szerző:
Zelki Benjámin

Az utasok számára észrevétlenül zajlott le a budapesti HÉV-vonalak átvétele, a zöld szerelvények immáron két hete a MÁV Zrt. leányvállalatához, a BHÉV-hez kerültek.

A MÁV zökkenőmentesen vette át a budapesti HÉV-vonalak üzemeltetését a fővárostól, hangzott el a BHÉV (Budapesti Helyiérdekű Vasút Zártkörűen működő Részvénytársaság) megalakulására szervezett sajtótájékoztatón. A kiválási folyamatból az utasok semmit nem vettek észre, de a dolgozók sem, hiszen mind az 1200 munkavállalót és a teljes eszközparkot átvették, mondta Dávid Ilona, a MÁV-csoport elnök-vezérigazgatója.

A tulajdonosi jogokat immáron két hete, az átadás óta a MÁV gyakorolja a BHÉV Zrt. felett, akiktől a szolgáltatást a magyar állam rendeli meg. Feldmann Márton, a BHÉV vezérigazgatója elmondta, közel 200 ezer utas utazik az öt HÉV-vonalon biztonságban, és ugyanezt a biztonságot szeretnék továbbra is garantálni, mondta Feldmann.

Azonban szeretnék fejleszteni a szolgáltatás színvonalát is, hiszen rendkívül koros vasúti járműveket kapott az újonnan alakult cég, a HÉV-szerelvények átlagosan 41 évesek. Noha csak 30 évre tervezték őket, a jó karbantartás és jó konstrukciójuknak hála jól bírják, de a tervezett élettartam 1,5-szerese felé haladva el kell gondolkodni a jövőképen, ráadásul a pálya is sokhelyütt fejlesztésre szorul, folytatta Feldmann. Most, hogy a MÁV-csoporthoz tartozik a nagyvasút mellett a HÉV-üzem is, lehetőségük van az elővárosi közlekedési fejlesztéseket összehangolni, a BHÉV számára új műszaki és technológiai szolgáltatások válnak elérhetővé, melyek lehetőséget biztosítanak a fejlesztésre. Az elővárosi közlekedés pedig a MÁV-csoport számára kiemelten fontos terület, a HÉV-üzem például is szolgálhat a társaság előtt a 99,6%-os menetrendszerűségével, hangzott el az eseményen.

A hvg.hu kérdésére, hogy sor kerül-e a HÉV és a nagyvasút közti átjárásra ott, ahol van erre lehetőség, pl. az egymás mellett haladó pesterzsébeti vasút- és HÉV vonal között, Feldmann azt mondta, rengeteg fejlesztés van napirenden, az olimpiai beruházás pl. érintheti a csepeli és ráckevei vonalat is, de az esztergomi vonal felújításakor is volt rá példa, hogy a HÉV-vonalon a vonatok a Margit hídig közlekedtek - döntés azonban még nincsen ilyesmiről - tette hozzá.

Lapunk másik kérdésére, hogy járműbeszerzésről van-e elképzelés a közeljövőben, Feldmann azt mondta, tervek erre is vannak, a jobb szolgáltatás elérésére törekednek, szeretnék megújítani a járműparkot és a pályát is, egyelőre csak a menetidő és a menetrendszerűség fenntartásához szükséges karbantartásokhoz van meg a forrásuk. 

Mint korábban már megírtuk, a HÉV-ek sorsa akár jobbra is fordulhat az átvétellel, hiszen a MÁV könnyebben kaphat uniós forrást fejlesztésekre, mint a főváros, a legutóbbi Brüsszelnek küldendő IKOP-projektlistán azonban nem szerepelt ilyesmi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt