szerző:
D.B.G.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ugyanolyan szavazati jogot és ugyanolyan parlamenti képviseletet adna az MSZP a határon túli magyaroknak, mint az „anyaországiaknak” – talán ez az egyik legfontosabb pontja a szocialisták legújabb nemzetstratégiai programjának.

Módosítanák a választási törvényt a szocialisták, akik szerint nincs rendben az, hogy a szomszédos országok magyar közösségei jelenleg csak listán szavazhatnak, tehát egyéni jelöltre nem küldhetnek az Országgyűlésbe. Így ugyanis a szavazataikkal bekerülő képviselő(k)re  "kizárólag valamelyik magyar párt frakciójának szabálya vonatkozik". Mivel az MSZP szerint ez inkább látszat, mint valódi jog, ezért kezdeményezik, hogy a határon túliak is saját jelöltekre szavazhassanak, és saját képviselőt juttathassanak az Országgyűlésbe. Ennek egyik módja lehet, hogy létrehoznak egy külhoni listát, illetve egy saját jelölttel rendelkező külön választókerületet. Az MSZP a végleges megoldást a határon túli szervezetekkel alakítaná ki.

Az MSZP elnökségének szerdán elfogadott stratégiájában az is szerepel, hogy kormányzati szintre emelné az autonómia ügyét. A szocialisták országgyűlési javaslatban szólítanák fel az Orbán-kabinetet arra, hogy „minden szomszédos ország kormányával vegyék napirendre a kérdést”. Az ellenzéki párt egy uniós jogszabályra hivatkozva azt állítja: azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti jogszabályaival összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel vagy különleges státussal rendelkezzenek.

2011-ben az MSZP elnökhelyettese még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot elfogadja, de nem tekinti szerves részének a szavazati jog megadását, majd az álláspont megváltozott. Hét évvel később Molnár Gyula pártelnök Kolozsváron azt mondta: a határon túli magyarok szavazati joga fontos vívmány, a szerzett jogot nem szabad elvenni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Biztonsági rizikót jelent a pénzért adott EU-állampolgárság

Biztonsági rizikót jelent a pénzért adott EU-állampolgárság

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet