szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy rendelet szerint az fizet, aki miatt a riasztás történik.

Januártól nem fizeti többé a Magyar Honvédség a Gripenek légvédelmi riasztásaiból adódó költségeit. Egy kormányzati rendelettervezet szerint jövőre már azok légitársaságok lesznek kötelesek megtéríteni a gépek „kiszállási költségeit”, akik miatt a riasztás történt.

A rendelet hazai és külföldi társaságokra is kiterjed, viszont nem érvényes akkor, ha a Gripenek egy bajbajutott repülőgépen segítenek.

Már két évvel ezelőtt is szó volt hasonló rendelkezés bevezetéséről, de akkor Szűcs Pál, a Magyar Honvédség légierő haderőnemének megbízott parancsnoka az InfoRádiónak azt mondta: nem terhelik rá a költséget a légitársaságokra, az ilyen manővereket a hadműveleti repülésekre elkülönített kasszából finanszírozzák.

A legtöbb esetben azért riasztják a Gripeneket egy-egy géphez, mert a pilóta elfelejt bejelentkezni a magyar polgári légiforgalmi irányításhoz, így a radaron nem tudják azonosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban