Tetszett a cikk?

12 éve nem volt ilyen: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel hosszabb interjút készített élőben a Hír Tv.

Mi értelme van kivonulni a parlamentből – szegezte az első kérdést Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek a Hír Tv műsorvezetője, majd szembesítette azzal, hogy a Fidesz szerint a kivonulással cserbenhagyják a választókat. Gyurcsány itt kihagyott egy ziccert: nem emlékeztetett arra, hogy az ő miniszterelnöksége idején a Fidesz is kivonult a parlamentből. Igaz, ők sokkal többen voltak.

A mandátumukat nem adják vissza a DK-s képviselők, a fizetésüket áldozzák fel csak. Azt mondta, ez figyelemfelhívás, szolidaritás az elmúlt időszak eseményei miatt. A riporter rákérdezett, hogy ki követelte tőlük a kivonulást, és az MSZP-nek is ki kell-e vonulnia, mire Gyurcsány arról beszélt, van egy határ. Az önkormányzati munkából nem vonulnak ki központi döntéssel, mert van, ahol jól működik a testület, ez a helyiekre van bízva.

"Ettől nem indul újra a Népszabadság, nem lesz nagyobb a sajtószabadság" – vetette oda a kérdező, majd többször megkérdezi Gyurcsányt, miért nem mentette meg a Népszabadságot, akár úgy, hogy megveszik a Szabad Sajtó Alapítvány által eladott 27 százalékot.

"Minek" – volt utóbbi felvetésre válasz. "De biztos van rá pénze" – reflektált a kérdező, mire Gyurcsány fejtegette, hogy sok embernek munkát adni felelősség, nem politikai hókuszpókusz, ő nem tud most erre koncentrálni. Kérdésre a DK elnöke elismerte, hogy az állami vállalatok szíve a kormánypárti sajtóhoz húz, így volt ez alattuk is, de a mostani kormány kiapasztja a sajtót. Odaszúrt egyet a Hír Tv-nek is: "maguknál sincs sok állami hirdetés, mióta középebbre mentek".

Reflexből letagadta viszont, hogy a Magyar Hírlap ellen 2009-ben nemcsak bojkottot hirdetett, hanem a hirdetést is leállíttatta. Pedig pont ezt tette. De szerinte a Népszabadság ügyét ezzel nem lehet összekeverni, "egy zászlóshajó tudatos tönkretétele nincs rendben". Szerinte állami pénzből tisztességes közmédiát kell csinálni. Aki meg akar, jöjjön be a médiapiacra, de a kormány ne diszkrimináljon és ne folytasson büntetőpolitikát.

Reméli, hogy Tölgyessynek nem lesz igaza abban, hogy a jelenlegi hatalom nem váltható le békés úton, azt a felvetést viszont, hogy a politikai elemző szerint most szinte lehetetlen a hatalomváltás, és az ellenzék is a rendszer része, Gyurcsány úgy ütötte le, hogy "kitűnő átkötés, épp ezért jöttünk ki a parlamentből, nem segítünk fenntartani a demokrácia látszatát".

Mi az oka, hogy a kormánnyal szemben nincs alternatíva, a balodlali pártok támogatottsága alacsony? – kapta meg a kérdést Gyurcsány, amire azzal érvelt, a Fidesz is állt 5 százalékon, és kétszer vesztett el választást. De szerinte a baloldal újra fog integrálódni. A rendszert pedig szerinte Tölgyessy véleményével ellentétben nem a civilek fogják leváltani. Arra is előállt magyarázattal, hogy miért van a népszerűségi listák végén: a kormányzása alatt elvesztett dolgok terhét cipeli, de látott ő már népszerű, de sikertelen politikust. "A politika nem a népszerűségről szól, hanem hogy van-e befolyásuk a lélekre. Ez a siker záloga." És szerinte a DK-nak van.

Arról viszont nem akart beszélni, mit szól a PM tárgyalásra hívó javaslatához, illetve mit gondol az előválasztásról. Ezeket majd a politikusokkal vitatja meg, "nem tévéstúdiókban fogjuk egymást szekálni".

Azt mondta, neki mindegy, hogy a jelölteket előválasztással vagy anélkül választják ki, a lényeg, hogy egységes vezetés, felállás és program legyen. Arról is beszélt, ő "ma még" nem tudja elképzelni az együttműködést Jobbikkal, illetve egy "fasisztoid eszméket hordozó párttal". Most "ma még"-ezett, májusban viszont azt mondta, "a Demokratikus Koalíció az egyetlen párt a magyar Országgyűlésben, amely semmilyen együttműködésre nem hajlandó a Jobbikkal".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”