Tetszett a cikk?

Orbán Viktor harmadik miniszterelnöki ciklusát nem a migránsválság, nem Soros György határozta meg, hanem a Simicska Lajossal folytatott háború. A küzdelem már a kormányalakítással elkezdődött, amelyből kihagyták a milliárdos emberét. Majd a simicskátlanítás eljutott az állam minden szintjére. Három éve a drámának már a nyilvánosság is részese: ekkor szidalmazta volt barátját és mentoráltját a milliárdos. Két hónap van hátra a ciklusból, és nagy kérdés, kettejük háborújában van-e még drámai végkifejlet?

"És akkor itt closing" – Simicska Lajos emlékei szerint búcsútalálkozójukon ezek voltak utolsó szavai Orbán Viktorhoz. Hogy melyek voltak "első" szavai a köztük kitört háborúban, azt mindannyian tudjuk. Épp három évvel ezelőtt, 2015 február 6-án tudtatta a Fidesz és elnökének felemelkedését az árnyékból lehetővé tevő milliárdos, hogy

"Orbán egy geci."

Ezt a dátumot emlegetik azóta G-napként. Simicska csak később mondta el saját változatát a magyar politikában földrengést hozó összeveszésről. Állítása szerint egykori barátjával és szövetségesével 2014 tavaszán, az újabb kétharmaddal megnyert választás után egy héttel beszélt utoljára. Közlése szerint az utolsó csepp a pohárban számára az volt, amikor Orbán közölte, majd a Roszatom veszi meg neki az RTL-t.

Ez a hazaárulás kategória, amiben ő nem vesz részt

– mondta saját értelmezéséről Simicska Lajos még tavaly áprilisban, majd egy fél évvel későbbi interjúban tovább részletezte: kettőjük szövetsége megbomlott, amikor úgy érezte, hogy Orbán véglegesen elárulta azokat az értékeket és célokat, amiket kitűztek maguk elé. Szövetkeztek egy rendszerváltásra, egy másik, egy demokratikus világra. Simicska úgy látja, hogy Orbán most lebontja a demokráciát. Az, ami most van, annak köze nincs az eredeti célokhoz, a demokráciához, a más világhoz, amit valaha megálmodtak.

"Despotikus diktatúrát épít ki"

– mondta Simicska, ezen túl maffiaállamot (ezzel össze is ér Orbán első pénzügyi támogatójának, Soros Györgynek, valamint volt pénztárosának az ítélete). Az Orbánnal az egyetemen összebarátkozó, kapcsolatuk elején bátyként tekintett Simicska nem tagadta: abban, hogy a NER ilyen formában felépülhetett, neki is szerepe, felelőssége volt. Azt azonban finoman szólva sem hangsúlyozza túl, hogy Orbán oroszbarátsága korántsem 2014-ben kezdődött, és a demokrácia/jogállam lebontása is gőzerővel elindult a 2010-ben megnyert választás után, amely éveknek Simicska nem pusztán haszonélvezője volt a rendszernek, de Orbán mellett a másik legbefolyásosabb döntéshozója.

Csak a szakítás után jött rá, hogy "tolvajokkal és hazaárulókkal" van dolga.

Minden napra egymilliárd forint

Mindenki emlékszik rá, de mégis álljon itt az évfordulón: a 2010-es kétharmados győzelmet követően Simicska Lajos cégei voltak azok, amelyek minden tenderen nyertek, és eldönthették, ki rúghat még labdára az állami megbízások körül. A rendszer szimbóluma a Közgép volt, amelyről egyébként egy fideszes törvénymódosítás után bizonyosodott be (akaratlanul), hogy tényleges tulajdonosa maga Simicska Lajos.

A Budapesti Korrupciókutató Központ (angol neve rövidítve: CRCB) adatbázisa 276 esetben említi közbeszerzési tendernyertesek között a Közgépet. A csúcs év 2013 volt, az uniós nagyprojektek felpörgetéséből a cég egyedül vagy konzorciumban 365 milliárd forintnyi megbízást nyert el, összesen (2007–2015 között) pedig 650 milliárdot. 2010 és 2015 között a tulajdonosok 28 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.

A nyílt háború kitörése óta a Közgép nem rúg labdába, a Közbeszerzési Értesítőben rákeresve 2015 után csak szerződésmódosítást találni, az M4-es autópályaépítést is elvették a cégtől, igaz, ezért kapott 45 milliárdos bánatpénzt.

©

De Simicska plakátcégei is igen kedvező helyzetben voltak a szakításig: ahol tavaly az virított, hogy Orbán, Mészáros, Rogán és Habony lop, korábban kormányzati hirdetésekkel lehetett találkozni.

A Mérték Médiakutató elemzése szerint a Publimont 2014-ben és 2015-ben az állami hirdetéseknek köszönhette brutális, 40 százalékos árbevétel-arányos eredményét – bár mivel a piac kétszereplős, állami bevételek nélkül is nyereséget produkált volna –, a Simicskához köthető médiatermékek csúcsidőben az állami hirdetések 60-80 százalékát is megkapták. Viszont az is kiderült, ezek a cégek állami hirdetések nélkül financiálisan életképtelenek. Mutatjuk a háború előtti és utáni állapotot – a közbeszerzések kifutása miatt kellett egy kis idő a lecsapódásnak (a fülekre kattintva tudja megnézni az egyes cégek helyzetét):

Lajos, aki nem oligarcha (még)

A Transparency International már egy 2012-es tanulmányban kimondta, hogy a jogszabály-előkészítés annyira átláthatatlan, az üzleti és politikai összefonódás annyira erős, hogy kialakult a korrupció magasabb rendű formája: a kormányzás hétköznapjai olyan üzemmódra álltak át, hogy bizonyos üzleti körök érdekeit szolgálják: befolyásos érdekcsoportok rabul ejtették és irányítják a magyar államot. Karácsony Gergely akkor még LMP-s politikus tette fel a kérdést a Parlamentben 2012 márciusában:

"Önök szerint csak Simicska Lajos és Nyerges Zsolt volt kollégái képesek dönteni a fejlesztési pénzekről? Csak Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégei képesek Magyarországon utakat felújítani, csatornát fektetni, napenergiát hasznosítani?"

Az év májusában a miniszterelnöknek feltett kérdésben oligarcházta Simicska Lajost, mire Orbán azt mondta, a NER-ben nincsenek oligarchák. Azóta sokat változott a hangnem:

"Messzire jut a magyar parlament akkor, ha arra fordítja az idejét, hogy az önök gazdája ide beküldött, whiskyszagú kérdéseivel foglalkozik"

– válaszolta Orbán Vona Gábor Jobbik-elnök egyik kérdésére a parlamentben 2017 áprilisában, mikor a Jobbikot a Fidesz már Simicska "csicskapártjának nevezte", amit korábbi magára nem tartott érvényesnek, mondván, a mindig Fidesz szuverén párt volt.

Az összeveszés előjelei

Kettőjük konfliktusa majd háborúja lassan bontakozott ki a nyilvánosság előtt: a nagyon beavatottak már 2014 nyarán suttogták, hogy Orbán és Simicska összeveszett, de akkor ez inkább tűnt átverésnek, mint komolyan vehető történetnek. Az orbáni logikába mindenesetre tökéletesen passzolt: ellenségre szükség van, egy baráttal leszámolni mégiscsak más szint.

Mindenesetre Orbán nem csak elszenvedője, alakítója is volt a történetnek: az akkoriban megjelent cikkek szerint a miniszterelnök vissza akarta nyesni a gyakorlatilag kiskirállyá nőtt Simicska hatalmát, ami utóbbinak nem volt ínyére. Orbán lecserélte Simicska emberét, Németh Lászlónét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium éléről, ami újabb sorcserét eredményezett fontos állami vállalatok élén, szintén Simicskához köthető embereket érintve. A 2014-es reklámadó is érintette már Simicska médiabirodalmát, igaz, az igazából még az RTL Klub büntetésére volt kihegyezve (ezt a változatot később Brüsszel állította meg).

©

Akkor még nem szólalt meg, de érzékelhető volt, hogy itt változás lesz: a médiát teljes mértékben kerülő Simicska Lajos a sárvári lovascentrum avatásán vonult fel kedélyesen mosolyogva teljes stábjával – Némethnétől Liszkay Gábor főszerkesztőig –, a képeket pedig a hozzá tartozó Magyar Nemzet közölte.

Bár egyre többen beszéltek az Orbán–Simicska-háborúról, G. Fodor Gábor például 2014 szeptemberében már veszélyes oligarchákról értekezett, 2014 októberében – az önkormányzati választások előtt nem sokkal – Németh Lászlóné államtitkár a 444.hu-nak adott interjúban az Orbán–Simicska-konfliktusról még mindig azt mondta, ez kettőjük magánügye, és amúgy is, el van túlozva. Azért az önmagában már nem okozott meglepetést, hogy egy ideig úgy volt, a Veszprémbe költöző Simicska Lajos elindul az időközi országgyűlési választáson, az uniós biztossá vált Navracsics Tibor megüresedett helyéért. Végül ezt nem tette meg.

Kettőjük konfliktusát idővel Orbán is elismerte, de azt mondta, annak oka a földtörvény (Simicska cégeinek földbérleti szerződéseit nem újították meg 14 őszén) és a reklámadó.

A robbanás

Orbán változatából is hiányzik a történet valódi leírása, de az általa felhozott indokok a jelek szerint szerepet játszottak a szakításban. A módosított reklámadó miatt szólalt meg hosszú évek után először Simicska Lajos: az unió által kikényszerített, RTL-nek kedvező, cserébe mindenki másra terhet rakó elképzelés Simicska szerint totális médiaháborúhoz vezet. Simicska ráadásul ezt 2015 februárjában nem saját lapjában üzente meg, hanem a baloldali Népszavában üzente meg.

Az Origónak adott interjúban továbbment: azt fejtegette, a reklámadó nem a pénzről szól, Orbán a kritikus hangokat akarja elhallgattatni, ami az ő elvei ellen való. Megüzente, ő nem hátrál meg, meglátják, ki bírja tovább. Állítólag ekkor azt kérte Simicska a médiaérdekeltségeitől, Orbánt és családját személyében is támadják. Simicska ezt tagadja. Február 6-án és a rákövetkező pár napban mégis tömegesen mondtak fel a hozzá köthető médiumok vezetői, emberei, mondván, hogy ilyen cikkek közlésére nem hajlandóak. A felmondásokat azonban önmagában is mozgathatta a kormány ígérete, hogy a hozzá lojális emberekkel új, biztos jövőt kínáló médiabirodalmat épít.

Ekkor szakadt el a cérna az indulatait kontrollálni nem tudó Simicskánál, és teleharsogta a médiát: "Orbán egy geci", ő pedig kirúg minden orbánistát. Szerinte egyetlen oka lehet a médiabirodalmában történt viharnak, ez pedig, hogy Orbánék vették rá a lapok vezetését a felmondásra, de majd kinevezi saját embereit, akiket nem lehet megfélemlíteni. Itt jött a következő elhíresült mondása: hétvégén nem ér rá nyilatkozni, mert szánkózni megy. A Hír TV egyik műsorának, a Célpontnak a stábja emelte a kabarétréfa színvonalára az évek alatt épített birodalom látványos belharcát, amikor lelépésükhöz négyszavas videót csatoltak:

Orbán nem geci, viszlát!

(Érdemes megnézni a közelmúlt videóit, ha a politikai hűség képlékeny mivolta érdekli az embert. A bejátszás elején emlegetett Szikszai Péter volt a Mészáros-féle ECHO TV alapítója, igaz, azóta onnan is távozni kényszerült.)

A totális háború

Mint egy korábbi, Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc térnyerését összevető cikkünkben megírtuk, a G-nap után két hónappal leállították a korábban túlárazottnak ítélt M4 autópálya-beruházást, júniusban pedig három évre kizárták a Közgépet a közbeszerzésekből (a "meccs" intenzitását jól jelzi, hogy egyedül az M4 leállításáért 45 milliárd forint fájdalompénzt volt kénytelen fizetni az állam). A kizárást egy évvel később a bíróság megsemmisítette, a társaság azonban tulajdonosával együtt kikerült a pixisből, esélytelennek számít.

Nem csak a Közgép ellen indítottak háborút: a főváros 2015 végén egyoldalúan szerződést bontott a Mahirral, majd rohamtempóban elkezdték elbontani a cég hirdetőoszlopait. A bíróság végül a Mahirnak adott igazat, ez a front Orbán szempontjából elbukott. Sikeresebb volt a szintén Simicska érdekkörébe tartozó ingyenes napilap, a Metropol kinyírása: ehhez annyi kellett, hogy a BKV nem hosszabbította meg a szerződést, amely lehetővé tette a terjesztést a közlekedési cég megállóiban.

Így járt a Class FM is, amelynek nem hosszabbították meg a sugárzási engedélyét – más kérdés, hogy az elnémítás idején már nem Simicska volt a tulaj, akkor viszont ő, amikor hasonló vihart kavarva 2009-ben a Danubius frekvenciáját kapta meg a rádióadó.

©

A médiáját amúgy is "szívatják", interjút fideszes politikusok nem, vagy csak véletlenül adnak. A TV2-t Andy Vajna elhappolta az orra elől, az Indexet viszont nem sikerült a NER szárnyai alá rángatni. Igaz, Simicska befolyása is csak áttételes a portált üzemeltető társaságra.

Milyen Simicska?! Ja, a jobbikos?

Ahogy a nyilatkozataival próbálja Simicska Lajos zárójelbe tenni a Fideszhez fűződő viszonyát, és nyíltan beszél a Jobbik támogatásáról, úgy a fideszesek is egyre intenzívebben tagadják meg egykori hatalmasságukat: van, aki egyenesen azt mondja, a Fidesznek semmi köze sem volt Simicskához. Az oligarcházás mellett a Jobbik uraként emlegetik – aki a legújabban terjesztett valóságértelmezés szerint "megvásárolta" az LMP-t is –, rendre felemlegetik a whiskey-hez fűződő viszonyát, ahogy a kormányhű lapok mániás depresszióját is tudni vélik. Elképzelhető, hogy tényleg tartanak attól, Simicska Lajos atombombát dob le a választás előtt Orbánra terhelő dokumentumok nyilvánosságra hozásával, bár ezt az érintett maga azzal hárította el: "öngyilkosnak tart engem?".

©

Bár azért a jobbikos plakátháborúban kiszivárgott, a Fidesz is kedvezményesen jutott annak idején felülethez. A Fidesz szerint ez persze nem igaz. Vannak persze szórakoztató fordulatok is, mikor kiderül, a Kubatov-lista nem elég friss, és Dr. Simicska Lajostól is pénzt kér Orbán Viktor a Soros elleni küzdelem támogatására. Simicska a Jobbik győzelmére számít, kérdés, mit tesz meg érte.

Mindenesetre tény, akárhogy is tagadja el Simicskát a Fidesz, az általa gondosan kitalált rendszert csak továbbviszi – vagyis azt a 13 éves modellt, hogy csúszópénzek helyett vásároljanak fel és lássanak el állami, önkormányzati megrendelésekkel nyereséges cégeket. Ennek most leginkább Orbán Viktor földije és barátja, Mészáros Lőrinc örülhet. Igaz, ő már aligha kap a pénz mellé bármilyen hatalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága