szerző:
hvg.hu

Gödöllő polgármestere úgy látja, politikai lejáratás van a mögött, ahogy a Zöld Híddal elbántak, ugyanis választások közelednek.

Gémesi György az, akit az LMP mellett előszeretettel támad a Fidesz és különféle kormányhű körök, amióta a szemétszállítás befuccsolt és az államnak kellett átvennie a feladatokat. Gémesi amellett, hogy Gödöllő polgármestere, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, szombaton levelet írt polgármestertársainak, ami a hvg.hu szerkesztőségébe is eljutott.

Hogy röviden miről van szó: a Pest és Nógrád megye 116 önkormányzatának társulása által működtetett Zöld Híd Kft.-nek 2,5 milliárd forintra volt szüksége ahhoz, hogy tartozását rendezze és a működését helyreállítsa, úgy fest, a gondok megoldódnak a kormány tőkefröccsével. Szerdán ugyanis a katasztrófavédelem szigorú felügyelete alatt újraindította a szemétszállítást (a 26 milliárdos gyorssegélyt az NHKV Zrt., a köznyelvben kukaholdinként emlegetett cég kapta országos kiadásaira, nem csak a Zöld Híd bajainka orvoslására). Azóta az állami kukaholding vissza is vont a Zöld Híd engedélyét.

Gémesi a többi polgármesternek küldött levelében azt írja, a Zöld Híd ellehetetlenítése egy folyamat vége, aki figyelemmel kísérte az elmúlt két évben a munkájukat, az láthatta, hogy a nemzeti hulladékgazdálkodó folyamatosan alulfinanszírozta a társulás cégét, a Zöld Hidat. Szerinte az sem segített a dolgon, hogy nem épült meg időben egy új, ígért hulladéktároló, így havi 70-100 millió forint az, hogy Gyálra viszik a szemetet.

Úgy véli, egy puszta segítségkérés után politikai, emberi és szakmai lejáratás indult az ügyben, „a A szolgáltatás kényszerű leállása után személyem és ügyvezető igazgató úr ellen a kormánysajtó oldaláról is folytatódott az azonos tartalmú, de lehengerlő politikai lejárató kampány. Arra a következtetésre jutottam, hogy az események láncolata, valamint a nyilatkozatok alapján sunyi, alattomos politikai szándék húzódik meg a történések mögött. Mint eddig mindig, amikor választások közelednek.”

Valakin „el kell verni a port” az NHKV Zrt. csődhelyzetéért, ami kódolva volt. Mivel kiváló önkormányzati szakembereink vannak, 2013 óta előre tudjuk, írjuk, jelezzük a mára kialakult következményeket. Kell egy „bűnös”, akire hárítani lehet a felelősséget, aki elviszi a kommunikációt az NHKV Zrt. botrányos működéséről, gazdálkodásáról.

A szemétkáosz ügyében Kontrát Károly belügyi államtitkár is sajtótájékoztatót tartott, de olyat, ami ritkaság, ugyanis kérdezni nem lehetett tőle. Gémesi erről azt írja, ez is világosan mutatja, hogy a kormányt nem a szolgáltatást igénybevevő 350 ezer ember, a szolgáltatást biztosító közel 400 ember, nem is a Zöld Híd, hanem Gémesi lejáratása érdekli.

Gödöllőn vagyok útban.

„A lényeg, hogy a Zöld Híd – meg merem kockáztatni szándékos – kivéreztetése után, a kialakult működésképtelenségből eredő szomorú helyzet átmenetileg megoldódott. Addig legalábbis, még a Katasztrófavédelem a helyszínen van” – írja.

De azért felteszi a kérdést:

nem lett volna egyszerűbb, ha korrekt módon finanszírozzák a Zöld Hidat?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése