szerző:
hvg.hu

Pénteken magához képest korán, 9 órától indult a parlament ülése, a minisztériumokról, azok felsorolásáról vitáznak, majd szavaztak a képviselők - és rögtön belekezdtek, dúltak a szócsaták. Szóba került Európa végzete is. Tordai Bence letegezte a képviselőtársakat, majdnem elvették tőle a szót. Az ellenzékiek egységesen felháborodtak, hogy nem lesz külön egészségügyi és oktatási minisztérium. Végül elfogadták a minisztériumi struktúráról szóló törvényt.

A parlamentben lezajlott a minisztériumi struktúráról folyó általános vita, Hende Csaba kormányzati szónok után az MSZP-s Hiller István arról beszélt, az Emmi nem képes a rábízott területek érdekeit képvielni, "maga a probléma, nem a megoldás". Nem érti, hogy miért kell ilyen nagy területeket mint a sport, oktatás, egészségügy, egy helyen kezelni. Az oktatásügynek nincs egyszemélyi miniszteri felelőse, ez gyalázatos.

A kultúra területén még rosszabb a helyzet: a film az NGM-hez, a régészet és a műemlékvédelem a Miniszterelnökséghez tartozik, az Emminek alig maradt valami. Ez a terület szét van szabdalva. A törvényjavaslat hatalompolitikai szempontokat vesz figyelembe, nem szakmaiakat, összegzi Hiller. "Ebbe a szerencsétlen Emmibe" tuszkolják bele a dolgokat, ami sikertelenséget szül, lásd a PISA-felmérések. Érdeklődéssel tekint viszont az Innovációs és Tudományügyi (pontosabban Technológiai) Minisztérium tevékenysége iránt, de hogy lehet a tudománynak, innovációnak minisztere, az oktatásnak és egészségügynek meg nem? Ez nem logikus és nem következetes dolog.

Vejkey Imre a KDNP-ből arról beszélt, a mai világban perceken belül változnak a dolgok, ezért ilyen a minisztériumi struktúra. A nyugattal fel kell ismertetni a keresztény értékeket, mondja, a tudományok, demokrácia a zsidó-keresztény értékkörből fakadnak, ha ezeket a gyökereket elfeledjük, akkor ezek elhalványulnak, és csak egy fekete lyuk marad a helyükön.

"Európa a végzete felé rohan",

fest sötét víziót Vejkey, és kalandozik el kissé messze a minisztériumi struktúráktól.

©

Arató Gergely a DK frakciójából is az oktatással példálózott, a minisztérium hiányáról. A felsőoktatást pedig két miniszter irányítja majd, ez káoszt fog okozni. Bősz Anett a Párbeszéd frakciójából szólal fel. De a Liberálisok hagyományáról beszél elsőként (hiszen abban a pártban tag). Szerinte kéne egy esélyegyenlőségi minisztérium is. László Imre a DK-ból kap szót, a tényekről akar beszélni, és ő is ez Emmiről beszél. Rosszak az eredményeink a daganatos megbetegedések terén. Felsorolta az egészségügy sok problémáját, pl. az ellátórendszer alulfinanszírozott. És Balog Zoltánt idézi: ez a struktúra nem jó. Önálló egészségügyi Minisztérium kellene, zárja beszédét. Tordai Bence a Párbeszéd-frakcióból kap szót, "Emberek, vegyük észre", hogy a minisztériumi struktúra a Fidesz félelmeiről szól, ezekbe fog belebukni. Legyen minden Orbáné, az ő kezében, a fő el a szolgalelkűség, "hogy ne jöhessen egy új Lázár János". A tökéletes orbáni világban egy minisztérium van: az Orbán akaratát végrehajtó minsztérium. Tordait Latorczai János rendreutasítja, legyen tisztelettudó -

"tisztelettudó leszek azzal, aki megérdemli",

válaszol Tordai. Latorczai majd' szétrobban: Tordai nem tegeződhet, meg fogják vonni tőle a szót. "Rendben", akkor marad a magázódás. Tordai is sorolja, milyen minisztériumok hiányoznak. A "fideszesek és KDNP-sek" a magyar nép szolgálatára esküdtek fel, nem Orbán hatalmi tébolyára.

©

Gyöngyösi Márton a Jobbik frakcióvezetője is a problémákkal jött, a kormány ugyanott folytatja, ahol abbahagyta,

nem kormányozni akar a Fidesz, hanem uralkodni. 

Mennyire bízik a miniszterelnök a minisztereiben, ha bármikor átnyúlhat a fejük felett? Ez a társadalomban is bizonytalanságot szül. "Továbbra is a kegyencek és udvaroncok" erősödnek, nem a szakmaiság a kormány életében. Orbán "berosált", beijedt, amikor miniszteri rangba helyezte saját magát. Kérdezhető, interpellálható lesz-e az orbáni kormányiroda? Ez elvárható lenne. Ha nem, a társadalmat fosztják meg a tájékozódási lehetőségtől. És ne lehessen kétszer kibújni egy azonnali kérdés alól, mint eddig, már másodszorra kötelező legyen válaszolni, ezt a módosítót nyújtja be Gyöngyösi. A bürökráciát sem akarja csökkenteni a kormány a minisztériumi struktúra által.710 ezerről 842 ezerre nőtt a kormányzati bürokráciában dolgozók száma 2010 óta, és ez csak nőni fog Gyöngyösi szerint.

©

Schmuck Erzsébet következett az LMP-ből. Nincs kormányprogram, ezért nem lehet tudni, mit fed le a minisztériumi szerkezet - programnak az kevés, hogy "megvédjük" meg "folytatjuk". Az Emmivel jön ő is: ha előző minisztere, Balog Zoltán is életképtelennek ítélte, miért maradt meg? Inkább Balogot menesztették. Ha nincs egészségügyi vagy oktatási minisztérium, nem eshet elég szó a gondokról. Felháborító, hogy Paks2-nek külön minsztériuma van, a környezetvédelem viszont még államtitkári szinten sem jelenik meg. A KKM is megmarad, holott az elmúlt évek csak kudarcokat hoztak, a kormány feláldozta a diplomációt a külgazdaság oltárán. Minden Orbán-kormánnyal eggyel nő a miniszterelnökségi minisztériumok száma, most már háromnál tartunk, a propagandaminisztérium, a Miniszterelnökség és az orbáni kormányiroda.  

Kocsis Máté is felszólal, megkapja a KDNP időkeretét ajándékba. A Fidesz frakcióvezetőjének viszont 4 perc is elég lesz, jelenti ki. "Nem számítottunk másra, mint ami történt", mondja, Aratót megnyugtatja, nem kell félni a katonai puccstól, az a DK elnökéhez köthető, mint a rendőrattak is. Tordainak azt üzeni, azokat tegezze le, akikkel előzőleg ebben megegyezett, akinek volt gyerekszobája, ezt általában tudja. Hiller Istvánnak azt mondja, nem a felügyeleti szerv nevén múlik egy terület képviselete, hanem a politikai irány, amit a szervnek kijelölnek.

Latorczai János lezárja az összevont vitát, Gulyás Gergely mint előterjesztő nem akar válaszolni az elhangzottakra.

©

Következik a szavazás, öten nem tudnak szavazni összeférhetetlenség és eskü le nem tétele miatt.

A parlament elfogadta a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt. Közzéteszik a bizottsági személycseréket, ezeket is megszavazza a parlament, ezzel végetérnek a szavazások, és az ülés is. A következő ülés május 18-án lesz. Latorcai ezzel bezárja az ülést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor