szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tanulás és kutatás szabadsága nem a kevesek kiváltsága, hanem a demokrácia alapja, mondta el Michael Ignatieff, a CEU rektora az intézmény diplomaátadó ceremóniáján. Ha ez nincs, a demokrácia meghal. Ez ellen küzd egy ideje a CEU. A ceremónián felszólalt egy olyan diák is, aki a délszláv háború idején menekültként kapott egy újabb esélyt Svédországban, és most diplomásként fejezi be az iskolát.

Diplomaosztót tartott a CEU, és könnyen elképzelhető, hogy ez  a 27. alkalom volt az utolsó Budapesten. (Mint ismeretes, a CEU megfelelését a CEU-törvénynek a kormány hónapok óta vizsgálja, az egyetemnek viszont lassan el kell dönteni, marad-e Budapesten vagy Bécsbe költözik.)

A ceremónián átadták az CEU Nyílt Társadalom díját, amit Kornai János közgazdász professzor kapott meg. Az 1994-ben alapított díjat először Karl Popper filozófus vehette át. A korábbi díjazottak között volt többek között Václav Havel, Göncz Árpád, Tom Lantos, Bronislaw Geremek, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Richard C. Holbrooke, Joachim Gauck és Kristalina Georgieva is.

A helyzet nehéz, de itt vagyunk, és ünnepelünk, hallottuk az első beszédben, majd Fodor Éva rektorhelyettes vette át a szót. Fodor köszönti a végzős diákokat, akiknek olykor nehéz dolga volt, de sok szép emlékük is lehet, Nobel-díjas vendégekkel találkozhattak, vagy megverhették a CEU-s tanárokat fociban. "A neheze most kezdődik", használják a diplomájukat a világ megjobbítására szerte a világon.

Michael Ignatieff rektor vette át a szót. Ő először is azt kérte, hogy kapcsolják fel a fényeket, hogy láthatóak legyenek a végzős diákok, mert ők "ma a sztárok, nem mi". Ez a nap a megerősítésé, a CEU egy éve kiáll az egyetem az oktatási szabadságért, nemcsak itt, Európa-szerte.

A tanítás, tanulás, kutatás szabadsága nem a kevesek privilégiuma, hanem a demokrácia alapja.

A demokrácia hal meg enélkül, és "ezt nem hagyhatjuk". Legyünk büszkék erre a harcra. És nézzünk körül, mondja Ignatieff, hányan vagyunk itt ebben  teremben. "Egyszóval ma érezzük az erőnket, és kezdődjön az ünneplés".

Natalia Szczucka többek közt arról beszélt, aktivistaként mennyire nem számít, hol dolgozik az ember, a lényeg az életforma, a jobbítás szándéka. A svéd Enna Gerin Mostarban született, nacionalizmus tanulmányokat hallgatott a CEU-n. Egy napon született 1988-ban Bosznia-Hercegovinával és a CEU-val. "Ami miatt most itt lehetek, azt úgy hívják: az 1951-es genfi egyezmény." Ennek köszönhetően kaphatott esélyt a háborús menekült állapotából az újrakezdésre. Mindenkinek azt kívánja, győzzék le saját határaikat.

Ezek után átadták a diplomákat a végzett diákoknak, akik közt magyarok, dánok, bangladesiek, fülöp-szigetekiek éppúgy voltak, mint törökök, kazahok, kenyaiak. Majd a doktoranduszok is átvették oklevelüket.

A ceremónia után Ignatieff Kornai Jánost méltatta, aki a Nyílt Társadalom díjat vehette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH