szerző:
hvg.hu

Miközben Lázár János valószínűleg a legnagyobb hatalommal rendelkező kormánytag Orbán után, a Figyelő egész hihető forgatókönyvet írt le a miniszter lehetséges visszavonulásáról. A személyes konfliktusokkal, szerteágazó feladatkörrel birkózó politikus saját kollégái előtt bevallotta: át kell gondolnia, mennyi ideig lehet ezt a munkát végezni. Szeme előtt lebeg példaképe, Nicolas Sarkozy, aki néhány évnyi hátralépés után megerősödve tért vissza a politikába. Rogán Antallal sem szeretne együtt dolgozni. A lap forrásai szerint Lázár a német üzleti életben helyezné magát parkolópályára.

Lázár János feláll a Miniszterelnökség vezetői székéből, ha Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt kabinetfőnöknek nevezik ki a tárcánál – adta hírül a Figyelő, amely a miniszter konfliktusait listázva arról írt: Lázár belefáradt a harcba, és készen áll rá, hogy egy időre kiszálljon a politikából. Annak ellenére is, hogy néhány hónapja arról szóltak a hírek, akár Orbán utódja is lehet belőle. A hetilap értesülése szerint barátai tanácsára a miniszter a németországi üzleti életben vállalhat szerepet.

Rogánnal nem!

A Figyelő szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyszer beszélt Lázárral Rogán kabinetfőnöki kinevezéséről, és a miniszter akkor világossá tette: ha Rogán jön, ő megy. A lap forrásai szerint Lázárt zavarja, hogy Rogán túl sok időt fordít saját üzleti tevékenységére – itt nem a rendszeres havi jövedelem könyvelésére kell gondolni – , és hogy családjával rendszeresen szerepel a nyilvánosság előtt. A jelek szerint Orbán fontolóra vette Lázár véleményét, Rogán kinevezéséről legalábbis mostanában nem esik szó.

©

Lázár túlzottnak tartja a kormányzás személyéhez fűződő központosítását is: azzal például semmi baja nem lenne, ha Rogán Antal önálló tárcát kapna, és oda delegálnának néhányat a Miniszterelnökség feladatai közül. Csak neki ne legyen köze Rogánhoz.

Befolyással lehet Lázár karrierjére az is, hogy a lap forrásai szerint Orbán eltökélte, hogy 2018-tól ismét kormányfő akar lenni, és azt forgatja a fejében, hogy tovább csökkenti a tárcák számát – ami további többletfeladatokat róhat az amúgy is túlterhelt miniszterre. Csakhogy ismerősei szerint Lázár kezd belefáradni a mindennapos harcokba. Saját kollégáinak bevallotta, hogy át kell gondolnia, mennyi ideig lehet ezt a munkát végezni, és elképzelhető, hogy néhány évre visszavonul.

A francia példakép és a német kapcsolat

Lázár példaképe Nicolas Sarkozy volt francia elnök, aki szintén polgármesterből lett nagy hatalmú politikus, éles konfliktusokat vállalt fel a nyilvánosság előtt, és ami a legfőbb, néhány évre eltűnt a politikából, hogy aztán megerősödve térjen vissza. A miniszter figyelemmel követi a francia politikus pályáját, írásait rendre lefordíttatja.

Lázárnak ráadásul befolyásos barátai vannak a német üzleti életben: ők vetették fel, hogy abban a közegben is teremhet számára babér.

©

Nem kizárt, hogy a lelépés fontolgatásával a miniszter környezetét tesztelgeti. Jól tudja, hogy ha ő kilépne a képből, egy időre szinte ellehetetlenítené a kormányzást. Az üzenet világos lenne Orbán és mindenki más számára is: lehet nélkülem is csinálni, de kivel?

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy más a német és az angolszász politikai közeg: itthon, ha valaki visszavonul a politikától, annak nehezen van visszaút.

Lázár konfliktusai

Csányi Sándor: Az OTP-vezér befolyását a miniszter túlzottnak tartja. Szerinte könnyű úgy a csúcson maradni, hogy az ember bankját a mindenkori kormány megkülönböztetett figyelemmel kezeli. Csányi a Figyelő forrásai szerint megfúrta Lázár belügyminiszteri kinevezését is a 2010-es választások előtt.

Tarlós István: Lázár szerint a fővárost sokkal jobban is lehetne vezetni. Tarlós viszont arroganciával vádolja a minisztert, a budapesti fejlesztések ügyében kipattant konfliktusuk pedig kis híján mérhető károkat okozott a fővárosnak. A főpolgármester Orbánnál is be szokta panaszolni a miniszter.

Schmidt Mária: Lázár konfliktusa a Terror Háza vezetőjével kevésbé nyíltan jelenik meg. A miniszter jóban volt Schmidt elhunyt férjével, Ungár András üzletemberrel, a Sorsok Háza projekt azonban éket vert az özvegy és közé. Schmidt Máriát zavarja, hogy Lázár hátráltatja a múzeum megvalósulását, a miniszter szerint Schmidt antiszemita indíttatásból támadja Lázár zsidóvezető tanácsadóit, pl. Zoltai Gusztávot. A Schmidthez kapcsolható projektek közpénzeinek felhasználásával kapcsolatban is aggályai vannak.

Borókai Gábor: A Heti Válasz főszerkesztője néhány hónapja szokatlanul élesen támadta Lázár Jánost egy cikkben, az alázat hiányát, az önfényezést, a közösség rombolását felróva neki. És most jön a Figyelő-cikk egyik legfurcsább állítása: Lázár állítólag visszaküldte a Heti Válasz neki szánt karácsonyi ajándékát. De vajon miért küldene egy hetilap ajándékot politikusoknak?

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó