szerző:
hvg.hu

A Mi Hazánk Mozgalom elindulása nem rengette meg a Jobbikot, ahogy az LMP-nek sem ártottak az elmúlt hetek botrányai.

Alig változtak a politikai erőviszonyok, mindegyik párt tartja a nyáron elért pozícióját – ezt mérte a Závecz Research szeptemberben. A Fidesz a teljes népességen belül 35 százalékon áll, ez 2,8 milliós támogatottság, a Jobbik 10 százalékon stagnál hónapok óta – ez 800 ezer hívet jelent –, az MSZP egy százalékot erősödni tudott. Az LMP támogatottsága nem mozdult, ami azért érdekes, mert a párt élete elég viharos volt az elmúlt hónapokban.

©

Az LMP mellett 250 ezren állnak, a Kutyapárt és a Momentum tábora 150 ezer fős. A Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességen belül 1, a biztos pártválasztók között 2 százalékon nyitott. Utóbbi kategóriában is vezet toronymagasan a Fidesz, az elmúlt hónapokban kicsit növelni is tudta támogatottságát.

 

©

Az elemzés kitér a pártok beágyazottságára is. A Fidesz támogatottsága a lakosság közel felét kitevő alsó és az alsó-közép rétegekben a legmagasabb, 38-39 százalékos, de még a középső státuszúaknál is átlagos, 35 százalékos. Ugyanakkor a társadalom felső-közép és felső kategóriáiban ennél kisebb, de más pártokénál jóval nagyobb (28-31 százalékos) táboruk van. Az MSZP is az alacsonyabb pozíciójú és a középen lévő lakossági csoportban erősebb: ott 8-9 százalékot kapnak, míg az iskolázottabb, tehetősebb, jobb munkaerőpiaci helyzetben lévőknek csak 3-4 százaléka támogatja az MSZP-t.

A Jobbik az alsó-közép rétegekben a legerősebb, ott 15 százalékon állnak, a felső státuszúaknak csak 6 százaléka támogatja a pártot. A DK-t minden csoportban 4 százalék támogatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?