Tetszett a cikk?

Egy török ellenzéki vezetőhöz köthető iskolahálózat bezárását követeli Magyarországon a török kormány egyes források szerint. Ebből még nemzetközi bonyodalmak lehetnek.

A törökök arra kérték a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket két budapesti oktatási intézmény ellen is - írja az Index a Türkinfóra és egy török állami hírügynökségi cikkre hivatkozva. Azt nem tudni egyelőre mit is kértek pontosan a törökök, de a Gülenhez köthető alapítványiiskola-hálózatnak valóban van több magyar tagintézménye is. Az egyik az Orchidea angol-magyar kéttannyelvű iskola, a másik pedig valószínűleg a Jázmin óvoda.

A Jázmin Óvodát a nyilvánosan elérhető információk szerint a Prizma Oktatási és Kulturális Alapítvány tartja fenn. Az alapítvány képviselője az igazgató, Efkan Ünlü és Mustafa Pehlivan. A kuratóriumi tagjai ők ketten, továbbá Hasimov Zsuzsanna, Almak Eszter, Kocsis Szilvia. (Hasimov egyébként lektorált Gülen-könyvet, Almak pedig fordított). A legutolsó elérhető beszámolójuk szerint 2013-ban évi 140 millióból gazdálkodtak, ennek túlnyomó része tagdíjbefizetés.Az Orchidea fenntartója egyes források szerint szintén a Prizma, de az Index talált olyan oldalt is, ami a Duna Millennium Oktatási Kft-t írja. Ez valószínűleg elavult adat, a céginfó szerint ugyanis a Kft. 2011 óta felszámolás alatt van, a legutolsó elérhető mérlegük 2008-as. Akkor 70 milliós forgalmuk volt.

Az érintett intézmények közül az Orchidea angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettesét, Orosz Balázst érte el az Index. Ő úgy fogalmazott, "nem tudja megmondani", hogy van-e bármi közük Fethullah Gülenhez. Azt mondta, az iskolában semmiféle politikai vonal, eszme nem jelent meg, egyetlen olyan rendezvény, foglalkozás, vagy beszéd nem volt, ami bármilyen módon a politikához köthető, bárkit bármilyen irányba befolyásolna. Az iskola a tanulói hozzájárulásokból és az állami normatívából tartja fenn magát, nem tudnak arról, hogy lenne olyan támogatójuk, aki nagyobb összeggel segíti a működést.Orosz azt is mondta, "nem megerősített forrásból" hallotta, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek. "Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal" – mondta.

Szijjártó Péter nemég úgy nyilatkozott, "Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese, és Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is".A BBC összeállítása szerint a törökök több országban is kérték a gülenistának tartott iskolák bezáratást. A "kérésnek" ellenálló Kirgizisztánt a török külügyminiszter azzal a mondattal fenyegette meg, hogy "ha nem változtat a gülenistákkal kapcsolatos hozzáállásán, akkor a törökök változtatnak az országhoz való hozzáálláson".

Az érintett minisztériumok egyelőre nem válaszoltak a lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét