szerző:
Domány András

Jogosan ítéltek el rágalmazásért egy jelöltet, aki mindenféle bűncselekménnyel vádolta meg ellenfelét, holott ez nem volt igaz.

Nem volt alkotmányellenes, hogy egy korábbi polgármesterjelöltet rágalmazásért elítéltek – mondta ki az Alkotmánybíróság. Az illető jelölt még 2010-ben egy kampányfüzetben lopással és más, konkrétan részletezett bűncselekményekkel vádolta meg ellenfelét, a hivatalban lévő polgármestert. Amikor azonban ez utóbbi beperelte őt, és a bíróság elrendelte a valóságbizonyítást, akkor nem tudta bizonyítani, hogy állításai igazak voltak. 

Az érintett azért fordult az alkotmánybírákhoz, mert szerinte a büntetéssel megsértették a véleménynyilvánítási szabadságát, és szerinte azért sem ítélhették volna el, mert akkori tudása szerint igaznak tartotta, amit leírt a vetélytársról.

Az Ab most viszont kimondta: továbbra is igaz, hogy a közszereplőknek többet kell eltűrniük, mint másoknak, de ez nem korlátlan. Továbbá aki jelöltként indul egy választáson, az ezáltal maga is közszereplővé válik. Azt viszont a bíróság joga eldönteni, hogy egy kijelentést véleménynek vagy tényállításnak tart, és ez utóbbi esetben jogosan követeli meg a vádlottól, hogy bizonyítsa, amit állított.

Ráadásul az adott esetben kiderült, hogy a jelölt tudatosan hazudott ellenfeléről, mert jelen volt olyan fórumokon, ahol tisztázódott, hogy a vádak nem igazak. Ezért az Ab elutasította az alkotmányossági panaszt, az elítélés érvényes marad.

Hasonlóan járt az a polgár is, aki települése polgármesterét és jegyzőjét több levélben törvénytiprónak, hazudozó aljas hitvány embernek nevezte, és emiatt becsületsértésért elítélték. A bírák szerint ugyanis „a közügyek megvitatása során kifejtett vélemény határa az emberi méltóság korlátozhatatlan magjának sérelme, az emberi státusz nyilvánvaló és súlyos becsmérlése”.

Az Ab sokadszor hangsúlyozta: a testület nem további fellebbezési fórum, ahová a helytelennek tartott ítéletekkel szemben lehet fordulni, hanem kizárólag az alaptörvénybe ütközést vizsgálja. Nem feladata azt elbírálni, hogy az adott esetben a bíróság helyesen ítélte-e meg a vádlott kijelentéseit, tehát azok tényleg túlmentek-e a véleményszabadság jegyében megengedhető határon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Így vezényelte egy kisfiú a Fesztiválzenekart (fotók)

Így vezényelte egy kisfiú a Fesztiválzenekart (fotók)

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

Fotók jöttek a kispesti balesetről, egy nőt gázoltak halálra

Fotók jöttek a kispesti balesetről, egy nőt gázoltak halálra