Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Közép-európai Egyetem diplomaosztó ünnepségén Kornai János átvette az Open Society Díjat, és azt megköszönve kifejezte szolidaritását mind a CEU-val, mind a Magyar Tudományos Akadémiával.

„Csendes bálványdöntögető, szabad szellem, szeretett tanár, odaadó férj és apa, radikális gondolkodó és kritikus hazafi. Kornai az élő példája annak, mire lehet képes egy ember, ha életét és munkáját a nyílt társadalom alapértékei, a szabadság iránti elkötelezettség és a félelmet nem ismerő intellektuális őszinteség vezérli” – méltatta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Kornai Jánost, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzorát, aki az egyetem diplomaosztó ceremóniáján vette át tőle az Open Society (Nyílt Társadalom) Díjat. „Kornai úttörő jellegű munkája tárta fel a kommunista rezsimek pusztító irracionalitását. Az olyan nevéhez köthető munkák, mint A gazdasági vezetés túlzott központosítása vagy A hiány Kínától Oroszországon át Kelet-Európáig reformerek generációit inspirálták. 1989 után, a rendszerváltás megindulásával Kornai munkái, mint az Indulatos röpirat arra tettek kísérletet, hogy humánus és igazságos ösvényt jelöljenek ki a piacgazdaság megteremtéséhez” – fűzte hozzá a rektor.

©

Kornai János 1976 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1982 óta rendes tagja. A díj átvétele után tartott beszédében nem hagyott kétséget, miképp vélekedik a tudományos életben tapasztalt állami beavatkozásról. "Magyarországon nemcsak a CEU-t érik fenyegetések, hanem olyan tervek készültek, amelyek veszélyeztetik a Magyar Tudományos Akadémia autonómiáját és kutatóintézeteihez fűződő kapcsolatait.

Felhasználom ezt a pódiumot, hogy kifejezzem szolidaritásomat a Magyar Tudományos Akadémiával, és erkölcsi támogatást adjak autonómiájának védelmezéséhez.

Minél nagyobbak a nehézségek, annál fontosabb, hogy minél többen kiálljanak a nyitottságért, az emberi jogokért, a demokráciáért" – hangsúlyozta.

©

Szerdán a CEU is közleményt adott ki, szintén szolidaritást vállalva az MTA-val. „Egyetértésben a magyar tudományos közösséggel, úgy véljük, hogy a kutatás szabadsága szempontjából létfontosságú, hogy az Akadémia megőrizhesse önrendelkezési jogát, és hogy a források odaítélése a tudomány szempontjai alapján történjen” – áll a közleményben

A pénteki ünnepségen (amelyről további részleteket ide kattintva olvashat) Kornai János a végzős hallgatókhoz fordulva kijelentette: „A CEU nemcsak hirdeti az egyetemi autonómia eszméjét, az egyetemi világ sok évszázados sarkalatos elvét, hanem működésében megtestesíti, példát mutat a megvalósításában. Szabad viták, egymással ütköző nézetek, gondolkodási iskolák versengése, eszmei nyitottság és sokszínűség jellemzi az életét. A gondolat nem ismer határokat, nem kér vízumot sem belépéskor, sem kilépéskor: a CEU példát mutat ebben is. Nagyon remélem, hogy ti, amikor leveszitek az ünnepi talárt, és hozzáfogtok a további tanuláshoz, vagy elfoglaljátok munkahelyeteket, tovább terjesztitek az itt megszokott és megtanult szellemet.”

Az Open Society Díj első díjazottja 1994-ben az osztrák-angol filozófus, Sir Karl Raimund Popper volt, az ő nevéhez fűződik a nyílt társadalom fogalma. Soros György ennek a jegyében alapította meg Budapesten a CEU-t, amely hitvallása szerint „az emberi jogokat tisztelő nyitott és demokratikus társadalmak kiépülésének támogatója”. Tudományos pályája során Popper az autokratikus és totalitárius rendszerek ellenfele volt. Később olyan kiváló tudósok és politikusok kapták meg az Open Society Díjat, mint Václav Havel cseh köztársasági elnök, Bronislaw Geremek, volt lengyel külügyminiszter, a magyar származású Tom Lantos, az USA képviselőházának tagja. 2007-ben posztumusz díjat kapott Richard Holbrooke amerikai politikus. 2010-ben Javier Solana, az Európai Bizottság főtitkára, 2011-ben az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi segélyszervezet, 2016-ban Joachim Gauck, Németország volt elnöke vehette át a kitüntetést. Kornai Jánost a második magyar, aki kiérdemelte ezt a díjat, Göncz Árpád köztársasági elnök után.

©

A hallgatókat Kornai János arra kérte, vigyék magukkal a szebbik Magyarország arcát is. Reméli, hogy megmarad bennük a szép Budapest képe, az egyetem nyugalmat árasztó környéke, a néhány lépés távolságban lévő Duna-part felől kitáruló varázslatos látkép. „Bizonyára körülnéztetek az országban, és élveztétek a Balatont, a magyar hegyeken-dombokon tett kirándulásokat, hallgattatok magyar zenét. Talán még a magyar költők versei is eljutottak hozzátok. Jó lenne, ha a világ olyan hiteles forrásból, mint egy CEU-n végzett volt diák szájából, méltányos és kiegyensúlyozott képet kapna országunk állapotáról.

Nemcsak a nyomasztó rossz magyarországi eseményekről értesülne, hanem hallanának arról, ami tiszteletreméltó és szép itt nálunk. Hírét költenétek annak, hogy nem kevés azoknak a magyaroknak a száma, akik küzdenek az emberi jogokért, a szabadságért, a társadalom demokratikus berendezkedéséért

– igyekezett megrajzolni egy alternatív Magyarország-képet Kornai János.

(Michael Ignatieff és Kornai János beszéde teljes terjedelemben a héten megjelenő Élet és Irodalomban olvasható.)

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon