szerző:
hvg.hu

Nincs illiberális demokrácia, a Sargentini-jelentés nem elfogult - ilyen és ezeknek ellentmondó vélemények hangoztak el az EP LIBE bizottságában, amely nyílt vitát folytatott a Magyarországról szóló Sargentini-jelentésről. Szijjártó Péter koncepciós pert és teljes hazugságot emlegetett a jelentéssel szemben. De Gál Kinga Fidesz-képviselő is emelt hangon szólalt fel, valamint Morvai Krisztina is. Szijjártót pedig rendreutasította Moraes LIBE-elnök a tiszteletlen hangnem miatt.

Nincs illiberális demokrácia, hangzott el a LIBE bizottsági ülésén, ahol a magyar helyzetről készült Sargentini-jelentést ismertették, a liberális elvek nélkül kiürül a demokrácia fogalma. Mit tehet meg a demokratikus legitimációval rendelkező hatalom, ez az egyik kérdés - a demokrácia mindig a kisebbségek védelmét is jelenti. "Nem politikai ítéletet akarunk mondani a magyar folyamatokról, ezt a magyar népnek kell megtennie."

Az egyik hozzászóló azt nem értette, miért emelik ki a romaproblémát Magyarországgal kapcsolatban és más országokkal nem. A Gyurcsány-időszakban ugyanúgy fennálltak ezek a problémák, akkor az EU-t nem érdekelték ezek, hogy is van ez? A liberális frakció is elmondja véleményét, nem a magyar nép ellen indul eljárás, hanem az összes EU-s állampolgár alapjogairól van szó. A liberálisok szerint is emberi jogi jogsértések és egyéb szabálytalanságok történtek Magyarországon. Külön kell foglalkozni az álhírekkel, ezeket el kéne kerülni.

A GUE/NGL frakció (baloldali zöldek) is felszólaltak, "első alkalommal vitázunk ilyen jelentésről", el kell kerülni a politikai feszültségeket, minden egyoldalúságot. Judith Sargentini jelentésíró az Európai Bíróság ítéleteire alapozott, pártatlanul járt el. Nem utal az OLAF-ra a jelentés a korrupciós részben, pedig a hivatal sok visszaélésgyanús ügyet feltárt, a labda a magyar ügyészségi térfélen pattog - Magyarország nem csatlakozott az európai közös ügyészséghez. Sorosozás: a civil szervezetek nem fellebbezhetnek a civiltörvény ellen sehova, emeli ki a vezérszónok. Magyarország számos EU-s kötelezettségét nem teljesíti, de hozzáfér a forrásokhoz, az előnyökhöz kötelezettségek is társulnak, hívja fel a figyelemet.

Szijjártó Péter külügyminiszter reagál az eddig elhangzottakra.

©

Szijjártó megköszönte angolul, hogy meghívták és beszélhet. Majd magyarra váltva elmondta: Számos külső szereplő próbált beleszólni a választás kimenetelébe, Brüsszelből is, az ellenzéket segítették. A Fidesz fölényesen nyert, elmondták a magyar emberek, "akiket nem tudom, mitől akarják önök megvédeni", mit akarnak. De önöket bántja ez az eredmény, mondja a bizottsági tagoknak.

Viszont a magyarok szerepelnek a választási névjegyzékben, önök pedig nem.

A magyar ellenzék bevándorláspárti, és az emberek nem őket választották. A kormény nem fogadja el, hogy a multikulturális állam érétkesebb lenne, mint a homogén, Magyarország magyar ország marad.

A jelentés minősített hazugsággyűjtemény, koncepciós eljárás kelléke is lehetne. 

Ezeket a szavait nagy felzúdulás fogadja.

Az sem igaz, hogy nincs médiaszabadság. A civileket sem nyomják el, csak azok panaszkodnak, amelyek politizálni akarnak.

Miért titkolóznak most, a civiltörvény miatt?   

Miért nem akarják elárulni, hogy honnan kapják a forrásaikat, kérdezi Szijjártó, miközben ezek az adatok mindig is nyilvánosak voltak, tehetjük hozzá.

Az antiszemitizmus vádja pedig teljes hazugság, Szijjártó ezt is visszautasítja, felújítjuk a zsinagógákat, megrendezzük a Maccabi Játékokat, és büntetjük a holokauszttagadást.

Az EU hiába próbálja a bevándorláspárti Soros-tervet végrehajtani, nem fog sikerülni, zárja beszédét Szijjártó.

Következtek ezután a reakciók, először a DK-s Niedermüller Péter következett, de Morvai Krisztina is megszólalt.

A jobb szélen Niedermüller Péter
©

Niedermüller figyelmeztette Szijjártót, hogy a jelentés nem szólt a választásról. A médiaszabadság helyzetét a legutóbbi Riporterek Határok Nélkül jelentés a 76. helyre sorolta, a korrupciós index is nő. A demokrácia nem arról szól, hogy a politikai ellenfél ellenség, a másként gondolkodókat nem szabad fenyegetni - erről szól ez a jelentés, nem másról.

A sorosozás és civilezés csak ürügy az elnyomás koncentrációjáról, a kormányzati médiakoncentráció pedig szintén véleménydiktatúrát épít, hangzott el egy másik reakcióban. Autoriter rezsim működik ma Magyarországon.  A lengyel felszólaló felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia nem csak arról szól, hogy megnyerjük a választásokat.

A sorosozás egyszerűen antiszemita retorika, mondta Heinz Becker a Fidesszel közös néppárti LIBE-tag, sok magyar és külföldi zsidót is nagyon zavar.  

Szijjártó nem vitázik, hanem propagandát nyom és tisztelet nélkül beszél itt a LIBE-ben, ez riasztó, érkezett a következő reakció.

Gál Kinga fideszes EP-tag is felháborodottan reagált, a jelentés hazugságokal van tele, elnézéskérést követel a jelentésben foglaltak miatt is, és a bizottsági tagok hozzászólásai miatt,

mintha egy közép-afrikai Bantusztánról lenne szó, nem egy uniós tagállamról.

Visszautasította az antiszemitizmus vádját, ez egy koncepciós per része, "önök már eldöntötték, mi lesz a sorsunk".

Hogyan képviselik Önök azokat, akik nem magukra szavaztak és az utcára vonultak az elmúlt napokban? jött a kérdés a következő reagálótól. A Fidesz propagandagépezete a kormányt és a Fideszt fogja áldozatként láttatni, az EU-t pedig agresszorként. Pedig meg kéne vizsgálni a magyar kormányzat mögötti forrásokat is, mennyi Putyin-pénz van ott? Illiberális demokrácia nincs, az autokrácia. Ha felfele megy a lift, legyünk udvariasak, mert a lift lefele is menni fog.

Járóka Lívia szintén fideszes EP-képviselő arról beszélt, hogy a jelentésben paramilitáris romaellenes atrocitásokról van szó, ez a Gyurcsány-kormány idején történt, nem az Orbán-kormány idején (ebben tévedett, mert a gyöngyöspatai incidens 2011-ben történt, már az Orbán-érában.) Tagadja a szegregáció vádját is. Járókát figyelemztetik az időtúllépés miatt.

©

Közösen kell vállalni az EU-s értékeket, nem egy zéró összegű játszmáról van szó, hívta fel a figyelmet egy józanabb bizottsági tag a tárgyilagosabb hozzáállás jelentőségéről. A sorosozás persze hazugság, a 7-es cikkely alapján az eéjárás meg fog indulni, és forrásoktól esik el Magyarország és Lengyelország is. Ezért el kéne még egyszer olvasni a jelentést, higgadtan, és nem a magyarok elleni támadásként kéne azt értelmezni.

Két nem LIBE-s képviselő is megszólalhatott.

Morvai Krisztina megköszönte az EU-nak, hogy bármerre jár az ember, jó érzés magyarnak lenni, mert kiállunk a tömeges migráció ellen, és amerre jár, megköszönik neki mindezt. Miért támadja az EU azt a két országot, amely olyan népszerű? Az EP nem tükrözi a valós európai tárasadalmi erősorrendet, át kell alakítani az Európai Néppártot. A végére Morvai is kiabál.

Milan Zver azt mondja, a szlovén kisebbség

"a kihalás szélén volt Magyarországon",

de megerősödött, tehát helytelen a magyar kormány elleni támadássorozat.

Ez volt a két nem LIBE-tag egypreces hozzászólása.

Siíjjártó Péter reagálhatot az elhangzottakra, de Moraes elnök még megkérdezte előtte, miért van baja a civilekkel a kormánynak.

Szijjártó: ha a magyarokat rágalmazzák, az rendben van, ha a magyar kormány visszaszól, az nincs rendben.

Ekkor Moraes arra kérte, hogy a rendelkezésére álló 5 percében

"tartsa fenn az ülés méltóságát, és próbáljon meg olyan nyelvet használni, amely megfelel az Európai Parlamentnek".  

Válaszoljon konkrét dolgokra.

Szijjártó megsértődött, úgy látszik, neki nem jár a véleménynyilvánítás szabadsága ebben a teremben.

Magyarországnak vitája van Soros Györggyel, "de minket nem érdekel Soros György vallása", ezt mások hozták fel ebben a vitában. A magyar ellenzéki kampány nem szólt másról, hogy hogyan egyezzen meg az ellenzék a Jobbikkal, nem a Fidesz egyezkedett vele. A jelentésben foglaltakat a kormány tételról tételre cáfolja, erről dokumentumot is készített. A civilekről ismétli magát: legyenek átláthatók a civilek forrásai, miért kell titkolni, hogy honnan kapják a pénzeket? A kormány pedig nem akarja ellehetetleníteni a civileket, ez a vád nem igaz. Az oktatási szabadság: a CEU-n kívül senki sem panaszkodik a szabályozásra, pedig 20 külföldi egyetem működik Magyarországon. Megköszönte a részvételt, de nem hajlandó elfogadni, hogy Magyarországot rágalmazák.

Judith Sargentini is megszólal, ügyrendi kérdében teheti csak meg ezt.  

©

Sargentini: Aki szerint hibák vannak a jelentésben, mondják el, lehet javítani a módosítókkal a jelentésben. Széles körben próbált meg tájékozódni, háttérbe próbálta szorítani a pártpolitikát. A meghívott magyar kormány nem viselkedik kormányhoz méltóan, összekeveri a pártot, országot, kormányt, ez nem szerencsés. Sargentinit meglepi, hogy a kormány szóvivője visszaél a nevével, hazugságokkal vádolja - pl. azzal, hogy nem kutatta a szakpolitikai területeket. Ez nem igaz. Megfelelő tisztelettel kellett volna lefolytatni a vitát. Most következnek a módosító javaslatok tárgyalásai. Módosítókat májust 15-ig lehet benyújtani.

Ezzel véget ért ez a szikrázóan kemény bizottági ülés. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a csobánkai balesetben megsérült gyerek

Meghalt a csobánkai balesetben megsérült gyerek

Németország ellenzi, hogy az amerikaiak elvigyék tőlük az atombombákat

Németország ellenzi, hogy az amerikaiak elvigyék tőlük az atombombákat

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Bödőcs mint Gyurcsány: Meg akartuk csinálni ezt a k*rva országot, de minket csináltak meg

Bödőcs mint Gyurcsány: Meg akartuk csinálni ezt a k*rva országot, de minket csináltak meg

Az OECD lassuló magyar gazdasági növekedést és növekvő inflációt vár

Az OECD lassuló magyar gazdasági növekedést és növekvő inflációt vár

Letartóztattak egy orosz bankárt Magyarországon

Letartóztattak egy orosz bankárt Magyarországon