szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz-tábort egyben tartja a Soros elleni kampány, de új szavazókat nem lehet megszólítani ezzel a stratégiával – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit az Index tette közzé.

A felmérésből az derült ki, hogy Soros György népszerűségi indexe százfokú skálán jelenleg 30 pont, ami csökkenést mutat, februárban még 36 pont volt. Míg februárban az emberek bő negyede, most jó harmada adta a legrosszabb osztályzatot Sorosnak az ötfokú skálán, kevesebben találják rokonszenvesnek is (négyest vagy ötöst most a válaszolók tíz százaléka adott), de 19 százaléknak nincs véleménye róla.

A leginkább a Fidesz-szavazók között romlott Soros megítélése, körükben a népszerűségi mutatója csak 13 pont, míg a jobbikosok között 31 pont, az MSZP-seknél 45, az LMP-sek között 52, a DK-sok között pedig 65. Azzal tehát, hogy Soros lett a kormányzati kommunikációban a főellenség, az ellenzéki szavazókat a jelek szerint nem sikerült megszólítani.

Soros népszerűségi mutatója azokban a csoportokban csökkent a leginkább, amelyek a menekültektől is nagyobb mértékben tartanak: ők a nők, az idősebbek és az alacsony iskolázottságúak, összességében azonban úgy tűnik, hogy a Sorossal kapcsolatos kampány a társadalom bő felére nincs hatással annyira, hogy tartalmi elemekkel tudja alátámasztani a véleményét, vagy egyáltalán kialakuljon valamilyen álláspontja.

A felmérésben egy nyitott kérdést is feltettek, amelynél a válaszolóknak a saját szavaikkal kellett elmondania, hogy mi a véleményük Soros György tevékenységéről. Februárban még csak az emberek 34 százaléka tudott vele kapcsolatban megfogalmazni véleményt, most már 47 százalék, a többiek azonban nem tudtak mit mondani.

A negatív véleményeket kinyilvánítók aránya az elmúlt fél évben 15-ről 30 százalékra emelkedett. A visszatérő témák között a neki tulajdonított negatív személyiségjegyek mellett viszonylag gyakori téma, hogy "gazdag üzletember", hogy "beleavatkozik a politikába, pedig nem kellene", és hogy "menekülteket hoz be". Sokaknak azonban pozitív róla a véleménye, és akik szerint el van túlozva a személye elleni kampány.

A felmérés szerint viszont az az üzenet átment a kormányzati kommunikációból, hogy valamiféle kapcsolat van Soros György és a migrációs válság között, a Soros-tervre vonatkozó kérdésre adott válaszok között ugyanis egyértelműen dominált a migráció és a menekültügy. A válaszolók bő negyede ezt említette a Soros-terv kapcsán, bár afelől nem volt konszenzus, hogy pontosan mik is Soros tervei ezügyben. Markáns véleményként fogalmazódott meg viszont az is, hogy Soros-terv nem is létezik, azt csak a kormány találta ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A magyarok csaknem fele nem is hisz a Soros-tervben

A fideszesek 16 százaléka szerint sem létezik ilyen, a társadalom többsége pedig rossz ötletnek tartja a nemzeti konzultációt is – derül ki a Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet kutatásából.

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak