Marton Éva és Makkai Ádám kapta a legmagasabb állami kitüntetést

Marton Éva és Makkai Ádám kapta a legmagasabb állami kitüntetést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Áder János köztársasági elnöktől vehették át a Magyar Szent István-rend kitüntetését a nemzeti ünnepen.

A Szent István-rend hazánk legmagasabb kitüntetése, amelyet csak azok érdemelhetnek ki, akik "sokszorosan beteljesítették tehetségük ígéretét, akik a mérce fölé nőttek, és ezzel másoknak is új mértéket adtak" - fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette: "nemzetünk kiválóságai ők, akik világraszólót alkottak".

    A díjazottakról azt mondta, hogy ismerik a tehetséggel járó felelősség súlyát, és bármilyen messze jártak is, érezték, hogy Magyarországhoz, a magyar hazához tartoznak. Hozzáfűzte: munkájukkal, művészetükkel örömet szereznek, vigasztalnak és reményt nyújtanak, így lett tehetségük nemcsak magányos erény, hanem közösségi érték.

    Az államfő Marton Évát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekest méltatva azt mondta: "énekhangja hamar messzire hallatszott Budapestről", és a zeneirodalom legvágyottabb szerepei úgy illettek rá, mintha a zenetörténet nagyjai neki írták volna azokat. (Marton Éva "ünnepi" nyilatkozatát itt olvashatja).

    A köztársasági elnök Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költőt, nyelvészt, műfordítót méltatva kiemelte: úgy lett világpolgár, hogy közben "féltőn óvta hűségét az anyanyelvhez".

    Bár a nyelv határait kutatóként angolul feszegette és angolul tanított, örök szerelme maradt a verselés magyarul - mutatott rá. Úgy fogalmazott, Makkai Ádám "a feje tetejére állította a műfordítás öröknek hitt törvényszerűségét", hogy magyarról nem lehet jól fordítani idegen nyelvre.

    A csodaszarvas nyomában című, angolul és magyarul napvilágot látott antológia egyszerre kimagasló szellemi teljesítmény és hűségeskü a hazához – értékelt az államfő. (Makkai Ádám reagálását itt olvashatja.)

   A Magyar Szent István-rend a legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A kitüntetést 2013 óta augusztus 20-án adományozza a köztársasági elnök.

Hozzászólások