szerző:
hvg.hu

Azt követelik, hogy a kormány azonnal törölje a jogszabályt.

Ügyvédek, jogászok, orvosok és társadalomkutatók után már művészek is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett, hajléktalanságot tiltó jogszabály ellen. Kortárs írók, művészek és a szellemi élet képviselői kezdtek aláírásgyűjtésbe azért, hogy a kormányzat törölje az alaptörvényből azt a mondatot, amely megtiltja, hogy valaki életvitelszerűen az utcán tartózkodjon.

A petíció aláírói közösen tiltakoznak a kormány hajléktalanságban élőket sújtó törvénykezési gyakorlata, a hajléktalanok megalázása és megbélyegzése ellen és azt követeik, hogy a kormánytöbbség „haladéktalanul törölje Magyarország Alaptörvényének idevágó mondatát”, illetve az ezzel összefüggésben megalkotott minden egyes szabálysértési törvényszöveget és kormányrendeletet.

Követeljük, hogy a magyar kormány a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb társadalmi csoportok ellen folytatott embertelen hajtóvadászat helyett fordítsa minden energiáját az országban dúló lakhatási válság megfékezésére, a kilakoltatás előtt álló, a már kilakoltatott, és a jelenleg is hajléktalanságban élő emberek érdemi, méltó és minden megkülönböztetéstől mentes megsegítésére

– írják. A petíció szerzője Erdős Virág József Attila-díjas költő, író, aki közösségi oldalán osztotta meg az aláírók egy-egy mondatát a hajléktalansággal kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Hajléktalantörvény: több ezer kutya került veszélybe

Az új szabályozás értelmében a hajléktalanok azon holmiját, amit nem tudnak vagy nem akarnak magukkal vinni a közterületről az előállítás során, a hatóságoknak leltárba kell venniük. De mi lesz a hajléktalanok állataival?

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn