szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, a választásig a Fidesz akár húszezreseket is tömködhet a választópolgárok zsebébe, az ÁSZ akkor sem fogja máskor, mint 2018 második felében vizsgálni a gazdálkodását.

2017-es listaárakon vásárolt a Fidesz plakáthelyeket 2018-ban a JCDecaux-tól, ami felveti annak a gyanúját, hogy a párt megszegte a saját maga által megalkotott plakáttörvényt. A Jobbiknak ez súlyos százmilliókba került – igaz, a pénzt nem emelte le a NAV a párt számlájáról eddig.

Megkerestük az ÁSZ-t, hogy a Jobbikhoz hasonlóan ellenőrzi-e a Fideszt, elvégre a lényeges dokumentumok hozzáférhetőek.

Nos, a közpénzek felelősségteljes elköltését és a törvények betartását ellenőrző ÁSZ azt közölte kérdésünkre, hogy nem változik az ellenőrzés ütemezése: a párt 2017. évi pénzügyi kimutatásának nyilvánosságra hozatala, 2018. május 31. után, a második félévben, azaz a választások után várható csak, hogy a Fideszt ellenőrizze az ÁSZ.

Az ÁSZ felhasználja a beérkezett jelzéseket a vizsgálata során – tehát az Együtt feljelentése mellett beadott kockázatjelentést is.

Az ÁSZ fontosnak tartja leszögezni, hogy nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel, és a vizsgálatait a programja szerint, utólagosan végzi. "Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső jelzéseket, és ezen kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései tervezése során felhasználja."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!