szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, a választásig a Fidesz akár húszezreseket is tömködhet a választópolgárok zsebébe, az ÁSZ akkor sem fogja máskor, mint 2018 második felében vizsgálni a gazdálkodását.

2017-es listaárakon vásárolt a Fidesz plakáthelyeket 2018-ban a JCDecaux-tól, ami felveti annak a gyanúját, hogy a párt megszegte a saját maga által megalkotott plakáttörvényt. A Jobbiknak ez súlyos százmilliókba került – igaz, a pénzt nem emelte le a NAV a párt számlájáról eddig.

Megkerestük az ÁSZ-t, hogy a Jobbikhoz hasonlóan ellenőrzi-e a Fideszt, elvégre a lényeges dokumentumok hozzáférhetőek.

Nos, a közpénzek felelősségteljes elköltését és a törvények betartását ellenőrző ÁSZ azt közölte kérdésünkre, hogy nem változik az ellenőrzés ütemezése: a párt 2017. évi pénzügyi kimutatásának nyilvánosságra hozatala, 2018. május 31. után, a második félévben, azaz a választások után várható csak, hogy a Fideszt ellenőrizze az ÁSZ.

Az ÁSZ felhasználja a beérkezett jelzéseket a vizsgálata során – tehát az Együtt feljelentése mellett beadott kockázatjelentést is.

Az ÁSZ fontosnak tartja leszögezni, hogy nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel, és a vizsgálatait a programja szerint, utólagosan végzi. "Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső jelzéseket, és ezen kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései tervezése során felhasználja."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!