szerző:
Dercsényi Dávid - Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendszer nem tartható: csak idő kérdése és Szegeden is bedől a szemétszállítás ugyanúgy, ahogy a Pest és Nógrád megyei Zöld Híd pénzügyi krízise miatt 116 településen. A szegedi társaság ugyanis hitelből működik, a jogszabályok egyre több terhet róttak rá, egyre több adót kell fizetnie és az önkormányzat sem segíthet rajta. Mindenesetre az országos tőkeinjekció most egy ideig az ő gondjait is megoldhatja.

A Pest és Nógrád megye 116 önkormányzatának társulása által működtetett Zöld Híd Kft.-nek 2,5 milliárd forintra volt szüksége ahhoz, hogy tartozását rendezze és a működését helyreállítsa, úgy fest, a gondok megoldódnak a kormány tőkefröccsével, szerdán ugyanis a katasztrófavédelem szigorú felügyelete alatt újraindította a szemétszállítást (a 26 milliárdos gyorssegélyt az NHKV Zrt., a köznyelvben kukaholdinként emlegetett cég kapta országos kiadásaira, nem csak a Zöld Híd bajainka orvoslására). Gondok viszont nem csak ezekben a megyékben jelentkeztek a szemét elszállítása körül. Hamarosan Szegeden is kitörhet a szemétkáosz.
A szegedi szemétszállításért felelős céget, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a jelenlegi helyzetről kérdeztük. Érdeklődésünkre a következőket közölte a társaság: A közszolgáltatóknak egyre több mindennek kell megfelelnie a jogszabályváltozások miatt, többletszolgáltatásokat kell nyújtani, és az NHKV Zrt. részére is több adatot kell szolgáltatni. Ám a rezsicsökkentés okozta befagyasztott díjak miatt a rendelkezésre álló pénz nem elég erre a bővülő feladatsorra.
Adhatnak több pénzt a közszolgáltatók tulajdonosai, az önkormányzatok, de az így támogatásnak minősül, amit az NHKV levon a díjból a hatályos jogszabályok alapján, azaz a cég egy lépéssel sincs beljebb.
Az is gondot és többletköltséget jelentett, hogy 2015-ben
a kukák kisebbek lettek, a szemét viszont egyre több,
ez pedig magával húzott egy következő problémát is: emelkedett az illeáglis hulladék mennyisége is, és ez Szegeden újabb 70-80 milliós többletköltséget jelentett. Ez azonban még csak a kezdet volt! Kaptak a nyakukba a szemétszállító cégek más, tovább nem hárítható adófajtát is (Robin Hood-adó, útdíj, lerakási járulék), ez 600-700 millió forint éves pluszköltséget jelent. A kft. szerint "növelte a káoszt a finanszírozásban, hogy
a területi integrációkat több helyen szakmai érvet mellőzve hajtották végre,
ez látszik a lakossági számlázásban, de a cég által használt költségtérítési képleten is". A társaság tapasztalatai szerint a szelektívhulladék-gyűjtéssel is gond van, mert az innen származó nyersanyag 2016. július 1-jétől az NHKV-é lett. Ebben a szegmensben a szegedi cég a bevételei 75 százalékától elesett. A kukaholding által fizetett szolgáltatási díj, akárcsak a Zöld Híd esetében, itt is kevesebb a szükségesnél: a valós költségek 70-75 százalékát fedezte csak, és a fejlesztésekre, javításokra sem jut belőle.
"A finanszírozás elhúzódása és annak ad hoc működése bizonytalan időtartama miatt teljesen tervezhetetlen a társaság pénzügyi helyzete. Szegeden a közszolgáltatást folyamatosan a társaság folyószámla-hitelkerete terhére történik, egyre inkább kihasználva a forrást."
Úgy tudjuk, a cég már csak megrendelésre végez el lomtalanítást, nem pedig bizonyos időközönként általánosan. A kukaholding már 1 milliárd forinttal tartozik neki, és a bérkifizetések is veszélyben voltak, ezért hitelt kellett felvennie, tudtuk meg a cég vezetésétől.

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Facebook az új Fidesz? Lejárató sorosozó kampányt fizetett

A Facebook az új Fidesz? Lejárató sorosozó kampányt fizetett

2020 után egyedi elbírálás alapján dönthetik el, hogy ki vállalhat munkát a briteknél és ki nem

2020 után egyedi elbírálás alapján dönthetik el, hogy ki vállalhat munkát a briteknél és ki nem

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Trump kedvenc tévéje, a Fox támogatja a CNN-t az elnök elleni perben

Trump kedvenc tévéje, a Fox támogatja a CNN-t az elnök elleni perben

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő