart építeni, illetve szőlőföldet szeretett volna vásárolni.

Veress Áron - kirúgták a Fideszből, mégis sokat szerepelt a párt színeiben
©

Rokona úgy tudja, Veress energetikai felszerelésekben, gépekben utazott, nyugati és keleti cégek között próbált közvetítetni, de hogy pontosan hol volt a munkahelye, nem tudta megmondani. A Facebook-oldalán egy IniTech Inc. nevű céget jelölt meg munkahelyeként. Magyarországon működik egy Initech Bt. nevű cég, de a társaság azt közölte a hvg.hu-val, hogy nincs Veress nevű munkatársuk. A Facebookra kitett IniTech logó viszont azonos annak a fiktív cégnek a cégérével, amely a Hivatali patkányok című filmsorozatban tűnt fel.

Egy ismerőse szerint tinédzser kora óta érdeklődött a politika iránt. Veress jobboldali konzervatív családból származik, első perctől kezdve a Fidesz felé tájékozódott. Ennek ellenére ismerőse szerint az utóbbi években már nem vágyott annyira politikai karrierre, inkább kelet-európai gazdasági kapcsolatait építgette, és erre használta állítólagos politikai pozícióját is. 2011-ben létre is hozott egy céget, Keleti Partnerség Kft. néven, de a bíróság elrendelte a kényszertörlését, ami hétfőn le is zárult. Van tulajdona a Technitrade Kft.-ben, de a 2013-as beszámoló szerint a tulajdonosoknak nem fizetett osztalékot (a tavalyi beszámolók még nem láthatók). Két másik cégben is feltűnt, de az egyiknek 2013-ban nem volt bevétele, a másik veszteséges volt. Tavaly az ifjúsági tagozat korábbi elnökével, Loppert Dániellel létrehozott egy céget, de annak decemberig húzódott a bejegyzése, csak ezután tudta elkezdeni tevékenységét.

„Ukrajnai szakértő”

Veressnek van egy egyesülete, amely külföldi kapcsolatépítésre fókuszál, és a bírósági nyilvántartás szerint 2012. január 1-jével lett az elnöke. Az Euroatlanti Fiatalok Külpolitikai Egyesülete Veress lakásában van bejegyezve. 2012-ben pályázott is egy rendezvény megszervezésére: a Fiatalok Lendületben Program honlapja szerint (mely az EU-tagországokban élő egyetemisták mobilitását segítő Erasmus-program része) nyert is egymillió forintot. Kérdéses, hogy innen hivatalosan lehetett-e bevétele, hiszen a NAV honlapja szerint az egyesületnek nincs alkalmazottja. A pénzügyi működéséről ennél többet nem lehet megtudni, ugyanis az egyesület a bírósági nyilvántartás szerint nem teljesítette törvényes kötelezettségét, és nem adott le beszámolót.

Ismerői szerint az utóbbi években főleg a volt szovjet tagországokat járta. Úgy tudjuk, megfordult már Grúziában, Ukrajnában és Moldovában is. A 444.hu szúrta ki, hogy 2014 január-februárban Azerbajdzsánban járt a Fidesz ifjúsági tagozatának több tagjával. A küldöttség tagja volt Loppert Dániel, a tagozat egyik tagja. Loppert a hírportálnak azt mondta, az azeri út nem volt hivatalos, még a repülőjegyét is maga fizette. Veress tavaly februárban interjút adott az RTL sportcsatornájának, a Sportklub televíziónak is, ahol szóba sem került, hogy ő a Fideszben politizálna, a műsorvezető, Somos Ákos „Ukrajna-szakértőként” mutatta be. Veress akkor elárulta, hogy már járt a kelet-ukrajnai Donyeck stadionjában, jól ismeri az orosz és az ukrán közéletet, a kelet-európai oligarchák közti viszonyokat.

Ugyanakkor rokona szerint Veress már évek óta külügyi kérdésekkel foglalkozott, és nemcsak a kelet-európai néppártok ifjúsági tagozataival, hanem az Európai Néppártba tartozó szervezetekkel is tartotta a kapcsolatot, legalább annyit járt Nyugaton, mint Keleten.

Működési zavarok

„Nem hazudtunk, a helyzet ennél rosszabb” – mondta önkritikusan a párt egyik vezető politikusa, miért csak a lebukása után vették észre, hogy Veress nem is fideszes. Ugyanis szerinte csak az elfogása után nézték meg a nyilvántartásokban, hogy kapcsolatban van-e még a párttal. Ekkor derült ki a forrás szerint, hogy 2012-ben tagdíjfizetés elmaradása miatt egy automatikus eljárásban kizárták a szervezetből.

Forrásunk szerint erről értesítették Veresst is, és mivel tagozat tagja, valamint elnöke csak a párt tagja lehet, ezek szerint a fiatal politikus 2013-2014-ben a különféle rendezvényeken „tagozati elnöknek” hazudta magát, valójában 2012 márciusa óta a párttagozatnak nincs is vezetője. Ugyanakkor – ha valóban kizárták – a párt titkársága nem tájékoztatta a fidesz.hu-t sem, hogy töröljék a honlapról elnöki titulusát (ezt lebukása után megtették – a szerk.), nem kértek helyreigazítást a lapoktól, melyekben elnökként szerepelt. Márpedig 2014 februárjában a Konrad Adenauer Stiftung konferenciáján is a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnökeként szólalt fel. Az eseményen előadást tartott Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese is. Gulyás a hvg.hu-nak azt mondta, akkor még nem tudott róla, hogy Veresst egy évvel korábban kizárták, így ezt nem is tette szóvá neki.

Pecsét és aláírás nélkül

Veress kizárása körül továbbra is sok a kérdőjel. A fidesz.hu csütörtök délután kitett a honlapjára egy pecsét és aláírás nélküli levelet, mely szerint 2011 májusában figyelmezették az ifjúsági tagozat vezetőjét, hogy 2007 óta nem fizetett tagdíjat. Veress 2003 óta tagja a Fidesznek, egyébként havi 300 forintot mulasztott el befizetni. A párt honlapja bemutatott egy homályos képet egy postai tértivevényről is, ami a Fidesz szerint azt igazolja, hogy Veress a levelet átvette. Igaz, az sem világos, hogy tértivevény valóban a felszólító levélhez kapcsolódik-e, mert a levélen és a tértivevényen látható dátumok nem egyeznek, egy hónapnyi különbség van köztük.

A párt közleménye szerint a tagdíjfizetés elmaradása miatt ezt követően Veresst 2012. március 1-jén törölték a tagnyilvántartásból – erről a fidesz.hu viszont semmilyen dokumentumot nem tett közzé, csak megemlíti, hogy volt erről belső levelezés is a III. kerület szervezet és a Fidesz Központi Hivatala között. Ráadásul ez az eljárás ellentétben áll a párt alapszabályával, amely leszögezi: „a tagsági viszony az írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított tizenötödik napon szűnik meg”. Csakhogy az óbudai választókerületi elnök levele 2011 áprilisi keltezésű, a tértivevényen pedig egy 2011 májusi dátum szerepel. A Fidesz szerint Veress tagsága viszont közel egy évvel később szűnt meg.

Ha igaz, amit a Fidesz-hivatal állít, Veresst úgy választották meg 2011. novemberében 11-én a tagozat elnökének, hogy előtte öt évig nem fizetett tagdíjat a pártjának, sőt, a pártapparátus, illetve a III. kerületi szervezet vezetője már a Fideszből való kirúgásáról levelezett házon belül és a politikussal.

Mi is ez az ifjúsági tagozat?

Az ifjúsági tagozatot a Fidesz 2005-ös kongresszusa alapította. Több fideszes forrás is megerősítette, a csoport létrehozását a választmány elnöke, Kövér László szorgalmazta, aki abban az időszakban elégedetlen volt a másik ifjúsági szervezet, a Fidelitas működésével, pontosabban „túl nyomulósnak” tartotta vezetőit (2005-ben lett elnök Szijjártó Péter, előtte Gyürk András vezette a szervezetet). A tagozatot így a Fidelitas ellensúlyának szánták.

Ám ez a cél már az alapítás után sem teljesült: a tagozat első elnöke az a Loppert Dániel lett, aki a 2002-ös kapolcsi fesztiválon lehazaárulózta az MSZP-s miniszterelnököt, majd nem sokkal az akciója után a fidelitaszos alelnök, Rogán Antal személyi titkára lett.

Az ifjúsági tagozat nem is volt túl aktív. Loppert idején az MTI archívuma szerint még viszonylag gyakran adtak ki közleményeket, Veress 2011-es megválasztása után a távirati iroda mindössze egy hírt közölt a szervezetről: azt, hogy három éve a hallgatói tüntetések miatt a párt választmányának az összehívását követelték. Más híradásokban – így Veress pártból való kizárása után is – az ifjúsági tagozat fel-feltűnt, de mint különféle rendezvények meghívottja, nem pedig mint rendező. A tagozatban tevékenykedett annak korai időszakában Gulyás Gergely is, de ő inkább a 2006-os őszi rendőri visszaélések ellen tiltakozó Szabadság Körrel tűnt ki, majd lett jogászként a Fidesz egyik meghatározó szereplője.

Veress egyesülete 2012 júliusában szervezett egy kerekasztal-beszélgetést is, melyen Gulyás Gergely, Szájer József és Pozsgay Imre is részt vett. 2014. február 26-tól március 2-ig nagyszabású konferenciát szerveztek innováció és foglalkoztatás témakörben, amit Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester nyitott meg, és Veress Áron mellett Illés Zoltán is előadott, még államtitkári minőségében. Ezek alapján elmondható, hogy Veress kizárása ellenére továbbra is jó kapcsolatot ápolt a Fidesz és a kormányzat vezető politikusaival, vagy legalább is előszeretettel mutatkozott a társaságukban.

Régi trükk

A hvg.hu által megkérdezett rendőrök név nélkül elmondták, hogy az a bűnözői módszer, amit Veress ügyében tapasztaltak, rég kikopott a divatból. Húsz-harminc évvel ezelőtt, elsősorban csecsen alvilági alakok kerestek meg embereket, és bízták rájuk jelentősebb összeg megőrzését. Amikor néhány nap múlva bejelentkeztek a bankókért, közölték a köteg őrzőjével, hogy hamis bankjegyekre cserélte valaki az igaziakat. És mivel nála helyezték letétbe a pénzt, neki kell megfizetnie a kárt. Rendőrségi források szerint ezzel a módszerrel azonban már nem élnek a bűnözők, és hazánkban jelenleg nyomda sem lehet, ahol a hamis bankjegyeket legyártották, így biztosra veszik, hogy a Veressnél talált hamis pénzt valahol Kelet-Európában állították elő.

A pénzhamisítás miatt folyó büntetőeljárások száma egyébként a Legfőbb Ügyészség honlapján megtalálható, 2005 és 2013 közötti időszakot felölelő beszámoló adatai szerint évről évre csökken. Amíg egy évtizeddel ezelőtt 3 851 ilyen ügy volt, addig 2011-ben 1 390, 2013-ban pedig 920.

(A cikk megírásában közreműködött: Csikász Brigitta.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Letartóztatták a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét

A Keleti pályaudvaron érték tetten a múlt héten a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét, amint hamis pénzt próbált átváltani egy férfinak – közölte az Index. A Fidesz közölte, Veress Áront már 2012-ben kizárták a pártból, de az MSZP szerint 2013-ban is elnökként tevékenykedett.

Olaszországban nincs javulás: 766-an haltak meg 24 óra alatt

Olaszországban nincs javulás: 766-an haltak meg 24 óra alatt

Eddig háromezer halottat követelt New Yorkban a koronavírus-járvány

Eddig háromezer halottat követelt New Yorkban a koronavírus-járvány

Felnőttek vagyunk, de vajon felnőttként viselkedünk?

Felnőttek vagyunk, de vajon felnőttként viselkedünk?