Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Rövid és traumatikus volt néhány kurd fiatal magyarországi tartózkodása: balesetet szenvedett az őket szállító jármű, aminek következtében többen súlyosan megsérültek. És bár a magyar kórházban segítőkész önkéntesekre leltek, az idegenrendészet megkezdte a visszaszállításukat Romániába, amint szállítható állapotba kerültek. Arra hivatkoznak, hogy az érintettek nem kértek nemzetközi védelmet. A jogi kérdés lehet egyértelmű, de sokak szerint az eljárás embertelensége sem vitatható.

Október 20-án írtunk azokról a kurd migránsokról, akiknek kisbusza felborult Magyarországon. A balesetben egy ember meghalt, 18-an különböző mértékben megsérültek. A kurdokat több kórházban osztották szét, a kormányközeli lap, a Ripost több, hangulatkeltő cikket is közölt róluk. A hvg.hu utánajárt a dolgoknak, és úgy értesült, a migránsok nem voltak agresszívek vagy követelőzők, bár érthetően érzelmi sokk alá kerültek a halálos baleset következtében. A magyar állam viszont kifejezetten ridegnek bizonyult az ügy során.

©

Gipsszel a kézen a szabad ég alatt aludtak

Az elmúlt napokban igyekeztünk megtudni, hogy mi lett a Romániába visszatoloncolt kurdokkal, illetve mi lesz az Orosházán maradt egyetlen, legsúlyosabb sérüléseket szenvedett lánnyal. Informátorunk egy, a sérülteket lelkiismeretesen látogató és segítő önkéntes, aki cikkünkben a Gabriella álnevet kapja. Tőle tudjuk, hogy két balesetet szenvedett illegális határátlépő fiút kitoloncoltak Romániába (állítólag azt mondták nekik, hogy egy másik kórházba szállítják őket, ehelyett kitoloncolás várt rájuk). Egyikük, Karam csak 14 éves, tehát kiskorú, de ez nem zavarta magyar államot abban, hogy túladjon rajta.

Másikuk, Sami karján még gipsz volt, ám a varratait már kiszedték – neki is mennie kellett. Ők ilyen állapotban érkeztek Temesvárra, ahol a "dzsungelben" kellett tölteniük egy éjszakát a szabad ég alatt október közepén. Végül egy temesvári magyar református pap segítségével bejutottak a menekültszállásra, most ott vannak. Elsőre oda sem akarták beengedni őket, mert nem volt papírjuk (pontosabban volt, csak a magyar dokumentumot valahogy nem fogadták el). 

©

A két Romániába vitt fiúról a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéd munkatársa, a sérültek ügyében is eljáró Kovács Tímea azt mondja, hogy az ő állapotuk lehetővé tette a visszaszállítást. Ők úgy döntöttek, nem adnak be itt menedékkérelmet, így most a román menekültügyi infrastruktúra kihívásaival szembesülnek. Kovácsot arról értesítették, hogy nem kapnak rendes ellátást. A visszaszállítás azonban jogszerű volt, mivel a fiatalok nem tartották be a törvényeket, illegálisan lépték át a határt, mondja a Helsinki ügyvédje.

Az egyik lány sérültet, Nahidát is átvitték a határon a magyarok, neki csípősérülése van. Csak fekve lehetett volna szállítani, de az idegenrendészet máshogy gondolta: üljön csak. 'Szegénykém alig tudott lejutni az osztályról az autóig még bottal is (a botot sem vihette magával, mert az a kórházé)", írja Gabriella. Az utazás annyira szétrázta a kurd lányt, hogy Romániában a kórházban újra meg kellett műteni, erre Sami üzenetéből lehet következtetni: "Nahida in hospital Romania. Doctor opened Nahida's hip. Five week in bed." Azaz Nahida kórházban van Romániában, a doktor megnyitotta a csípőjét, öt hetet ágyban kell feküdnie. A lány nem tud angolul, ezért vele nehéz a kommunikáció. Kovács Tímea viszont arról nem hallott, hogy Nahidát újra meg kellett műteni, szerinte, ha a magyar orvosok a legjobb lelkiismeretük és szakmai normáik szerint rámondták, hogy szállítható állapotban van, akkor az úgy is volt. 

Ők tehát nem adták be a menedékkérelmet, maguknak is köszönhetik, hogy visszatoloncolják őket Romániába, lehet mondani. Igen, de amennyiben beadják, mehetnek – sérülten – a tranzitzónába, ahol akár hónapokat is várhatnak tétlenül a menedékkérelmük elbírálására. A tranzitzónában nehézkes az orvoshoz jutás, van, akit bilincsben visznek orvosi kezelésre – a szabályozás és a jelenlegi helyzet nem nevezhető emberségesnek, amire például az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is felhívta a figyelmet.

Magyarul tanul az integrálhatatlan muszlim

Idi viszont még tényleg nincs szállítható állapotban, neki a keresztcsontja mellett combnyaktörése is van – állapota javul, most már járni tanul. Őt október 20-án átrakták az orosházi krónikus osztályra, Gabriella ott látogatja. Neki még hat hétig kórházban kell lennie, már ha az idegenrendészet elfogadja az orvosi szakvéleményt.

Elvileg zajlik már egy családegyesítési folyamat a németországi rokonokkal, de kérdés, amire az megvalósul, Idi itt lesz-e még, vagy már Romániában valahol. "Idi sokat mosolyog, itt az 'elfekvőn' a nénik egészen odavannak tőle, hogy milyen aranyos kislány. A szobatársainak a látogatói hozzá is odamennek beszélgetni. Valamelyik nap az egyik néni unokái palacsintát is hoztak." A lány magyarul tanul, mert az ápolónők angolja nem erős, és meg akarja értetni magát. Ha két héten belül elszállítják, akkor elképzelhető, hogy olyan helyre kerül, hogy nem tudják megoldani a rendes ápolását.

Kovács szerint Idi helyzete különleges, elmúlt 18 éves, ezért nem nyújthatna be családegyesítési kérelmet a németországi rokonokhoz, de a baleset miatt nem tudja ellátni magát, segítségre van szüksége. Neki még négy hétig kórházban kell maradnia. Rá is és a többiekre a román állammal élő visszafogadási egyezmény érvényes, azaz Romániába visszaküldhető, mivel illegálisan lépte át a határt. Menedékkérelmet elvileg nem adhat be, hiszen azt csak a tranzitzónában lehet megtenni, ahová naponta 5-5 ember léphet be, oda viszont eljutni a testi épsége kockáztatása nélkül nem tud. A kör bezárult.

Menekültek a temesvári bevásárlóközpont mögötti területen 2017 szeptemberében.
©

Ő még nem nyilatkozott, beadja-e a menedékkérelmet, ha nem, akkor, mivel Romániában regisztrálták, akár a dublini eljárás keretében is visszavihető lenne. Bonyolítja a helyzetet a kurd kérdés: a függetlenségét kinyilatkoztató Kurdisztánba az év végéig nem lehet visszaküldeni senkit, nem fogadnak az iraki kurd városok repülőgépeket. Idi tehát védelemre jogosult, de facto menekült, és ha Németországban a rokonai megkapták a nemzetközi védelmet, logikus lenne, ha ő is velük lehetne, szintén menekült-oltalmazotti státuszt kapva.

Túlélni a magyar egészségügyet

Mi a helyzet a máshol ápolt sérültekkel? Kovács kapcsolatban volt a szegedi kórházban ápoltakkal, ők elégedettek voltak az ellátással, egy kis kommunikációs zavar volt csupán, egy házaspár két, azonos folyosón lévő tagja még 10 nap után is csak telefonon tudott egymással érintkezni, de ez megoldódott. Három kiskorú ápolt is volt, az egyik édesanyja halt meg a balesetben. Velük az állam Kovács szerint maximálisan odafigyelve foglalkozott, ketten Fótra kerültek, próbálják összehozni őket Ausztriában élő rokonaikkal. Egy lány pedig még kórházban van, nagybátyja látogatja rendszeresen, az ő ügyében is intézkednek a hatóságok, hogy a családegyesítés megtörténhessen.

Szegedről az egyik sérültet úgy küldték vissza, hogy mankóval tudott járni, Romániában kapott egy kerekesszéket, róla képet is kaptunk. 

©

Makón is van egy sérült, és ő sajnos súlyosan sérült: több helyen eltört a csigolyája. Neki még hosszú hetekig feküdnie kell, az is kérdés, a menedékügyi eljárás, mikor indulhat el. A fiatalembernek ráadásul nem jut egy olyan önkéntes segítő, mint amilyen Idinek megadatott, az ő helyzete ezért nem könnyű, ráadásul ő csak kurd nyelven beszél. Próbálják támogatni, jellemzi a helyzetet a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje. 

A balesetet szenvedett 19 utasból Orosházán, Makón és Szegeden van még egy-egy súlyos sérült, utóbbinál gyerekei is ott vannak, a nagykorút bármikor visszaküldhetik Romániába. Egy ikerpár és egy kiskorú lány Fóton van, a többieket pedig visszaküldték Romániába. Kérdéseinkkel megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is november 3-án: miért kellett ilyen gyorsan visszaküldeni a sérülteket Romániában, illetve a tranzitzónában van-e lehetőség a rendszeres és megfelelő orvosi ellátásra, ha valaki beadja a menedékkérelmet – nem kaptunk reakciót.   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja