szerző:
D.B.G.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ugyanolyan szavazati jogot és ugyanolyan parlamenti képviseletet adna az MSZP a határon túli magyaroknak, mint az „anyaországiaknak” – talán ez az egyik legfontosabb pontja a szocialisták legújabb nemzetstratégiai programjának.

Módosítanák a választási törvényt a szocialisták, akik szerint nincs rendben az, hogy a szomszédos országok magyar közösségei jelenleg csak listán szavazhatnak, tehát egyéni jelöltre nem küldhetnek az Országgyűlésbe. Így ugyanis a szavazataikkal bekerülő képviselő(k)re  "kizárólag valamelyik magyar párt frakciójának szabálya vonatkozik". Mivel az MSZP szerint ez inkább látszat, mint valódi jog, ezért kezdeményezik, hogy a határon túliak is saját jelöltekre szavazhassanak, és saját képviselőt juttathassanak az Országgyűlésbe. Ennek egyik módja lehet, hogy létrehoznak egy külhoni listát, illetve egy saját jelölttel rendelkező külön választókerületet. Az MSZP a végleges megoldást a határon túli szervezetekkel alakítaná ki.

Az MSZP elnökségének szerdán elfogadott stratégiájában az is szerepel, hogy kormányzati szintre emelné az autonómia ügyét. A szocialisták országgyűlési javaslatban szólítanák fel az Orbán-kabinetet arra, hogy „minden szomszédos ország kormányával vegyék napirendre a kérdést”. Az ellenzéki párt egy uniós jogszabályra hivatkozva azt állítja: azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti jogszabályaival összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel vagy különleges státussal rendelkezzenek.

2011-ben az MSZP elnökhelyettese még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot elfogadja, de nem tekinti szerves részének a szavazati jog megadását, majd az álláspont megváltozott. Hét évvel később Molnár Gyula pártelnök Kolozsváron azt mondta: a határon túli magyarok szavazati joga fontos vívmány, a szerzett jogot nem szabad elvenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!