szerző:
hvg.hu

"Kegyetlen volt az egész. A felső szint leomlott, vér, sérült emberek voltak mindenütt. Átgázoltunk a törmelékeken, mintha háborús övezetben lennénk" – mondta egy szemtanú, aki a Zaventem repülőtéren élte át a robbantás pillanatát. Az Európai Bizottság dolgozóit, már aki bejutott reggel, bezárták az épületbe, nem tudják, mikor mehetnek haza. Telefonálni nehéz, közlekedni szinte lehetetlen most Brüsszelben. Szemtanúk tudósítottak a terror sújtotta európai fővárosból.

"Érezni és hallani lehetett a robbanást, láttam, ahogy az indulási csarnokból füstfelhő csap fel. Az ablakok betörtek, az emberek sokkot kaptak" – emlékezett vissza Niels Caignau, a Swissport alkalmazottja a robbanás pillanataira.

Kedd reggel robbantottak a brüsszeli Zaventem repülőtér indulási oldalán, majd kis idővel később az Európai Parlamenthez közeli Maelbeek metróállomáson is. A halottak száma a jelenlegi adatok szerint 36, több mint kétszázan lehetnek a sérültek. Brüsszelben a legmagasabb szintű terrorkészültséget rendelték el, idehaza is emeltek a terrorfokozaton. A terrorcselekményről itt olvashatja percről percre frissülő tudósításunkat. A hvg.hu szemtanúk beszámolóit gyűjtötte össze.

Robbantás után a reptéren
©

"Kegyetlen volt az egész. A felső szint leomlott, vér, sérült emberek voltak mindenütt. Átgázoltunk a törmelékeken, mintha háborús övezetben lennénk" – mondta a Sky News-nak Zach Mouzoun, aki Genfből érkezett a Zaventem repülőtérre, az első robbanás előtt tíz perccel.

Éppen a repülőtéren volt a Sky News egyik újságírója is, Alex Rossi. Ő így számolt be az eseményekről. „Két robbanást hallottam, éreztem, ahogy mozog az épület. Hatalmas volt a por és a füst. A robbanás irányából sokkos állapotban jöttek az emberek, mindenki rémült volt és zavarodott."

„Éppen reggeliztem, majd egyszer csak mindenki futni kezdett felénk. Az emberek nem igazán tudták, mit is tegyenek, én is azt gondoltam először, hogy ez csak valamilyen gyakorlat. Aztán rájöttünk, hogy most tényleg történt valami" – mondta Owen Li a BBC-nek, aki a Maelbeek metróállomás közelében volt a robbanás idején.

Egy filmkritikus a Batman vs. Superman sajtóvetítésére tartott, és a metróban utazott, amikor a robbanás történt. „Amikor a Maelbeek állomáshoz értünk, hirtelen robbanást hallottam, aztán az ablaküveg a lábamra esett. Utána már csak a füstöt éreztem, és az emberek sírását hallottam. Pár perc telhetett el, amikor a metró vezetője megérkezett, és egy ablakhoz terelt minket. Amikor kimásztunk az állomáson, csak a füstöt láttuk, az emberek sokkot kaptak."

©

Se ki, se be – akik az Európai Bizottság épületében rekedtek

Lóránt, aki Brüsszel kormányzati negyedében, az Európai Bizottság épületében dolgozik, reggelente metróval jár dolgozni. Ma reggel nagy szerencséje volt, öt perccel a Maelbeeken történt robbantás előtt érkezett a következő állomásra.  „Utána az utcán már csak a füstöt lehetett látni, a sérülteket hozták fel, és megkezdték az ellátásukat. A hangulat az irodában hullámzó, de senki nincs pánikban" – mondta a hvg.hu-nak. Hozzátette, a titkárnők egyből elkezdték összeírni a kollégákat, ki az, aki beérkezett, ki nem. Megpróbáltak mindenkit elérni, hogy tudják, rendben vannak-e. Sokan nem értek be dolgozni, főleg azok, akik távolról, például vonattal járnak be. „Egy kollégám a rendőrgyűrűn kívül rekedt a kocsijával, így hazament." Az épületben tartózkodók negyedóránként kapnak üzenetet arról, hogy mi történik, hogy tudják, mi zajlik a városban, ugyanis a kapukat bezárták, se ki, se be nem lehet jutni és Lóránt nem tudja, hogy meddig maradnak ott.  

„Éppen indultunk volna reggel a szállodából, amikor érkezett a hír a metrórobbantásról, ezt követően rövid egyeztetés után úgy döntöttünk, inkább a szállodában maradunk, egyébként ezt ajánlották a többi vendégnek is” – mondta a hvg.hu-nak Farkas András, aki jelenleg üzleti úton tartózkodik Brüsszelben. Hozzátette, bár a tömegközlekedés teljesen leállt, az autók azért közlekednek, és az emberek is jönnek-mennek az utcán. Persze a rendőri és katonai jelenlét fokozott, és katonákat is látni az utcán.

Néma taxik, köröző repülő

A Twitteren azt írta valaki, hogy se a taxitársaságokat, se az Ubert nem lehet telefonon elérni, és alapvetően nagyon nehéz mobilt használni a hálózatok túlterheltsége miatt.

Evakuált utasok vonulnak a reptér mellett
©

Egy olvasónk a repülőgépen ülve értesült az eseményekről, állítása szerint egy darabig köröztek a repülőtér felett. Később a légteret teljesen kiürítették, és a repülőket máshová irányították.

Schiffer András, az LMP társelnöke, aki késő délelőtt még a Zaventem repülőtéren vesztegelt, azt mondta, rendőri felvezetéssel, buszokkal Zaventem városába szállítják az ott rekedt utasokat. De vannak, akiket saját kérésükre Leuvenbe visznek. Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra