szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bahrein olaj- és gázügyi hatósága egy napon belül javította honlapján az Orbán Ráhel tavaly szeptemberi látogatásáról szóló hírt. A beszámoló rövidebb lett, és már nincs benne szó olajügyekről. A fotót meghagyták, de a címet javították, így abban már nem a magyar miniszterelnök felesége, hanem lánya szerepel.

Kedden a 444.hu fedezte fel a NOGA, vagyis a bahreini nemzeti olaj- és gázügyi hatóság honlapján a tavaly szeptember 12-i keltezésű, angol nyelvű beszámolót Orbán Ráhel látogatásáról. Egy fotót is mellékeltek: ezen Orbán Ráhel és férje mellett három úr látható még a képen, a leírás szerint Abdul Hussain bin Ali Mirza energiaügyi miniszter, Garamvölgyi Balázs, Magyarország bahreini konzulja, valamint Ahmed Ali Al Sharyan, az olaj- és gázügyi hatóság főtitkára.

A korábbi angol nyelvű leírás szerint az energiaügyi miniszter hivatalában fogadta „a Magyar Köztársaság miniszterelnökének feleségét, Orbán Ráhelt”. Az oldalon végig a magyar miniszterelnök feleségeként írtak Orbán Ráhelről, meg arról, hogy a magyar vendégek energetikai, konkrétan olaj- és gázügyekről tárgyaltak az ottani miniszterrel és arról, hogyan tudják szorosabbra fűzni a két ország a gazdasági együttműködés szálait.

A leírás valószínűleg hibás volt, a kép mégis felvetett egy sor kérdést. Például azt, milyen ügyben tárgyalt ott Orbán Ráhel és férje, és miből fizették az utat. Orbán Ráhel Orbán Viktor miniszterelnök elsőszülött lánya, de sem neki, sem a férjének nincs hivatalos állami tisztsége, közhivatala Magyarországon.

A fotókkal kapcsolatos kérdésre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csak annyit reagált: "Semmilyen állami felhatalmazásról nincs szó, ilyen látogatásról nekünk nincs is információnk, kérem, forduljanak az érintettekhez".

Orbán Ráhel még kedd este reagált, szintén röviden. "2015. szeptember 17-e és 20-a között Barhreinben voltunk férjemmel magánúton. Az utazás költségeit magunk álltuk. Minden más ezzel kapcsolatos állítás hazugság" – olvasható a közleményében.

A hvg.hu elérte az ügyben Garamvölgyi Balázst, a bahreini magyar tiszteletbeli konzuli ügynököt, aki szintén látható a manamai találkozóról készített fotót. Azt mondta, hogy udvariassági látogatást tett férjével Orbán Ráhel, és ő erről az egy alkalomról tud. Szerinte létezik az olajügyi hivatalnál is udvariassági látogatás, és állította: nem tudja, miről tárgyaltak Orbánék a bahreiniekkel. "Ez egy magánút volt" – tette hozzá, és Havasi Bertalanhoz hasonlóan ő is javasolta, hogy további információkért az érintettekhez forduljunk.

Új szöveg, régi fotó

Közben a bahreini olaj- és energiaügyi hatóság oldalán korrigálták az Orbán Ráhel látogatásáról szóló hír címét és szövegét, a dátum és a fotó a régi maradt.

A szöveg rövidebb lett, és kivették belőle az olajügyi vagy kereskedelmi megbeszélésről szóló részt. Már csak arról írnak, hogy Orbán Ráhel találkozott az energiaügyi miniszterrel, aki Bahreinről mesélt vendégeinek.

A szövegben és a címben is most már Orbán Viktor miniszterelnök lányának nevezik Ráhelt, nem pedig a feleségének, mint eddig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány vonat olcsóbb lesz a Balatonnál

Néhány vonat olcsóbb lesz a Balatonnál

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát

Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát